Доступність посилання

ТОП новини

Нічні газові переговори: все відбулося за російським сценарієм – експерт


Київ – Без досягнення домовленості щодо ціни російського газу завершилися в Києві тристоронні переговори за участю України, Росії та Євросоюзу. Російська сторона, як і раніше заявила, що очікує надходження 1,951 мільярдів доларів до 9 ранку (за Києвом) 16 червня. Кошти не надійшли. Тож Україну вже перевели на режим передоплати. Водночас «Газпром» уже звернувся до Стокгольмського арбітражу через газовий борг. У відповідь НАК «Нафтогаз України» вимагає від «Газпрому» через Стокгольмський арбітраж 6 мільярдів доларів. Росія не була налаштована знайти компроміс, Україна готова до обмеження постачання газу. Про це заявив міністр енергетики і вугільної промисловості України Юрій Продан. Напередодні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк попереджав – якщо переговори з Росією закінчаться безрезультатно, від сьогодні, 16 червня, доведеться зупиняти поставки російського газу в Україну.

Усе відбулося за російським сценарієм, оскільки нині будь-яка домовленість – це стабільність, яка не вигідна Росії. Треба було давно припинити переговори з українського боку, до того ж різко. Про це Радіо Свобода сказав експерт із енергетичних питань Богдан Соколовський.


Сьогодні будь-яке рішення, будь-яка домовленість – це стабільність і вона не вигідна Росії
Богдан Соколовський
Як на мене, нічого несподіваного не відбулося. В принципі так і прогнозувалося, що переговори зайдуть в глухий кут, тобто результатів ніяких не буде на цій стадії.

Справа в тому, що Росія ще раніше досягла всіх своїх цілей. Насамперед Росія висмикнула чи змусила, чи спонукала висмикнути тему газу із загального контексту відносин з Україною. Потім Росія, як би там не було, але спонукала до того, що Україна змушена була заплатити за частину боргу і таким чином вияснилося де-факто, що контракт чинний. Не зрозуміло, за що цей борг нараховувався. Не зрозуміло, як туди була врахована низка аспектів, зокрема, два мільярди кубів газу, про які говорив Яценюк, вишки Бойка, наприклад, про які ми знаємо, що вони залишилися у Криму, анексію Криму тощо. Все це невідомо, як враховано.

І останнє, Росія зацікавлена в тому, щоб показати Україну як невпорядковану країну, як ненадійного партнера і вона свого домоглася. Сьогодні будь-яке рішення, будь-яка домовленість – це стабільність і вона не вигідна Росії. І російській стороні в умовах агресії нічого не залишається, як отак не досягати домовленості. Як на мене, все відбулося за їхнім сценарієм. Вони себе доволі нагло вели і раніше, і під час тих нічних переговорів. Я думаю, що так буде залишатися далі, на жаль.

– Яким може бути подальший розвиток подій стосовно поставок російського палива в Україну?


Собівартість газу в Росії є меншою, ніж 40 доларів за один метр кубічний, а хоче вона продавати газ Україні за 485 доларів
Богдан Соколовський
– Я давно кажу, що треба припинити переговори з українського боку різко, тому що насамперед ніхто й ніколи не співпрацює з агресором. А Росія сьогодні, як би ми не крутили, є агресором по відношенню до України.

Більше того, Росія виручає гроші за проданий газ. Справа в тому, що собівартість газу в Росії є меншою, ніж 40 доларів за один метр кубічний, а хоче вона продавати газ Україні за 485 доларів. Порахуйте самі, яка це рентабельність, яка це прибутковіть бізнесу газу. І вони змушують, щоб Україна оплатила якісь борги. Тобто перерахувала гроші, грубо кажучи, і на ці гроші до України приїжджають танки, прилітають літаки, привозять сучасну зброю і вбивають наших людей. Ось логіка Кремля, якою вони сьогодні користуються.

І в цьому звязку треба припинити будь-які переговори, будь-яку співпрацю по газу з Росією, на жаль, і перейти, очевидно, що на реверс і на поставки із Заходу. Зрештою Україна ще видобуває свій газ – із Кримом це приблизно 20 мільярдів кубів. Цього газу трохи вистачає для громадян України. А решту ми повинні закуповувати на Заході. Але для цього треба працювати, для цього треба вести переговори не в Москві, а рівно на 180 градусів в протилежному напрямку.

– Тобто якщо від сьогодні доведеться зупиняти поставки російського газу, то Україні вистачить блакитного палива?

– Про це говорить навіть Міністерство енергетики України, що поки ми переживаємо період літа і до половини жовтня – це період найменшого споживання газу – нам повинно вистачити власного видобутку газу.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG