Доступність посилання

ТОП новини

Потрібен уряд, який дбатиме про країну, а не власне збагачення – Ослунд


Андерс Ослунд
Андерс Ослунд
Відмовитися від російської допомоги, провести реформи, частково дуже болючі, та якнайшвидше домовитися про підтримку з боку ЄС, США та Міжнародного валютного фонду – такі рецепти для України пропонує Андерс Ослунд, вашингтонський економіст, який був радником багатьох українських урядів, і добре знає потреби української економіки. На початку розмови Радіо Свобода запитало його, чи пакет допомоги Україні дійсно можна порівнювати з «Планом Маршалла»?

– Так, це саме те, що потрібно. «План Маршалла» був всеосяжним планом реформ зруйнованої європейської економіки. І це те, що Україна зараз потребує. Але для цього потрібен уряд, який буде цікавитися долею країни, а не лише власним збагаченням.

– Яким чином Україна зможе скласти цей план, адже Росія виступає категорично проти його створення, а вона зараз залишається головним кредитором України?

– Єдиною легітимною інституцією в Україні залишається парламент. Для того, щоб реформи мали успіх, значна частина Партії регіонів має об’єднатися з колишньою опозицією. Йдеться про олігархічні фракції, які контролює, зокрема, олігархи Рінат Ахметов та Дмитро Фірташ. Після цього, крім президентських, мають пройти ще і позачергові парламентські вибори.

– Ще улітку олігархи були готові підтримати європейську інтеграцію України. Але потім відступили від цієї мети. Чи, на Вашу думку, зміна правил гри за європейським зразком може бути вигідною для олігархів, адже вони збагатилися саме завдяки цій системі?

Янукович притискав олігархів. Відбирав у них і гроші і підприємства. Він їм погрожував напряму
– Цілком очевидно, що президент Янукович притискав олігархів. Він відбирав у них і гроші і підприємства. Відомо також і про те, що він їм погрожував напряму. Тому до останнього часу найбільше вони боялися саме його.

– Тепер ми бачимо, що олігархи підтримують нову владу. Якими мають бути її перші кроки щодо реформ?

– Найважливіше – змінити роботу українських інституцій. Для цього дуже корисною є угода з Європейським союзом про асоціацію. Європейський союз має великий досвід щодо реформування старих комуністичних структур. ЄС вже набив у цьому руку, реформуючи колишні комуністичні країни Європи.

Серед найперших кроків – доведеться дозволити деяку девальвацію курсу гривні. Можливо, до 10 гривень за долар. Але проводити цю девальвацію потрібно виважено.

Наступним кроком має бути скорочення державного дефіциту. Для цього буде потрібно, по-перше, заморозити державні видатки. Україна зараз має величезний бюджетний дефіцит, можливо, до 8% ВВП. По-друге, скасувати субсидії на газ і вугілля, які виплачувалися з державного бюджету. Це означатиме, що зростуть ціни на газ.

– Серед причин нинішньої кризи була відмова президента Віктор Януковича три місяці тому підписати угоду з Європейським союзом, який, за його словами, не був готовий дати Україні достатньо грошей для підтримки її економіки. Цю допомогу надала Росія, запропонувавши 15 мільярдів доларів на невідомих умовах. Як Україна тепер обійдеться без цього кредиту, і якими, на Вашу думку, є фінансові потреби України?

Російські гроші не дають українській економіці нічого, крім додаткового навантаження на державний борг
– Прямі виплати за кредитами становитимуть 12 мільярдів доларів протягом наступних 14 місяців. Ці гроші буде потребувати український уряд для того, щоб розплатитися зі старими боргами. Щоб покрити цей брак грошей, за нормальних умов, Україна могла б позичити ці гроші на світовому фінансовому ринку, якби інвестори відчували впевненість у її перспективах. Російські гроші не дають українській економіці нічого, крім додаткового навантаження на державний борг, який може дійти до дуже небезпечної відмітки – 50% від ВВП. Російські гроші набагато дорожчі для України, ніж пакет допомоги від МВФ. Порівняйте: російські гроші коштують 5% річно, а гроші МВФ – 3%. Крім того, російські гроші надаються на коротший період. Кредит МВФ надається на 5 років, а російський – на 2 роки.

Крім того, російські гроші, які забезпечені українським урядом краще, ніж інші міжнародні кредити України, погіршують, а не покращують економічне становище України, бо не вимагають від неї жодної модернізації. Можна сказати, що ці гроші були потрібні для того, щоб президент Янукович міг далі красти в української держави стільки, скільки він хотів. Одночасно, він збільшував економічну та фінансову залежність України від Росії. Це був сценарій «білорусизації» України. Бо Білорусь отримує від Росії близько 10 мільярдів доларів річно у формі прямих субсидій від Росії. При цьому там відсутнє економічне зростання. Зрозуміло, що це – модель, яку президент Путін готував також і для України. Але вигідна вона була тільки для Януковича та його найближчого оточення, які могли заробляти на українській державі, бо її кредитувала Росія. А українське населення від цього нічого не отримувало.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG