Доступність посилання

ТОП новини

Путін знову програв в Україні (світова преса)


Провідні світові видання буквально по хвилинах інформують про перебіг військового втручання армії Росії на теренах України в Криму. Газети повідомляють, що президент Володимир Путін у вівторок зранку віддав російським військам наказ про повернення до місць своєї дислокації після так званих «військових навчань», коли майже 20 тисяч російських вояків намагалися захопити ключові позиції в українському Криму, а російські військові підрозділи з технікою накопичувалися з 1 березня до 4 березня на сухопутних кордонах із Україною. Хоча преса на Заході відзначає, що зранку у вівторок якихось суттєвих змін ситуації у Криму ще не спостерігалося. Оглядачі вважають, що якраз масований міжнародний тиск змусив Путіна відступити. Аналітики прогнозують також, що Путін вже накликав на Росію цим вторгненням у Крим важкі наслідки.

Лондонська Financial Times зауважує у вівторок, що наказ Путіна про повернення російських військ до місць дислокації з’явився після «дня міжнародного тиску через повзуче військове вторгнення Росії у Крим». Видання також наголошує, що цей наказ глави Кремля, як виглядає, «не поширювався на сили, розгорнуті в Україні», бо, як зазначає газета, «із прес-релізу Кремля випливає, що наказ стосується військ, котрі проводять вишкіл у західному і центральному військових районах». Газета також зауважує, що цей наказ Путіна з’явився після того, як «в ООН були відхилені виправдання Москви щодо вторгнення в Україну».

Оглядачі також попереджають, що сьогодні проявилися лише деякі з елементів багатоетапного агресивного плану Путіна щодо України і в цілому в регіоні Сходу Європи. Так , французька Le Huffington Post зауважує, що «стратегія Кремля зазнала змін у нас на очах, під час Євромайдану Москва надавала перевагу таємним діям, про що свідчить присутність агентів ФСБ у Службі безпеки України». Але далі, як зауважує газета, Росія вдалася до прямого військового втручання в Криму. Видання також вважає, ні про який вихід із кризи в Україні сьогодні поки що не доводиться вести мову.

Збігнев Бжезинський, відомий американський радник з питань національної безпеки, вважає на сторінках The Washington Post, що «путінська агресія в Україні потребує кроків Заходу у відповідь». Бжезинський також радить, що США, ЄС і НАТО повинні надати Україні реальну підтримку та бути готовими «привести у бойову готовність війська» Північноатлантичного альянсу.

Газета також звернула увагу, що Путін у вівторок намагався виправдовувати перед журналістами використання збройної сили Росії в Україні та мотивувати це міжнародним правом. Глава Кремля також заперечував, що вояки в уніформі без розпізнавальних знаків у Криму належать Росії та твердив, що це «добре треновані сили самооборони». Путін, як відзначає газета з Вашингтона, також вважає Віктора Януковича легітимним президентом та звинувачує США в хаосі та безвладді в Україні. Глава Кремля також наголосив тут, як зазначає газета, що Росія залишає за собою право використати свої війська для втручання в Україні «для захисту своїх співвітчизників».

Саймон Шустер наголошує на сторінках американського часопису Time, що вже видні причини нинішньої поразки Путіна в Україні і серед них – небувала «непопулярність в Росії рішення Путіна щодо вторгнення до Криму», «приголомшливі економічні наслідки для Росії» (втрата упродовж понеділка до 60 мільярдів доларів внаслідок падіння акцій), «відмова навіть найближчих союзників підтримати у цьому Путіна», «поглиблення міжнародної ізоляції Росії, яка зростатиме». «Збитки для Росії від такого кроку Путіна можуть значно зрости», – вважає Шустер.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG