Доступність посилання

ТОП новини

Силовиків на Інститутській убили «свої»?


Київ – Хто і з якої зброї стріляв у протестувальників і силовиків 20 лютого, коли у центрі Києва загинуло до сотні людей? Відповідь щодо цього має дати Генеральна прокуратура, яка зараз розслідує цю справу. Утім, постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін звинуватив українську владу у тому, що вона гальмує розслідування цієї справи, оскільки, як каже Чуркін, і по протестувальниках, і по силовиках стріляли снайпери від опозиції. За словами ж медиків, які були волонтерами і бачили загиблих з обох боків, рани у них були ідентичні. Нинішні керівники СБУ і МВС заявили, що до цих розстрілів причетна «третя сила». Дехто ж фахівців висловлює сумніви щодо цього. Зараз у цій справі є багато питань, однозначної відповіді на які наразі немає.

Постійний представник Росії при ООН Віталій Чуркін звинувачує нову українську владу у затягуванні розслідування стрілянини на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого.

«Нова влада всіляко уникає розслідувати стрілянину, яка сталася у Києві в останній день кризи. Хто були ці снайпери? Ми можемо бачити це на відео в інтернеті, ми можемо бачити це по телебаченню, що це були снайпери від опозиції на даху готелю. Тепер це зрозуміло, що це були ті, хто вбивали і міліціонерів, і протестувальників для того, щоб використати протести і захопити владу силою», – сказав Віталій Чуркін.

При цьому Чуркін закликав ООН допомогти у розслідуванні цієї справи.

Наразі розслідування цієї справи триває. У Генпрокуратурі Радіо Свобода відмовилися надавати подробиці, посилаючись на таємницю слідства.

«В інтересах слідства я не можу надати жодної інформації щодо цієї справи. Інформація, яку озвучив Генеральний прокурор, – це максимум», – зазначає виконувач обов’язків керівника прес-служби Генпрокуратури Олена Мельник.

Снайпер на Інститутській цілить в людей
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:16 0:00

Стріляли з НБУ – Махніцький

Раніше виконувач обов’язків генпрокурора Олег Махніцький повідомив, що під час масових розстрілів на Інститутській вогонь вели, зокрема, з будівлі НБУ.

«Проводяться відповідні дослідження, проводяться огляди, проводяться експертизи. Але вже можна сказати, що постріли здійснювалися з Національного банку снайперською рушницею. Там виявлено відповідні сліди, виявлено гільзи від снайперської рушниці, виявлено елементи снайперської рушниці. Є прострілені отвори, які збігаються із отворами на деревах внизу на Інститутській і з місцем розташування куль. Ця версія вже досліджена, і вона дійсно підтверджується», – сказав Махніцький в інтерв’ю «5-му каналу».

При цьому, за словами Олега Махніцького, слідство також перевіряє версії, що снайперський вогонь міг вестися з готелю «Україна» на вулиці Інститутській, а також із «Будинку з химерами», що на Банковій.


У силовиків і протестувальників стріляв один снайпер?

У період протистояння у Києві загинуло 100 протестувальників і 17 міліціонерів; 20 лютого були вбиті 4 силовики, повідомили Радіо Свобода у прес-службі МВС.

«Немає так, щоб було по днях. Систематизувалася лише загальна цифра. Але інспекція, медичне управління і оперштаб сходяться на цифрі чотири. Четверо вбито», – сказав співробітник прес-служби.

Нинішній міністр охорони здоров’я Олег Мусій у той час був координатором медичної служби Євромайдану. Він розповів Радіо Свобода, що характер поранень у протестувальників і силовиків, які він бачив 20 лютого, був ідентичний.

«Я бачив трьох (загиблих силовиків). У тих, що я бачив, абсолютно такі ж самі пошкодження, як і у протестувальників. Це може свідчити теоретично, що і туди, і туди стріляли однакові снайпери», – зазначив Олег Мусій.


«Третя сила»?

Керівник СБУ Валентин Наливайченко натомість вважає, що серед тих, хто розстрілював людей 20 лютого, були й іноземці.

«Іноземним снайперам і всім тим, хто знищував мирне населення стрільбою у Києві, так само, як і переодягненим криміналітету чи колишнім і нинішнім співробітникам внутрішніх органів, не буде жодного компромісу – кримінальне покарання», – заявив Наливайченко.

Існування якоїсь «третьої сили» категорично спростовує колишній заступник міністра внутрішніх справ, народний депутат від фракції «Батьківщина» Геннадій Москаль. «Ці зроблені в унісон їхні заяви – не що інше, як спроба відбілити СБУ і МВС», – заявив Москаль в інтерв’ю виданню «Дзеркало тижня. Україна».

Цього тижня в інтернеті з’явився запис перехопленої телефонної розмови керівника МЗС Естонії Урмаса Паета і верховного представника ЄС із закордонних справ Катрін Аштон, де Пает переказує версію про снайперів, які під час кривавих сутичок у Києві стріляли і в протестувальників, і в силовиків. Деякі російські ЗМІ подали це як доказ того, що снайперів найняла опозиція. Пает підтвердив достовірність запису, наголосивши, що він лише переказував версію. Ця розмова відбулася ще 26 лютого. Відтак естонський міністр припустив, що запис хтось оприлюднив, щоб дискредитувати новий український уряд.

Продовження розслідування подій 20 лютого на Грушевського читайте та слухайте на Радіо Свобода наступного тижня.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG