Доступність посилання

ТОП новини

90 років від дня смерті Володимира Леніна


21 січня виповнюється 90 років від дня смерті Володимира Ульянова (Леніна) – одного з організаторів та керівників Жовтневого перевороту 1917 року. Дехто і досі обожнює Леніна, носить квіти до його пам’ятників, інші ж ненавидять і готові руйнувати ці пам’ятники. Жодного поки що не зруйнували у Луганську. Взагалі, тут чимало місць пов’язано з ім’ям Леніна. Але чи багато знає про цю історичну постать молоде покоління?

За радянських часів у Луганську ім’я Леніна, здається, присвоїли всьому, чому лише можна було присвоїти. На його честь названо вулицю, площу, стадіон, завод, один із районів міста. У Луганську можна знайти щонайменше три пам’ятники Леніну у повний зріст. Але попри таку тотальну ленінізацію, нинішнє покоління мало знає про діяльність вождя світового пролетаріату.

«Я знаю, що це був правитель Радянського Союзу», – все, що змогла сказати на моє запитання про Леніна шестикласниця Анастасія з луганської школи №30. Однолітки дівчини кажуть: про цього чоловіка чули, пам’ятники бачили, але, що він такого зробив, не знаємо. Більше про діяльність Володимира Ульянова, хоч і з помилками, але змогли повідати учні 11-го класу.

«Це була одна з яскравих особистостей соціалізму на початку 20-го століття, прихильник марксизму, більшовик. Зробив переворот і очолив уряд Радянського Союзу», – поділився знаннями Микола Хавелі.

А ось його друг Олексій Веретяников навіть слова пісні знає, де Ленін згадується.

«И Ленин всегда молодой, и юный октябрь впереди» – так вийшло, що чув від людей старшого покоління: від дядька, від батька, від дідуся. Всі вони були членами комуністичної партії. А зараз уже ні. Часи змінюються, погляди на життя змінюють, і комунізм – це не найкращий спосіб розвитку суспільства», – зауважив Олексій Веретяников.

У шкільних підручниках Леніна згадують мимохідь – історик

Жоден із хлопців не згадав про громадянську війну, голод, знищення храмів, репресії, які прийшли разом з Леніним та його прибічниками. У підручниках історії про Леніна згадується мимохідь і тільки в 10-му класі, каже вчитель історії Сергій Пробийголова. При цьому про головного ідеолога більшовиків розповідається фактично нейтрально, зазначає вчитель.

«Це історичний персонаж, який ніяк не викинеш з історії, як би ми до нього не ставилися. Тим більше, що 90 років від дня його смерті дещо віддаляє його ім’я, його діяльність. І, дякувати Богові, ми починаємо до нього ставитися нейтрально, як до історичного персонажу», – вважає Сергій Пробийголова.

Дітям розповідають про «досягнення, які були при Леніні»

Зовсім не нейтрально говорять про свого кумира луганські комуністи. У вівторок вони поклали квіти до пам’ятника Леніну в центрі міста, розповів депутат облради від КПУ Максим Чаленко. Він запевняє, що з молоддю працює комсомольська та піонерська організації.

«Вони активно займаються цими речами, ходять по школам. Не політизують це питання, говорять про історію, говорять про наше минуле. Є піонерська організація, де вони збираються в гуртки, влаштовують влітку походи, різноманітні заходи, говорять про ті досягнення, які були при Леніні», – сказав Максим Чаленко.

Та незважаючи на таку активну роботу у святкові для комуністів дні – 22 квітня (день народження їхнього вождя) і 7 листопада (Жовтнева революція), людей біля головного пам’ятника Леніну у Луганську збирається з кожним роком дедалі менше – здебільшого кількасот пенсіонерів. А молодь, звичайно, тут буває – гранітні плити зі сходами прийшлись до вподоби луганським скейтерам.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG