Доступність посилання

ТОП новини

Обама і Меркель гарантують президентські вибори в Україні (світова преса)


Західна преса наголошує, що Москва прямо намагається зірвати президентські вибори в Україні, заплановані на 25 травня. І в Кремлі, як цитують газети світу, вже називають ці наміри Києва щодо проведення виборів президента 25 травня «абсурдом». Оглядачі вважають також, що Путін має на меті, насамперед, домогтися відкладення президентських виборів в Україні на тривалу перспективу. Тому й деякі з впливових на Заході видань запитують, чи дійсно минулої п’ятниці два світові лідери, Барак Обама та Анґела Меркель, насправді рішуче провели у Вашингтоні для Путіна «нову червону лінію» – президентські вибори в Україні 25 травня. Чи дійсно США й Німеччина готові ввести серйозні санкції проти режиму Кремля у разі зриву ним і його спільниками – сепаратистами в Україні – згаданих президентських виборів, запитують спостерігачі. Тим часом НАТО попереджає, що «мова сьогодні йде про набагато більше, ніж доля України» і закликає Європу нарешті прокинутися.

Американська The Washington Post запитує, чи дійсно «тривожать Путіна погрози Обами і Меркель» та міркує про те, що глава Кремля у черговий раз може не сприйняти всерйоз плани, насамперед, Обами вдатися до реальних економічних санкцій проти Росії, як це вже було з нерішучістю Обами у попередніх випадках. А щодо Європи і її рішучості, газета має ще більші сумніви, коли розповідає, як напередодні приїзду Анґели Меркель до Вашингтона там побувала група впливових європейських підприємців з метою довести, що реальні секторальні санкції проти Росії – невдала ідея. Такі настрої мають враховувати у Вашингтоні, вважає видання. Газета зі США також попереджає, що «Росія посягнула на суверенітет, мир і порядок в Європі» і наголошує, що на карті нині авторитет найвпливовіших європейських лідерів на кшталт Меркель. The Washington Post резюмує тут, що «українці Києва, Одеси, Львова і Донецька будуть стежити за тим, чи стане Анґела Меркель дотримуватися своїх обіцянок», так само, як і президент Обама, і запитує, чи дійсно світові лідери не допустять зриву президентських виборів 25 травня в Україні, бо за цим «уважно буде стежити весь світ».

Лондонська Financial Times вказує на те , що Москва скористалася кривавими подіями в Одесі та антитерористичною операцією Києва на Сході України, щоб заявити устами речника Кремля, що було б «абсурдно» для української влади продовжувати після цих подій готувати президентські вибори на 25 травня. Газета попереджає, що Кремль вибудовує свою гру в Україні таким чином, щоб «відкласти очікувані тут 25 травня президентські вибори». Лондонське видання також зауважує, що кремлівська пропаганда продовжує стверджувати про нібито провину за події в Одесі 2 травня саме «радикальних українських націоналістів» і намагається доводити, що Москва «втратила вплив на проросійських сепаратистів в Україні».

Генеральний секретар НАТО, Андерс Фоґ Расмуссен наголосив у інтерв’ю німецькій Frankfurter Allgemeine Zeitung, що після анексії Росією українського Криму та нагнітання Кремлем ситуації в Україні, Європа має замислитися над тим, що «справа тут йде про значно більше, аніж лише про Україну» і закликав європейців нарешті прокинутися. Расмуссен висловив думку, що Росія для НАТО сьогодні вже є «швидше ворог, аніж партнер». Він також вже вкотре висловив занепокоєння слабкістю оборони європейських країн. «Безсумнівно, – сказав очільник Північноатлантичного альянсу, – це причина для занепокоєння, адже Росія наростила останнім часом свої витрати на армію на 30 відсотків, у той час, коли кілька європейських союзників НАТО знизили свої оборонні видатки на 40 відсотків». Расмуссен також апелював тут до європейських союзників: «Припиніть скорочувати видатки на оборону, поверніть тенденцію та інвестуйте крок за кроком все більше грошей на оборону! Ми не можемо продовжувати так далі, як це було дотепер». Глава НАТО також попередив щодо цього: «Те, що сталося в Україні, має пробудити Європу». Газета з Німеччини також констатує тут, що «Росія точно знає: НАТО не відповість на подальші її кроки в Україні воєнними засобами» і запитує, чи дійсно така вичікувальна стратегія НАТО розумна?
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG