Доступність посилання

ТОП новини

Активіст Майдану звинувачує чиновника в оприлюдненні приватного листування


Активіст донецького Євромайдану Станіслав Федорчук заявляє, що секретар міської ради, член Партії регіонів Сергій Богачов оприлюднив в інтернеті лист із особистої пошти активіста. Це все відбулось на тлі масової публікації особистих даних активістів, журналістів та інших пересічних донеччан. Люди, дані яких було оприлюднено, звертаються до різноманітних інстанцій, проте офіційних відповідей досі немає.

Активіст донецького Євромайдану Станіслав Федорчук готує позов до прокуратури з приводу поширення його кореспонденції чиновником міської ради Сергієм Богачовим. Днями секретар міськради опублікував через соціальну мережу проект листа євромайданівців, який, за словами Станіслава Федорчука, був лише у його приватному листуванні з робочою групою мітингарів.

Активіст наголошує, що системні порушення прав людини щодо приватних даних і листування відбуваються в місті останнім часом регулярно.

«Проект листа був мною скинутий у закритий, таємний чат, у якому перебували активісти Євромайдану. Більше цей лист не пересилався, в принципі, ані не виставлявся на публічних ресурсах. Секретар Донецької міської ради на своєму акаунті в «Фейсбуці» розповідає, що йому випадково потрапив до рук лист від активістів. Це була найперша чернетка. Те, що цей лист був саме в такому форматі, говорить про те, що він отримав до рук саме проект листа. Як на мене, в діях секретаря міської ради Сергія Богачова можна вбачати свідоме оприлюднення приватної кореспонденції», – заявив Радіо Свобода Станіслав Федорчук.

З цього приводу активіст написав заяву до прокурора області з проханням розпочати кримінальне провадження. Проте у дієвість прокуратури активіст не дуже вірить, адже попередні звернення про погрози та побиття припадають пилом у кабінетах.

У свою чергу Сергій Богачов запевняє, що отримав документ законним чином і робить акцент не на таємниці листування, а на авторському праві документа, яке належить не лише Станіславові.

У коментарі для Радіо Свобода він сказав: «До мене потрапили документи не всупереч законові. Це вже особиста справа моя, яким чином я отримую інформацію. Головне, щоб отримання мною інформації не утискало прав іншої людини. Я не відкривав його сервер, не виривав його інформацію, на яку у нього немає одноосібного права, наскільки я розумію, вона (інформація – ред.) підписана усіма учасниками. Відповідно, він вам бреше».

Знайти кінці дуже важко – правозахисник

Із юридичної точки зору ситуація виглядає неоднозначно, адже довести, що інформація була отримана певною людиною і в незаконний спосіб, у цьому випадку практично неможливо. Юрист правозахисної організації «Поступ» Ольга Сергеєва розповіла Радіо Свобода про правові нюанси ситуації.

«Будь-яка інформація, яку людина у своєму приватному листуванні, у своїй приватній поштовій скриньці зберігає, або отримує, або відправляє іншому отримувачу, є особистою і конфіденційною. Інше питання, що інформація, як я розумію, була вилучена. Зв’язку першої особи, яка викрала інформацію, і другої, яка «запостила» інформацію, довести практично неможливо», – зауважує Сергеєва.

Вона також додала, що знайти людей, які анонімно оприлюднюють чужі дані в інтернеті, дуже важко. Це може зробити провайдер на вимогу міліції, проте, зазвичай сервери таких сайтів містяться не в Україні, так само, як і їх власники.

Випадки з оприлюдненням листування або особистих даних учасників донецького Євромайдану стають дедалі частішими. Для таких цілей створюють окремі сайти з іноземною реєстрацією і серверами. Один із таких ресурсів створили 26 січня. Він, крім персональних даних, містить ще провокативну і неправдиву інформацію про активістів. Попри численні звернення до прокуратури і міліції, інтернет-сторінка досі працює у вільному доступі. Активісти та інші донеччани, які потрапили до «списків» наразі готують повторні заяви про бездіяльність правоохоронців. Крім цього, до справи долучили представників омбудсмена з питань захисту персональних даних.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG