Доступність посилання

ТОП новини

Захід підтримує застосування сили проти терористів на сході України (світова преса)


Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009
Generic – A photo of International and Russian newspapers, Prague, 17Jun2009
Впливові західні видання попереджають, що російські спецпідрозділи армії Росії беруть участь у захопленні органів влади в містах на сході України, зокрема, на території Донецької області. Газети також наголошують, що західні країни підтримують в ООН застосування владою в Києві сили проти терористів і спецназівців Росії у містах на сході України. Саміт міністрів закордонних справ країн-членів ЄС, який почався у понеділок у Люксембурзі, показує, що низка європейських країн продовжують дотримуватися вичікувальної позиції щодо нових кроків проти агресивних дій Росії в Україні. Оглядачі низки європейських газет сходяться на тому, що «влада у Києві не має на сьогодні іншого варіанту, окрім реагування силою на дії сепаратистів, щоб запобігти фрагментації країни».

Впливова американська The Washington Post наводить свідчення того, що озброєні люди в камуфляжах, котрі захоплюють урядові будівлі в містах на сході України, «не українські громадяни» так само, як і їхня зброя, автомати АК-100, яких силовики в Україні не мають. Дії цих спецзагонів «не імпровізація», наголошує газета, і зазначає, що вони діють «тактично грамотно, організовано». Окрім того, як зауважує газета з Вашингтона, спецпідрозділи захоплюють контроль над стратегічно важливими маршрутами постачання, котрі зв’язують східну Україну. Видання також наголошує, що ці дії спецгруп у східних українських містах не супроводжуються масовою підтримкою місцевого населення і додає, що близько 70 відсотків опитуваних на сході України – за єдину українську державу. Тут також наводять дані соцдосліджень про те, що близько 85 відсотків російськомовних громадян в Україні не почувають себе під тиском і вважають, що їхня мова не переслідується. Американська газета також інформує про те, що тисячі росіян зголошуються через інтернет на заклики перетинати кордон з Україною для надання «моральної підтримки» місцевим громадянам.

Брюссельська EUObserver інформує про те, як представники Литви, Люксембургу і Швеції підтримали у своїх виступах в Раді безпеки ООН в неділю право України на застосування сили проти проросійських сепаратистів на сході держави. Тут також наводять слова міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта про те, що Швеція, безсумнівно, використала б силу проти озброєних груп, котрі б захоплювали відділення поліції і місцеві органи влади на її теренах. Видання з Брюсселя також наголошує, що міністри закордонних справ ЄС, які зібралися на саміт у Люксембурзі у понеділок, не готові діяти, якщо українські криза загостриться ще більше у зв’язку з агресією Росії. Тут процитовані неназвані західні дипломати, котрі кажуть, що не знають, як будуть розвиватися події в Україні, і країни ЄС повинні ще вивчити додатковий перелік можливих санкцій проти Росії.

Швейцарська Neue Zurcher Zeitung повідомляє, що Київ вирішив направити проти терористів на сході України армію і висунув ультиматум проросійським сепаратистам, щоб ті звільнили захоплені у східних містах будівлі до ранку понеділка. Газета також наголошує, що перелік міст, де орудують озброєні сепаратисти, зростає: до Донецька, Луганська приєдналися вже Маріуполь, Слов’янськ, Краматорськ. Газета також наголошує, що ЗМІ поширюють світлини, які свідчать, що на сході України діють російські спецназівці, яких уже раніше можна було бачити під час війни російської армії в Грузії у серпні 2008 року. Видання з Цюріха також вважає, що «влада у Києві не має на сьогодні іншого варіанту, окрім реагування силою на дії сепаратистів, щоб запобігти фрагментації країни».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG