Доступність посилання

ТОП новини

Влада Януковича найбільше боїться санкцій Заходу (європейська преса)


Західна преса інформує про те, що українські протестувальні акції не завмирають і пише про недільний багатотисячний мітинг на Євромайдані в Києві. Оглядачі також звертають увагу на те, що влада Януковича продовжує застосовувати силу проти протестувальників і не виконує вимог Євромайданів щодо покарання силовиків, винних у розправах над учасниками мирних акцій протесту, та відставки уряду Азарова. Більшість європейських газет зауважують, що лідери опозиції, зокрема Віталій Кличко, все наполегливіше вимагають від Заходу застосувати нарешті проти режиму Януковича санкції, чого ця влада найбільше боїться. Газети також цитують відомих експертів, котрі вважають, що ні США, ні ЄС не готові припиняти діалог з командою президента Януковича і тому лише погрожують такими санкціями Києву.

Впливова The Wall Street Journal наголошує, що антиурядові протести в Україні відновлюють свою силу після «різдвяного спаду» і це показав мітинг на Євромайдані в Києві 12 січня. Видання цитує виступ на цьому мітингу глави партії УДАР Віталія Кличка, який попередив учасників протестів, що «країну можна змінити, лише коли усунути діючу нині владу». Опозиція вимагала в неділю від Заходу введення санкцій проти найбільш помітних у владі Януковича прихильників наростання силового тиску на народні протести. Видання також цитує західних лідерів, зокрема президента Литви Далю Ґрібаускайте, яка заявила у відповідь на брутальне побиття «Беркутом» колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, що «насилля проти мирних протестів в Україні недопустиме».

Мирослав Чех пише на сторінках польської Gazeta Wyborcza, що «українські протести не вщухають», а «Москва й далі не вірить владі в Києві». На думку польського оглядача, «Майдан пережив святковий спад активності і шукає нових форм народних протестів». Мирослав Чех не виключає, що саме попереджувальні страйки стануть у найближчий час новим проявом дієвого тиску на владу Януковича. Разом з тим польський аналітик сумнівається в правильності тактики опозиції щодо єдиного кандидата на виборах президента у 2015 році, але не виключає, що тактика не дати владі розправитися з таким кандидатом ще задовго до вибрів поки що є «раціональним аргументом». Чех також вважає, що вимоги опозиції в Україні до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо прискорення вироку у справі Юлії Тимошенко виправдані, бо влада Януковича постала б тоді перед проблемою виконання цього рішення ЄСПЛ. На думку польського оглядача, влада Януковича помиляється, що вона своїм ігноруванням протестів та застосуванням сили проти них контролює ситуацію і рано чи пізно ця тактика маневрів режиму може не спрацювати.

Німецька Bild оприлюднила у понеділок матеріал Віталія Кличка, в якому лідер партії УДАР наголошує, що «після серії заяв міжнародна спільнота повинна нарешті накласти санкції на владу Януковича, бо вимог щодо дотримання законності і прав людини – цього вже замало». «Є потреба реальних кроків світу проти Януковича та його корумпованої і злочинної влади», – вважає український опозиційний лідер. Кличко також зазначив, що Захід має почати, у відповідь на криваві розправи влади у Києві над демонстрантами, «з блокування західних банківських рахунків Януковича і його оточення». Кличко також вважає, що режим в Україні найбільше боїться таких санкцій.

Московська «Независимая газета» пише про сумніви експертів у тому, що Захід вдасться до санкцій проти режиму Януковича. Зокрема, видання цитує колишнього міністра закордонних справ України Володимира Огризка, який вважає, що «персональні санкції означають припинення діалогу», до чого Захід, на думку цього аналітика, не готовий. Хоча Огризко не виключає якихось вибіркових кроків США та ЄС у цьому напрямку.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG