Доступність посилання

ТОП новини

Журналістів у Дніпропетровську хочуть залякати за допомогою тітушок?


Тітушки на території ОДА в Дніпропетровську, 26 січня 2014
Тітушки на території ОДА в Дніпропетровську, 26 січня 2014
У Дніпропетровську влада намагається залякати журналістів за допомого тітушок, підозрюють працівники мас-медіа. У вівторок місцевий осередок спілки журналістів звернувся до прокурора області з вимогою розслідувати цілеспрямоване побиття працівників ЗМІ під час масових заворушень невідомими молодиками в цивільному і бездіяльність при цьому міліції. Правоохоронці ж запевнять: відтепер більш ретельно дбатимуть про безпеку медійників під час масових акцій, але й самі вони за можливості не повинні лізти у вир подій.

Дніпропетровська журналістка Наталія Біловицька потерпіла від невідомих молодиків спортивної статури прямо у приміщенні облдержадміністрації. Розповідає, коли під час сутичок вона сховалась від бойових дій у приміщенні облдержадміністрації, зайшла до конференц-зали і вирішила там пофотографувати, до зали почали заходити невідомі. Вони наполягли, щоб журналістка віддала флеш-карту з фотоапарата, і відібрали її.

«Раптом до зали почали ввалюватись ці тітушки, цілий натовп. Побачили, що я фотографую, почали кричати: хто це така, що вона робить, оточуйте і забирайте фотоапарат. Я сказала, що я журналіст і показала посвідчення. За цим усім спостерігали і полковник МНС, який не представився, і працівники міліції. Я зрозуміла, що вони мене не випустять, довелось віддати флешку. Вони казали: не треба нас фотографувати. Вони не хотіли потрапляти в кадр. І це все в будівлі облдержадміністрації. Я кричала, міліція це все бачила і не реагувала», – розповідає журналістка.

«Цілеспрямована провокація з метою залякування»

За офіційними даними з обласної організації Спілки журналістів, під час недільних сутичок у Дніпропетровську від дій невідомих молодиків потерпіли 7 працівників мас-медіа: четверо отримали травми, причому один серйозне поранення з травматичної зброї, ще у трьох цілеспрямовано розтрощили або повідбирали апаратуру. Керівництво журналістського об’єднання у вівторок звернулось до прокурора області Наталії Марчук із вимогою розслідувати ці інциденти та дати оцінку бездіяльності правоохоронців.

Член секретаріату облорганізації Спілки журналістів Владислав Романов каже, що треба дати також правову оцінку діям посадовців облдержадміністрації, які впустили невідомих молодиків до приміщення державного органу влади.

Є докази, що ці молодики у приміщенні облдержадміністрації отримували певні інструкції, їм видавали палиці
Владислав Романов
«Є докази, що ці молодики у приміщенні облдержадміністрації «кучкувались», вони отримували там певні інструкції, їм видавали палиці. Журналістська спільнота налаштована дуже рішуче, незалежно від того, хто в якому виданні працює, умовно кажучи, у провладному чи опозиційному. Бо це питання корпоративної єдності, безпеки журналістів. Коли стріляють у людину, на якій жилетка з написом «Преса», то які ще потрібні докази? Ті, хто використовували травматичну зброю, я так думаю, то були професійні провокатори. Це була цілеспрямована провокація з метою нападів на журналістів, з метою залякування, з метою демонстрації своєї безкарності», – сказав Радіо Свобода Владислав Романов.

«Не лізти у вир подій за можливості»

Тим часом в обласному управлінні міліції у вівторок заявили: досягли домовленостей з керівниками ЗМІ регіону про гарантування безпеки журналістів під час масових акцій. У відомстві запевняють: вже проінструктували особовий склад, як захищати журналістів, а також виготовили для медійників яскраві світловідбивні жилети з написом «Преса». Керівник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції Олексій Щербатов сказав Радіо Свобода, що міліція дбатиме про безпеку журналістів на масових акціях, але вони самі теж повинні про себе дбати.

Оператори, як правило, ризикують більше, йдуть вперед, то ми передусім спостерігатимемо за операторами
Олексій Щербатов
«Для журналістів будуть визначатись максимально безпечні місця і міліція буде ситуацію контролювати навколо журналістів. Ми попросили журналістів також, враховуючи напружену ситуацію, обирати оптимально зручні, безпечні місця самим, не лізти у вир подій за можливості. Особливо це стосується журналістів інтернет-видань та газет. Оператори, як правило, ризикують більше, йдуть уперед, то ми передусім спостерігатимемо за операторами. Ми встигли виготовити додатково 20 розпізнавальних жилетів, сьогодні їх роздаємо. А журналіст сам вирішує, одягати жилет чи ні, показувати себе чи не показувати», – сказав керівник відділу зв’язків з громадськістю обласної міліції.

Раніше голова Дніпропетровської облдержадміністрації Дмитро Колєсніков попросив керівництво обласної міліції «забезпечити негайне реагування особового складу міліції на будь-які прояви агресії стосовно журналістів під час масових політичних акцій».

Що за молодики перебували на території облдержадміністрації під час недільних заворушень і нападали на журналістів, ніхто з посадовців досі не пояснив, попри значну кількість фото та відеоматеріалів, де ці люди зафіксовані.
  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG