Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі гостро розкритикували владу Януковича


Брюссель – Європейські установи та голови дипломатичних відомств держав-членів ЄС у п’ятницю гостро відреагували на нові закони, що суттєво обмежать права та свободи громадян України. Законодавчі зміни, що обмежують демократичні свободи, та манера, з якою їх ухвалила Верховна Рада – неприпустимі, кажуть там.

Глибоку стурбованість подіями в Києві 17 січня висловила голова європейської дипломатії Катрін Аштон. Закони, що обмежують засадничі права громадян України, були поспішно ухвалені способом, що очевидно зневажив парламентськими процедурами і демократичними принципами, заявила вона, додаючи, що внесені зміни до судового кодексу, зокрема ті, що передбачають обмеження прав на зібрання та прав на свободу слова і преси, суперечать міжнародним зобов’язанням України».

«Ці прикрі події відбуваються в часи політичної кризи. Вони не сприяють зміцненню довіри та пошуку політичного рішення», – зазначила Катрін Аштон, закликавши президента України переглянути ці рішення.

Про реакцію голови Європарламенту Мартіна Шульца на нові неприємні сюрпризи для української демократії повідомив його речник Марцін Ґраєвські.

«Якщо ці закони набудуть чинності, то вони відкинуть Україну назад до авторитарного минулого, заявив Мартін Шульц та закликав президента Януковича не підписувати їх та забезпечити відповідність будь-яких змін до законів міжнародним зобов’язанням, які взяла на себе Україна», – пояснив речник європейського високопосадовця.

Лідер Європарламенту додає, що ці останні події – «є не лише проявом неповаги до тих, хто протестує на Майдані, але вони ще збивають Україну зі шляху до Європи та віддаляють її від цивілізованого світу.

Занепокоєння новим етапом сповзання української демократії висловив і генеральний секретар Ради Європи Торбйорн Яґланд.

Закони суперечать євроінтеграції – Фюле

Зі свого боку, єврокомісар із політики сусідства та розширення Штефан Фюле у п’ятницю на своїй сторінці у Twitter написав, що «сильно стурбований новим законодавством, яке обмежує свободи, суперечить європейським прагненням України та зобов’язанням, які випливають з угоди про асоціацію».

«Виглядає на те, що ці закони йдуть урозріз із демократичними принципами та обмежують засадничі права й свободи українців, додає речник європейського комісара Петер Стано. – Єврокомісар вважає, що все це суперечить європейським прагненням України та не відповідає зобов’язанням, записаним в угоді про асоціацію, яку підтримав уряд та українська влада, і яка вже була давно парафована».

Водночас, у Берліні міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр заявив, що «курс, взятий учора (16 січня), заведе Україну до глухого кута й ще більше віддалить Україну від Європи».

Штайнмаєр принагідно висловив переконання, що «більшість українців виступають за відкрите майбутнє для своєї країни, яке залишає можливість вибору на користь Європи».

Тим часом, міністр закордонних справ Швеції Карл Більдт написав у своєму Twitter, що співробітничати з офіційним Києвом як раніше не можна, та висловив сподівання, що ситуацію, яка склалася в Україні, слід буде обговорити на нараді голів європейських дипломатичних відомств, яка засідатиме в понеділок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG