Доступність посилання

ТОП новини

Харківські заводчани раді з перемовин Януковича і Путіна


«Опозиція вся в глибокому нокауті! Відставка уряду провалена, вибори з тріском програли, президент виправив Юльчин газовий договір» – такий емоційний запис у «Твіттері» залишив голова Харківщини Михайло Добкін за результатами домовленостей президентів України та Росії. За його словами, знижка на газ до 268 доларів США за тисячу кубічних метрів буде прийнятною для промислових підприємств. Самі ж директори харківських заводів заявляють через сайт обласної державної адміністрації, що зустріч президентів – це серйозний крок вперед у торговельно-економічних відносинах Росії та України за останні роки, заводи готують для Росії нові розробки і контракти.

Директори харківських промислових підприємств для висловлення своєї радості щодо зміцнення двосторонніх економічно-політичних відносин України та Росії обрали сайт обласної державної адміністрації. Поспілкуватися на запис з кореспондентом Радіо Свобода керівництво корпорації «УПЕК», яку курирує народний депутат України від Партії регіонів Анатолій Гіршвельд, а також представники «Турбоатому» відмовилися.

Генеральний директор «Турбоатому» Віктор Суботін на вебресурсі обладміністрації заявив: «Кредит у розмірі 15 мільярдів доларів із мінімальними відсотками дозволить стабілізувати ситуацію в економіці країни». Він також зазначив, що завод запропонує на енергетичний російський ринок турбіни нового покоління.

Народний депутат Анатолій Гіршвельд – почесний президент групи «УПЕК» – вбачає у зустрічі Януковича з Путіним початок нового діалогу. Він радіє, що його підприємства збільшать товарний обсяг між Росією та Україною, бо загрози санкцій вже позаду, а ціна газу знижена.

«Наприклад, Лозівський ковальсько-механічний завод часто бере участь у тендерах, але коли в Україні була ціна на газ 520 доларів за тисячу кубометрів, і це з транспортуванням, а у російських підприємств – 160 доларів за тисячу кубометрів, хіба ми могли конкурувати? Ми змушені були витрачати величезні гроші на перехід на електричний нагрів, а він не завжди доцільний. Газ для опалення на підприємствах ми також змушені були брати за надзвичайно високою ціною», – наголосив Гіршфельд.

А генеральний директор Харківського державного авіаційного підприємства Анатолій Мялиця сподівається, що Росія дасть поштовх серійному авіавиробництву і його чотиритисячний колектив заживе гідно.

«Угода між урядом Російської Федерації і Кабінетом міністрів України про заходи з відновлення серійного виробництва літаків АН-124 може стати першим кроком щодо посилення двосторонньої співпраці у сфері авіабудування», – каже Анатолій М’ялиця.

У домовленостях може міститися безліч підводних течій – експерти

Харківські експерти не поспішають радіти газовим знижкам, бо в домовленостях між «Газпромом» та «Нафтогазом» може міститися безліч підводних течій.

До кінця не зрозуміло, наскільки паритетна угода для українських інтересів
Сергій Беренда
«Знижка на газ. А що ми взамін даємо? До кінця не зрозуміло, наскільки паритетна угода для українських інтересів», – вважає доцент кафедри міжнародної економіки Харківського національного університету імені Каразіна Сергій Беренда.

На думку президента всеукраїнської громадської організації «Спілки податкових консультантів України» Леоніда Рубаненка, наразі Харківщина від цих угод має вигоди: машинобудівні, авіавиробничі підприємства завантажать замовленнями з Росії та країн Митного союзу на найблищі роки. Якщо стратегічно мислити, то керівництва підприємств мають терміново модернізувати свої виробничі ресурси аби вийти з технологічної залежності, а значить зможуть конкурувати з європейськими гігантами, а не боятися перехідного періоду.

Потрібно займатися новими ринками збуту і розробкою нової номенклатури продукції
Леонід Рубаненко
«Буде полегшення, але це не можна сказати про різке збільшення робочих місць. Той, хто був завантажений, він так і буде з виробництвом. Збільшиться трохи прибутковість наших підприємств. Але кожне харківське, українське підприємство розуміє, що потрібно займатися новими ринками збуту і розробкою нової номенклатури продукції, тому що конкуренція – насамперед у країнах колишнього СРСР – для них така велика, що треба шукати щось нове у Китаї, Індії, країнах Південної Америки. І шукають, ніхто на місці не стоїть», – наголосив експерт Леонід Рубаненко.

Економіст-міжнародник Сергій Беренда певен, що переоснащення промислових підприємств, пошук інвестицій і ринків для них по всьому світу має стати державною стратегією.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG