Доступність посилання

ТОП новини

Війна проти України у Вікіпедії


Стаття під назвою «Війна на Сході України» останні два місяці є лідером за кількістю відвідувань в українській Вікіпедії. Її переглянули понад 180 тисяч разів. Разом з тим, користувачі створили статтю про втрати як з українського, так і з російського боку, яка містять інформацію про загиблих. Із початком подій на Сході України українська Вікіпедія мілітаризувалася до невпізнаваності, кажуть її автори і чи не щодня створюють статті на воєнну тематику.

«Війна на сході України» (180,8 тисячі разів), «Втрати силових структур внаслідок російського вторгнення в Україну» (146,7 тисячі разів), «Втрати батальйону «Айдар» (41,7 тисячі разів), «Путін – ху*ло» (41,6 тисячі разів) – так виглядає список статтей-лідерів за кількістю переглядів у серпні 2014 року в українській версії Вікіпедії. Через події в Україні всесвітня електронна енциклопедія поповнилась сотнями нових статей, а статті про озброєння, батальйони територіальної оборони та військові конфлікти у світі отримали нову популярність. Лише за серпень в українській Вікіпедії створили майже 5 тисяч статей. В середньому кожен день її поповнювали 161 статтею.

«Тобто кожні 9 хвилин створюється нова стаття, в кожні 20 секунд робиться редагування, а в кожну секунду переглядається 24 сторінки», – переповідає статистику засновник ГО «Вікімедіа Україна» та один з найактивніших авторів української Вікіпедії Юрій Пероганич.

За відсутності даних чи не єдиним джерелом для користувачів російського сегменту інтернету стала україномовна стаття під назвою «Громадяни Російської Федерації, які загинули в результаті російського вторгнення в Україну (2014)». З посиланням на ЗМІ, соцмережі та інші ресурси, у ній представлений список прізвищ військовослужбовців Росії, добровольців, журналістів, які за різних обставин, починаючи з 18 березня 2014 року, загинули на території України. На час написання цього матеріалу в списку було понад 70 прізвищ громадян Росії.

Війна за редагування

Публікації у Вікіпедії мають багаторівневе модерування, що дозволяє уникати появи неперевірених статей або ж зводити до мінімуму час їхньої публікації. Втім, такого поняття, як об’єктивність, тут не існує.

«Є консенсус редакторів, і вплинути на цей консенсус українцям дуже важко, хоча можливо. Для цього періодично українська Вікі-спільнота організовується, щоб не допустити спотворення фактів чи порушення історичної правди», – додає Юрій Пероганич.

Об’єднуватись супроти спотворень українським авторам останнім часом доводиться все частіше. В першу чергу через те, що українці більше віддають перевагу російськомовній, аніж україномовній Вікіпедії, а там часто грішать пропагандою, зазначає історик із Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя, автор більш як 2 тисяч статей української Вікіпедії Олександр Желіба.

Російські редактори більш агресивні, і є підозра, що над ними активно працюють спецслужби
Олександр Желіба

«Російські редактори більш агресивні, і в мене взагалі є така підозра, що над ними активно працюють спецслужби. Одні терміни вони взагалі викидають. Була свого роду війна за редагування, коли вони Київську Русь перейменували в «Древнее русское государство». Тобто їхній сегмент Вікіпедії дуже і дуже заідеологізований», – каже він.

Наводить приклади Олександр Желіба і щодо теми падіння «Боїнга-777», коли наступного ранку після катастрофи з IP-адреси державної російської телерадіокомпанії ВГТРК були внесені правки до статті про авіакатастрофи в цивільній авіації. Спочатку український користувач вказав, що літак збили «терористи», а ВГТРК виправила формулювання на «українські військові». Справжню боротьбу Федеральна служба охорони Росії влаштувала у німецькомовній статті про падіння «Боїнга». Протягом 20 хвилин російський користувач п’ять разів підряд намагався змінити слова «Separatisten» («сепаратисти») на «Rebellen», «Aufständischen» («повстанці»), а «Separatistenführer» («керівник сепаратистів») – на «Aufständische Ministerpräsident» («прем’єр-міністр повстанців»). Також після катастрофи з невідомих московських IP-адрес вносились правки у статтю про технічні характеристики літака «Су-25», щоб підігнати їх під нереальні, але заявлені Міністерством оборони Росії, коли воно намагалося навести на думку, що саме цей український штурмовик нібито збив «Боїнг».

Щоб не ставати жертвою обману у Вікіпедії, українські автори радять користувачам, по-перше, змінити російськомовну операційну систему (здебільшого Microsoft Windows) на україномовну (так пошуковики видаватимуть результати спершу серед україномовних сайтів). А по-друге, самим ставати автором Вікіпедії: щоб бути основним джерелом інформації, україномовні статті мають бути глибшими, опиратись на якісніші джерела, особливо в тих випадках, коли йдеться про українську історію та теперішні воєнні дії в Україні.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG