Доступність посилання

ТОП новини

Люди на Сході перебувають в інформаційному вакуумі – видавець


10 тисяч газет «Культура і життя» отримають бійці АТО
10 тисяч газет «Культура і життя» отримають бійці АТО

Київ – Акцент на війні зробила державна газета «Культура і життя» у новому номері тижневика. Додаткові 10 тисяч примірників, які надрукували благодійники, уже відправили в зону АТО. Видавці кажуть: преса та мистецтво не дають бійцям забути про те, що вони є частиною українського суспільства. І закликають інші ЗМІ також видати додаткові наклади для силовиків. Адже інформація в зоні АТО затребувана не менше, ніж бронежилети.

«Війна і культура» – так звучить головна тема останнього номеру тижневика «Культура і життя». «Цього разу у нас 24 шпальти замість 16. Ми залишили усі звичні рубрики, але долучили розділ «Акцент на війні». Це матеріали очевидців – артистів, які підтримували бійців на передовій», – розповідає головний редактор газети Наталія Зінченко.

У новому номері є, наприклад, репортаж Ореста Лютого про виступ у зоні АТО, а також оголошення про те, які ще інструменти були б раді отримати бійці. Скрипку для снайпера нещодавно вже знайшли, тепер силовики просять електронні клавіші і валторну.

Олесь Журавчак, заступник міністра культури, каже: зараз музика та слово – це теж зброя, якої потребує Україна. До речі, Мінкульт вже кілька місяців підтримує вояків на сході. «Народна філармонія» – це перший проект, який ми підтримали разом з громадськістю. За останні три місяці він об’їздив понад 60 військових частин», – розповідає Журавчак.

До Дня незалежності обіцяють розпочати ще дві акції: хочуть передати бійцям пісенники, а також запустять «потяг культури», що подорожуватиме містами сходу.

«Їм потрібно відчувати зв’язок з культурою, щоб не забувати, навіщо вони там є»

Заступник міністра внутрішніх справ України Микола Величкович (інтерв’ю з яким теж, до речі є у новому номері «Культури і життя»), каже: для силовиків спілкування з працівниками культури важливе, адже не слід забувати, що військові є частиною українського суспільства.

«Зараз більшість чоловіків у армії мають вищу освіту. Їм потрібно відчувати зв’язок з культурою, щоб не забувати, навіщо вони там є. Окрім того, преса у зоні АТО потрібна не лише бійцям. Ця територія дуже довго була відірвана від правдивої інформації. Мирні громадяни лише зараз починають усвідомлювати, що трапилось», – вважає він.

Додатковий наклад «Культури і життя» для зони АТО безкоштовно видрукувало видавництво «Мега – прес». Його співвласник Олег Свірко разом із колегами збирає кошти на підтримку армії, а нещодавно повернувся зі сходу, куди возив гуманітарну допомогу – включно з пресою. «Там інформаційний вакуум, і ми маємо його заповнювати», – каже він.

Зараз видавці та МВС налагоджують шляхи постачання преси у зону АТО і закликають інші ЗМІ також зробити додаткові наклади для українських військових.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG