Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Івано-Франківської обласної ради розглядає суд


Івано-Франківськ – Сім рішень Івано-Франківської обласної ради від 25 січня опротестувала прокуратура і зупинив суд. 12 лютого в Івано-Франківському окружному адміністративному суді буде розглянуто позови заступника прокурора області про визнання протиправними та скасування чотирьох рішень. В прокуратурі наголошують, що стоять на сторожі закону. Експерти ж стверджують, що судова гілка влади «виконує замовлення».

Рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду про визнання незаконним вивішування прапора Європейського Союзу на адміністративній будівлі обласної ради івано-франківці зустріли протестними акціями. Спершу – пікетування приміщення суду, згодом – помешкання голови цього суду. Сьогодні теж розглядатиметься позов на рішення сесії обласної ради, уже січневої, про використання червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи як частини символіки Івано-Франківської області. Один із керівників громадської організації «Майдан», депутат обласної ради Сергій Адамович каже, що такі акції дієві.

Є підозри, що на суддів чиниться тиск. Ми вимагаємо, щоб судді дотримувалися законності
Сергій Адамович
«На минулому суді доки були люди, то перший суд закінчився на користь людей, тобто прапор ЄС продовжує висіти. Як тільки люди пішли, два наступні суди обласною радою були програні. У нас є підозри, що на суддів чиниться тиск. Ми вимагаємо, щоб судді дотримувалися законності і вимагаємо, щоб не виконували вказівки по вертикалі, а дійсно були народними суддями», – каже Сергій Адамович.

Прогнози на часткове задоволення позовів

Сьогодні суд повинен сказати своє слово, окрім рішення про символіку, ще про звернення до членів Партії регіонів, про затвердження типового статуту громадського формування з охорони громадського порядку і про припинення договору оренди з Облдержадміністрацією. Голова обласної ради Василь Скрипничук каже, що не завжди вдається переконати більшість депутатів вибирати юридично правильні ухвали. Він передбачає, що суди не будуть прості, але не ризикнуть скасувати всі рішення.

«З досвіду я буду сподіватися, що хоча б окремі пункти окремих рішень будуть залишені. А з настрою суду – швидше за все буде «часткове задоволення». Окремі пункти залишаться чинними – ті, які, на думку прокурора, можуть працювати, а все інше (щось у мене таке погане враження) може бути скасоване. Хоча ми будемо, якщо рада вирішить, оскаржувати в апеляційних інстанціях », – говорить Василь Скрипничук.

Патріотизм людей хтось використовує задля власних амбіцій – прокурор

Прокуратура оскаржила всі рішення обласної ради, вважаючи, що вони ухвалені з порушенням законодавства. Приміром, Народна рада – «нелегітимний орган», використання червоно-чорного прапора та прапора Ради Європи – «порушення Конституції України та адміністративної угоди самої Ради Європи», а щодо припинення дії договору оренди з ОДА, то «облрада не мала права в односторонньому порядку вирішувати питання розірвання договору оренди».

«Не використовувати для власних амбіцій та меркантильних інтересів почуття патріотизму людей» закликав прикарпатців прокурор області Олег Хряпа. Він називає недопустимим вихід з правового поля при ухваленні рішень.

Останнім часом органи місцевого самоврядування вийшли за межі своїх повноважень
Олег Хряпа
«Останнім часом органи місцевого самоврядування вийшли за межі своїх повноважень і під тиском радикально налаштованих опозиційних сил масово почали приймати рішення про створення нелегітимних органів – Народних рад та загонів самооборони. Тим самим здійснюється замах на зміну конституційного ладу держави», – сказав Олег Хряпа.

Прокурор області наголосив, що «кримінальні провадження за масові заворушення, захоплення органів влади, блокування транспортних комунікацій та інші злочини будуть закриті, однак для цього порушники повинні припинити вчинення очевидних злочинів».

Принцип вибірковості законодавства

Автор одного не схваленого законопроекту про амністію, позафракційний народний депутат від Прикарпаття Юрій Дерев’янко вважає, що ухвалений нещодавно Верховною Радою «закон про амністію» не дасть бажаних наслідків, а суди залежні від влади.

Режим і правоохоронна система, яка обслуговує режим, вибірково застосовують законодавство. Cотні активістів заарештовані
Юрій Дерев’янко
«Сьогодні режим і правоохоронна система, яка обслуговує режим, вибірково застосовують законодавство. Cотні активістів заарештовані, щодо тисячі активістів і мирних людей порушені кримінальні справи. І ми не маємо жодного кримінального провадження проти правоохоронців. Це свідчить про те, що влада не хоче розслідувати ці порушення, що вона покриває ці незаконні дії. Сьогодні всі гілки влади, які повинні забезпечувати баланс сил, дотримання і виконання закону, в тому числі і судова гілка влади – вона не працює, вона повністю залежна від президента», – вважає Юрій Дерев’янко.

Загалом уже оскаржено понад 60 рішень місцевих рад Івано-Франківщини, дію більш як 30 з них ухвалою суду зупинено.
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG