Доступність посилання

ТОП новини

НАТО готує рішення щодо підтримки України


Міністри закордонних справ країн-членів НАТО зустрічаються у вівторок і середу в напружений час: триває війна в Сирії, до неї додаються все нові напади ісламістів в Іраку. Але, попри це, однією з головних тем зустрічі є Україна.

Голови зовнішньополітичних відомств країн-членів НАТО на зустрічі у Брюсселі планують створити спеціальний фонд на підтримку обороноздатності України, повідомило Радіо Свобода джерело в Північноатлантичному союзі. Цей фонд матиме на меті допомогти Києву з тиловим забезпеченням, роботою командних структур і кіберзахистом. Наразі ще не відомо, коли саме може бути створений такий фонд чи які кошти для нього нададуть. Допомоги Україні зброєю не розглядатимуть.

У середу міністри країн НАТО обговорять мирний план президента України Петра Порошенка. «Ми проведемо зустріч із новим міністром закордонних справ (Павлом Клімкіним) на засіданні Комісії НАТО – Україна», – повідомила речниця Північноатлантичного союзу Оана Лунджеску. З українським міністром також матиме окрему зустріч державний секретар США Джон Керрі.

Натомість традиційна зустріч із представниками Росії цього разу скасована. Як очікують, у квітневому рішенні зупинити всю практичну співпрацю НАТО з Росією нині ніяких змін не буде. Як сказав у Брюсселі неназваний посадовець США, натомість міністри НАТО координуватимуть свої дії на випадок, якщо Росія все ж вирішить не йти на деескалацію ситуації в Україні.

США й союзники чекають від Росії дій

У Сполучених Штатах, які є провідним членом НАТО, речник Білого дому Джош Ернест, коментуючи заяву президента Росії Володимира Путіна щодо відкликання парламентського дозволу використовувати воєнну силу в Україні, повторив позицію США і союзників: «Нас цікавлять не лише слова російського президента, хоча ми їх вітаємо. Нас цікавлять дії… Ми вітаємо ці слова і ці символічні заходи, але найбільше нас цікавить зараз, які конкретні кроки може зробити Росія, щоб підтримати домовленість про припинення вогню».

Речниця Державного департаменту США Марі Гарф, теж привітавши заяву російського керівника, додала ще більше: «Очевидно, ми маємо побачити й інші кроки, такі, як припинення російської окупації Криму».

У вівторок увечері міністри на робочому обіді за зачиненими дверима обговорювали перспективи розширення Північноатлантичного союзу, на вступ до якого нині чекають чотири країни: Боснія і Герцеговина, Македонія, Чорногорія, а також Грузія. України в цьому списку наразі немає.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG