Доступність посилання

ТОП новини

Рівняни «поховали» громадську думку під управлінням МВС


Рівняни «поховали» громадську думку під управлінням МВС
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:45 0:00
Рівне – Понад місяць не стихають протести рівнян проти кадрової політики Міністерства внутрішніх справ. Жодної відповіді на запити членів місцевих громадських «люстраційних» громадських організацій щодо врахування їхніх рекомендацій і прохань з міністерства не надійшло. Відтак, після короткого затишшя на час виборів і жалоби за загиблими під Волновахою земляками рівняни поновили акції непокори. Вдалися навіть до бутафорного «похорону» громадської думки.

Труну з написом «громадська думка» і білим щуром у ній та три жалобні вінки начебто від імені народних депутатів принесли у понеділок до центрального входу управління МВС у Рівненській області активісти «рівненської варти», «жіночої сотні» місцевої Самооборони та Автомайдану.

Таким чином люди продовжують протести проти призначення начальником обласного управління Миколи Щирука, пояснює керівник «Правого сектору» Рівненщини Роман Коваль. Він вважає, що думку про те, що протестує невелика купка людей, формується спеціально – тими, кого влаштовує розподіл високих посад в області за партійними квотами.

«Ви були на останньому віче і бачили, яка картина там розігрувалася», – нагадує Роман Коваль (тоді громадськість випередила провокації з боку приїжджих людей, озброєних кийками – ред.). Якщо потрібно буде в Рівному зібрати ще один Майдан, ми зберемо, щоб висловити ще раз недовіру тому ж Щируку».

Файне місто Костопіль

Самого начальника в управлінні не застали. Як повідомили правоохоронці, він поїхав до Костополя, де колись очолював райвідділ міліції, щоб вирішити питання про призначення нового начальника. Костопіль для Миколи Щирука – територія підтримки. Саме там має вплив на громадську думку народний депутат України, власник заводу торгової марки «Родина» Микола Кучерук, саме звідти стартували на високі міліцейські посади в області його нинішні колеги, звідти приїздила на рівненські мітинги дещо агресивна група підтримки Щирука, звідти ж під час останньої відеоконференції в облдержадміністрації Микола Щирук отримав моральну підтримку від голови районної ради Сергія Трачука, який вважає його професіоналом і наголошує, що це призначення «потрібне було ще вчора».

Думки інших учасників відеоконференції були не такими однозначними. Чимало хто з них нарікав на відсутність процедури і закону про люстрацію та відмовлявся відповідати за мешканців району, а говорив від себе.

Тим часом голова облдержадміністрації Сергій Рибачок схиляється до думки, що новопризначеного варто залишити в спокої хоча би на кілька місяців. Яскравого спротиву громад області немає, запевняє керівник.

Натомість супротивники цього призначення переконані, що призначати пенсіонера органів внутрішніх справ у новій Україні не варто – мовляв, корупційні схеми «колишні» вивчали не для того, щоб їх руйнувати.

За іронією долі, наступного після представлення керівника обласної міліції дня вісьмох хлопців, які чергували на рівненському Майдані, затримали працівники УБОЗу, але інформацію про затримання впродовж дня замовчували. Рівняни зчинили галас. Хлопців відпустили, і нині вони подали до суду з приводу незаконного затримання. Микола Щирук запевняє, що нічого про це не знав. Один із затриманих, Олександр Кравченко, у це не вірить: «Гадаю, він хотів показати, що ось, мене люструють активісти, а ось які вони самі».

Хто справжніший люстратор?

А тим часом ситуація в Громадському люстраційному комітеті Рівненщини зіграла на користь Миколи Щирука. Адже, окрім цього комітету й аналогічної комісії при облраді, тут з’явився ще один «люстраційний» комітет. Такому рішенню не дивується уповноважений Майданом на проведення люстрації в Україні Єгор Соболєв.

Соболєв розповідає – у день, коли міністерство ухвалювало рішення стосовно начальника міліції, приїхало три чи чотири групи з Рівного. Кожна з них казала, що теж входить до люстраційного комітету. «Вони сварилися прямо на кадровій комісії МВС між собою, і кожна група була за окремого кандидата. І генерали сказали: «Та це не громадськість – ми таких можемо вам 50 привезти». І самі фактично вибирали, виходячи зі своїх міркувань і критеріїв»,повідомив Єгор Соболєв.

Микола Щирук: «Я – солдат…»

Після цього Микола Щирук, який спочатку обіцяв підкоритися будь-якому рішенню громади, досі стійко відмовляється писати рапорт і називає себе підневільною людиною, яка кориться нелегкій долі служивого.

Тим часом рівненські активісти передали першому заступнику начальника УМВС Павлу Алексеєнку звернення до міністра МВС Арсена Авакова з вимогою протягом найближчих двох днів відправити Миколу Щирука у відставку. У разі ігнорування цих вимог вони обіцяють розпочати масові протести.
  • Зображення 16x9

    Валентина Одарченко

    Співпрацює  з  Радіо Свобода з 2000 року, власний кореспондент у Рівненській і Волинській області. Народилася 1965 року в місті Дубно. Закінчила факультет журналістики Київського державного університету ім.Т.Г.Шевченка, юридичний факультет Національного університету «Острозька академія». З 1995 по 1999 рік очолювала першу на Рівненщині ФМ-радіостанцію «Нова хвиля».  Журналіст  Рівненської філії НТКУ. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG