Доступність посилання

ТОП новини

Лондон переймається, що Шотландія може проголосувати за незалежність


©Shutterstock
©Shutterstock

Лондон – Лідери трьох провідних партій британського парламенту проголосили, що у наступні дні головним пріоритетом вважатимуть участь в агітаційній кампанії у Шотландії, де 18 вересня відбудеться референдум про незалежність.

Чільні урядовці та опозиціонери намагатимуться переконати шотландських виборців, що Сполучене Королівство варто зберегти. Прем’єр-міністра Дейвіда Камерона та інших британських політиків стурбувало збільшення прихильників незалежності Шотландії, виявлене в деяких останніх опитуваннях.

Дейвід Камерон, британський прем’єр
Дейвід Камерон, британський прем’єр

«Я впевнений, що усі політики одностайно заявлять, що право визначатися має шотландський народ, а ми зі свого боку нагадаємо, що хочемо залишатися разом», – наголосив прем’єр-міністр прибувши до Шотландії.

За тиждень до голосування у Лондоні панує певна стурбованість, бо одне з останніх опитувань настроїв у Шотландії виявило, що прихильників незалежності може трохи більше, ніж тих шотландців, які прагнуть залишатися у складі Сполученого Королівства.

Є й інші опитування, які дають підстави вважати, що більшість проголосує проти незалежності, але незаперечний факт полягає у тому, що розрив між кількістю голосів за незалежність і проти зменшується.

Алекс Салмонд, голова Шотландської національної партії
Алекс Салмонд, голова Шотландської національної партії

Один з лідерів агітаційної кампанії за незалежність Шотландії, голова Шотландської національної партії Алекс Салмонд, вважає, що Лондон панікує.

«Ми зацікавлені у тому, щоб мати продуктивний парламент, яким зможе створювати робочі місця. А команда з Вестмінстера, здається, стурбована своїми власними робочими місцями», – прокоментував намагання опонентів Алекс Салмонд, який виконує обов’язки першого міністра Шотландії завдяки тому, що його партія має більшість у шотландському парламенті.

Мінімальний розрив

Різниця між «самостійниками» і «юніоністами» може становити буквально один відсоток і тому кожен голос на рахунку. Теперішня політична еліта у Великій Британії серйозно стурбована загрозою, що саме на їхньому поколінні залишиться тавро нездатності зберегти цілісність країни. Саме тому Лондон взявся активніше застерігати Шотландію про небезпеки незалежності зокрема непевне фінансової системи.

Шотландців закликають подумати про те, яку грошову одиницю довелося би використовувати новоспеченій країні, які були б взаємини з Європейським Союзом тощо.

Але з іншого боку шотландцям нагадують, що навіть у складі Сполученого Королівства Шотландія вже має багато самоврядних прав і обіцяють, що матиме ще більше.

Ґордон Браун, британський екс-прем'єр
Ґордон Браун, британський екс-прем'єр

«Ми пропонуємо великі зміни: зміцнити шотландський парламент, але залишатися у складі Сполученого Королівства заради пенсій, соціального захисту, задля фінансування нашої системи охорони здоров’я, задля валюти, банківських ставок, економіки, оборони і безпеки», – роз’яснює колишній прем’єр-міністр лейбористського уряду Ґордон Браун.

До вирішальної події в у понад 300-річній історії Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії залишилися лічені дні. Країна змінюватиме взаємини між Лондоном та регіонами, що складають країну.

Наслідки референдуму у Шотландії матимуть значні наслідки і для подібних відцентрових процесів в інших країнах Європи зокрема в Іспанії, Бельгії та інших.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG