Доступність посилання

ТОП новини

Боротьба із рейдерськими захопленнями не закінчилася


Ілюстраціне фото
Ілюстраціне фото

Том Бамфорс

Через 10 місяців після того, як група людей захопила контроль над інститутом «Київпроект», його директор Ярослав Підгайний повернувся на свою посаду. Це дало привід активістам святкувати хоч і невелику, але перемогу над явищем «рейдерських захоплень».

У вересні минулого року угруповання, що нібито має зв’язки з Артемом Пшонкою, сином Віктора Пшонки, який за часів президенства Віктора Януковича був генеральним прокурором, взяли під свій контроль будівлю «Київпроекту». Потім вони отримали повний контроль над інститутом через незаконне обрання й призначення своєї людини директором. Коли тодішній директор «Київпроекту» Ярослав Підгайний звернувся в міліцію, прокуратура відкрила кримінальні справи проти нього самого, що змусило його переховуватися.

Коли Підгайний повернувся до свого кабінету 18 червня, він подякував громадянському суспільство за підтримку. Активісти, у свою чергу, раділи невеликій, але перемозі над явищем, яке процвітало за часів президента Януковича – це корпоративні рейди, фактичне захоплення підприємств злочинними групами, що діють за допомогою тісних зав’язків з високопосадовцями.

У короткій промові Підгайний висловив надію, що ця подія стане поштовхом для подальшого позитивного розвитку держави і благоустрою Києва.

«Це той момент у житті міста Києва, коли торжествує правда, справедливість. Можливо, з цього почнеться кінець свавілля, яке на сьогоднішній день ще, на превеликій жаль, присутнє в таких невеликих організаціях», – сказав він.

7000 підприємств були вилучені за Януковича – Семидідько

За словами Андрія Семидідька, директора «Антирейдерського союзу підприємців України», близько 7000 підприємств були незаконно вилучені упродовж трьох років президентства Януковича. Після його втечі у лютому цього року, організації вдалося повернути всього п’ять відібраних підприємств.

Вирішення рейдерської проблеми шукав і тимчасовий уряд. Так, виконувач обов’язків президента Олександр Турчинов 19 березня підписав антирейдерських указ і створив робочу групу.

Однак, Семидідько розкритикував голову робочої групу і сказав, що зустрілися вони лише раз. Він сподівається, що новий президент Петро Порошенко, який сам є бізнесменом, вирішить цю проблему.

Семидідько зазначив, що настрій суспільства змінився з часів Євромайдану, і, за його словами, більше великих рейдерських захоплень не було, а менші – відразу вирішуються представниками Самооборони.

Зараз рейдери затихли. Народ має право питатися і питатися з кожного
Андрій Семидідько

«Прокинулося почуття справедливості у людей. Чиновники почали боятися, судді починають боятися, бо збереться чоловік десять, покладуть шину або за краватку посмикають прокурора, – сказав Семидідько. – Тому зараз рейдери затихли. Народ має право питати і питати з кожного».

Разом з тим, експерти зазначають, що справа Підгайного є свідченням того, наскільки важкою буде дорога до законного вирішення несправедливостей, здійснених за часів Януковича.

Ярослава Підгайного визнали законним директором «Київпроекту» після кількох судових слухань на початку квітня. Але деякий час йому не дозволяли записатися як директору в державному реєстрі, а міліція продовжувала викликати його на допити. Водночас, рейдери здали в оренду офіси будівлі «Правому сектору». Лише 18 червня під натиском журналістів і активістів, охоронці «Київпроекту» все ж таки впустили Підгайного у власний офіс.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG