Доступність посилання

ТОП новини

Балкани потерпають від потужних повеней


Евакуація людей із затопленого міста Обреновац, неподалік Белграда, 17 травня 2014 року
Евакуація людей із затопленого міста Обреновац, неподалік Белграда, 17 травня 2014 року
Белград – Десятки осіб загинули від повеней у Сербії, Боснії і Герцеговині та Хорватії. Найбільшої шкоди завдала річка Сава. В цих країнах оголосили стихійне лихо. Евакуйовано щонайменше тридцять тисяч осіб.

П`ять днів триває боротьба з повенями в Сербії, Боснії і Герцеговині та Хорватії. Повені викликали кількаденні дощі. В деяких регіонах випало від 160 до 200 літрів на квадратний метр. В Сербії підтоплене тридцятитисячне місто Обреновац, що неподалік Белграда.

Прем`єр-міністр Александар Вучич у неділю ввечері сказав:

«Одинадцять людей втопилися. На жаль, обставини такі, що ця кількість збільшиться, зокрема в селищах які праворуч, в околицях Обреновца».

В інших містах, повідомляє державне телебачення, загинуло ще п`ять осіб. На жаль, це не остаточні дані. Під загрозою залишаються міста Шабац та Сремська Мітровіца на берегах Сави, також найбільша термоелектростанція в країні та копальня вугілля Костолац. Щогодини зростає рівень Сави в Белграді, де вона впадає в Дунай. Тисячі солдатів, поліцейських та добровольців закріплюють дамби та допомагають в евакуації населення.
Зони затоплень на Балканах
Зони затоплень на Балканах
​Тим часом підвищується рівень Морави в центральній Сербії, а також Дунаю, але поки до незагрозливих масштабів.

Підтоплені міста, заводи, тисячі гектарів, знесені мости й шляхи

В Боснії і Герцеговині підтоплені міста Бієліна, Маґлай, Добой та десятки селищ. За неофіційними даними, загинуло принамйні десять осіб.

В Хорватії загинула одна особа. Евакуйовані міста Раєво Село та Ґуня, підтоплені тисячі гектарів землі. Керівник регіонального штабу охорони в Ґуні Хрвоє Луцич каже:

«Продовжуємо евакуацію, залишилося ще кілька десятків мешканців. В нашому розпорядженні дві амфібії та п`ять човнів й сподіваємося, що за дві години всі будуть врятовані».

На допомогу постраждалим прибули військові й поліцейські з Македонії, Чорногорії, Словенії, Росії. Телевізійні канали в Сербії, Боснії й Герцеговині та Хорватії від п`ятниці в прямому ефірі подають драматичні знімки й апелюють до громадян щоби посилали допомогу.

Велика вода знесла тисячі житлових будинків, заводів, мостів, кілометри шляхів. Знищено врожай на полях. Метеорологи кажуть, що йдеться про найбільшу повінь в історії регіону.
  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG