Доступність посилання

ТОП новини

Україна по той бік відчаю – в «Мистецькому арсеналі»


«Український ландшафт. По той бік відчаю»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:47 0:00

«Український ландшафт. По той бік відчаю»

Київ – У київському «Мистецькому арсеналі» відкрили проект до Дня незалежності. «Український ландшафт. По той бік відчаю» складається одразу з трьох окремих експозицій. З одного боку, куратори спробували відтворити пейзажний образ України, з іншого – говорять з глядачами про війну через портрети поранених солдатів та мешканців звільнених міст.

Триста візій України – від абстракції до цифрового живопису – пропонує проект «Український пейзаж», який відкриває експозицію. Участь у ньому взяли сто авторів. Це наймасштабніша пейзажна виставка за історію України, переконаний куратор та галерист Євген Карась. Для «Українського ландшафту» було важливо зробити максимально простий проект, пояснює він. Саме тому за основу взяли жанр пейзажу.

«Зараз, у непрості, драматичні часи, дуже важливо, щоб культура виробила нову систему цінностей. А пейзаж візуалізує українську ідентичність», – каже Євген Карась.

Арт-проект «Батьківщина» від журналу «Фокус» теж ставить питання, якою є Україна сьогодні. До нього увійшли 40 робіт – про Крим, війну і патріотизм.

Війна – це не звіти, а історії конкретних людей – куратор

Другий великий проект – це виставка фотографа Олександра Чекменьова, назва якої цитує Жана-Поля Сартра: «Справжня свобода починається по той бік відчаю». Автор, що сам походить з Луганська, відзняв спершу історії мешканців звільненого Слов’янська. А пізніше – портрети поранених у Київському військовому госпіталі. Каже: хотів би, щоб цих виставок не було.

У Слов’янську було складно називатися журналістом. Нам не довіряють. Але у шпиталі було ще складніше
Олександр Чекменьов

«У Слов’янську було складно називатися журналістом. Нам не довіряють. Але у шпиталі було ще складніше. Перша людина, яку я знімав, була без кистей. Я готувався годину і зробив усього кілька світлин. Складно, коли у палаті лікар питає: «Ви його батько?» і я відповідаю: «Ні», але розумію, що за віком це міг би бути мій син», – розповідає Олександр Чекменьов.

Біля кожної фотографії – номери рахунків, куди можна переказати кошти. Кураторка фотовиставки Мар’яна Мусій зауважує: саме зараз ми отримуємо безпрецедентний досвід і вчимося бути небайдужими. «Адже війна – це не статистика, не звіти і стрічки новин. Це історії конкретних людей», – каже вона.

Окрім того, «Мистецький арсенал» спільно з волонтерською групою «Київ-Схід-Діти» розпочав акцію «Арсенал добрих справ», щоб підготувати до школи дітей вимушених переселенців.

«Український ландшафт. По той бік відчаю» триватиме до 7 вересня.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG