Доступність посилання

ТОП новини

У Сербії розпустили владу й призначити дострокові вибори


Белград – У березні, після неповних двох років від після парламентських виборів, громадяни Сербії знову вийдуть на виборчі дільниці. Про це домовилися дві партії правлячої коаліції, котрі сподіваються, що через популярність збільшать кількість місць у парламенті

Керівництво Прогресивної партії, котру очолює перший заступник прем’єра Александар Вучич, повідомило, що необхідно провести дострокові вибори з метою здобути якомога ширшу підтримку громадян для процесів внутрішніх реформ і євроінтеграції. Прогресисти мають 73 з-поміж 250 депутатських місць. Отож, без них ніхто не може сформувати владу. Через це їхнім партнерам соціалістам, котрі мають 44 депутатів, залишилося тільки погодитися з таким рішенням. Опозиція, на думку оглядачів, не має шансів здобути довіру громадян.

Віце-прем’єр Вучич через боротьбу проти корупції, початок переговорів про вступ до Євросоюзу та підписання угоди про нормалізацію з Косовом став найпопулярнішим політичним діячем Сербії. Він пояснює, чому необхідні вибори, Так: «Вважаємо, що Сербія може швидше, може більше, може краще. Зміни не можуть чекати, не сміємо втратити більше ані однієї секунди. Люди важко живуть, велика кількість молодих людей не має роботи, мусимо більше дбати про збільшення рівня життя».

Популярність Вучича найбільше зросла після ув’язнення двох колишніх міністрів, котрих звинувачують у зловживанні службовим становищем. У рамках боротьби проти корупції затримані десятки бізнесменів, включно з Мирославом Мішковичем, котрого вважають найбагатшим сербом. Було проведено й кілька широкомасштабних акцій проти наркодилерів. Заступник прем’єра фактично керував згаданими акціями. Наразі він прагне використати свій високий рейтинг: згідно з опитуваннями, прогресисти отримають приблизно 45 відсотків голосів, а можливо й більше половини.

Прем’єр Дачич: коаліції потрібна широка підтримка на європейському шляху

Прем’єр-міністр Івіца Дачич запевняє, що не йдеться про розвал коаліції, а про спільне бажання здобути широку підтримку громадян для продовження нелегких процесів перебудови економіки та запровадження верховенства права, чого у всіх розмовах вимагають представники Брюсселя. Він зазначає: «Призначення виборів не повинно кинути жодної тіні на добрі результати роботи цього уряду. Рішення про дострокові вибори цілком легальне й наша партія абсолютно згідна з таким рішенням».

Прем’єр та його перший заступник ухиляються від відповіді на питання, чи планують вони залишитися в коаліції після виборів.

Політичні діячі заявляють, що президент Томислав Ніколич призначить вибори на 16 березня, щоби вони збіглися із раніше призначеними муніципальними виборами в столиці.

Партії нинішньої коаліції не мають серйозних опонентів. Демократична партія, найбільша в опозиції, розпалася на кілька фракцій після відставки її лідера, колишнього президента Сербії Бориса Тадича.

Консервативна антиєвропейська опозиція також розділена й вона не спроможна запропонувати альтернативний шлях та об’єднати тих, котрі незадоволені діями й результатами влади прогресистів і соціалістів.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG