Доступність посилання

ТОП новини

Кордон облаштовують роками, а в Україні кордон руйнувався – Скіпальський


Київ – Верховна Рада вирішила посилити захист держкордону, але диверсанти продовжують сотнями пробиратися із Росії на Донбас. За даними екс-міністра оборони України Олександра Кузьмука, лави сепаратистів поповнила чергове угруповання непроханих гостей у складі майже тисячі осіб. Президент Порошенко вважає, що для посилення контролю над кордоном потрібна допомога ЄС і США, а експерти попереджають: без надзвичайних військових заходів межі України знову перетинатимуть не лише бойовики, а й танки і артилерійські установки.

Верховна Рада з другої спроби ухвалила постанову про посилення захисту держкордону з Росією. Рішення передбачає, зокрема, збільшення штату Державної прикордонної служби і негайний початок демаркації сухопутної ділянки кордону з Росією. Ця ділянка має бути переобладнана за прикладом зовнішніх кордонів ЄС.

В. о. міністра оборони України Михайло Коваль запевняв в ефірі одного з українських телеканалів, що сили антитерористичної операції разом із прикордонниками закриють ділянку із Росією найближчими днями. А президент України Петро Порошенко на зустрічі з керівниками силовиків зазначав минулої суботи, що українські військові та прикордонники перекрили майже 250 кілометрів держкордону.

Але, як констатують військові експерти, сотні кілометрів кордону з Росією залишаються фактично відкритими. Через них диверсанти щодня перекидають живу силу, озброєння, артилерійські установки і навіть танки (мається на увазі проходження минулого тижня колони бойовиків із трьома російськими танками Т-64 через кілька міст Донеччині).

Як заявив з парламентської трибуни перед ухваленням постанови про посилення захисту держкордону народний депутат, колишній міністр оборони Олександр Кузьмук, з боку Росії в Україну вільно прибуло військове формування у складі близько 900 диверсантів, озброєних важкою бронетанковою технікою.

«Знищити диверсантів можна тільки закриттям кордонів України!»

В ефірі Радіо Свобода Олександр Кузьмук наголосив: поки в Україні не перекриють кордон із Росією, сподіватися на ефективність антитерористичної операції на Луганщині та Донеччині безглуздо.
Іл-76 збили біля Луганська через зраду – генерал Кузьмук
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:59 0:00
Збройні сили України повинні жорстко підтримати прикордонників і жорстко у взаємодії з іншими силовиками стати на кордоні
Олександр Кузьмук
«Ми не приречені на поразку у війні із диверсантами, яких живить Росія. Ми приречені знищити цих диверсантів! Саме тоді наша держава залишиться. А знищити можна тільки у такий спосіб – закрити кордони України! При цьому Збройні сили України повинні жорстко підтримати прикордонників і жорстко у взаємодії з іншими силовиками стати на кордоні. Це не означає, що по всій довжині 1800 кілометрів, на кожен метр виставити по солдату. Це означає перекриття всіх дорожніх напрямів, усіх маршрутів, де може пройти техніка, де можуть піти ресурси. І на всьому протязі кордону люди зі зброєю, які незаконно проникають на територію України і чинять опір, мають бути знищені», – підкреслив Олександр Кузьмук.

«На Заході ми кордон якось підтримували, а на Сході ми абсолютно нічого не робили»

​Зі свого екс-заступник голови СБУ, колишній керівник Головного управління розвідки Міноборони України Олександр Скіпальський зауважив Радіо Свобода, що дуже складно надолужити те, чого не робили десятками років. Він має на увазі фактичну відсутність усі попередні роки кордону з Росією. За словами Скіпальського, на ділі це була мережа спеціальних контрольно-пропускних пунктів, а не сучасний кордон, здатний стати перешкодою на шляху диверсантів.
Олександр Скіпальський
Олександр Скіпальський

«Я є випускником прикордонного училища в далекому 1968 році. І кордон узагалі облаштовують роками, а у нас, в Україні, кордон руйнувався. На Заході ми його якось підтримували, а на Сході ми абсолютно нічого не робили для охорони і оборони кордону», – констатував Олександр Скіпальський.

Водночас, як сказав Олександр Скіпальський, ситуація із захистом держкордону України хоч і є дуже складною, але не безнадійною. Активна взаємодія прикордонників зі Збройними Силами України, більше мотоманеврених груп, створення тимчасових укріплених районів, ефективних буферних зон та інші заходи можуть принести позитивний результат. Зі свого боку, президент України Петро Порошенко вважає, що для посилення контролю над державним кордоном України необхідна допомога ЄС, США. Про це він заявив під час телефонної розмови із канцлером Німеччини Ангелою Меркель.
  • Зображення 16x9

    Олександр Лащенко

    На Радіо Свобода – з березня 2005 року. До того працював три роки на Громадському радіо. Народився 1969 року в Києві. Закінчив Київський національний університет імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG