Доступність посилання

ТОП новини

Ослунд: вільна економічна зона на Донбасі – це пастка


Вільна економічна зона на Донбасі вже була, вона нічого не дала – Ослунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:57 0:00

Вільна економічна зона на Донбасі вже була, вона нічого не дала – Ослунд

Україна зможе проводити радикальні економічні реформи, навіть в умовах війни з Росією, якщо деолігархізує свій парламент. Водночас, вільна економічна зона на Донбасі створить пастку й «чорну діру», а не передумови для економічного процвітання. В цьому переконаний один із найавторитетніших у світі експертів з економіки Східної Європи, науковий співробітник вашингтонського Інституту міжнародної економіки імені Пітерсона Андерс Ослунд. Про це він розповів в інтерв’ю Радіо Свобода.

– Передбачається, що Україна може надати Донбасу особливий статус і створити там спеціальну вільну економічну зону. Як економіст, як ви оцінюєте такі перспективи для зруйнованого війною регіону, що контролюється Кремлем?

– Ви знаєте, що вільні економічні зони вже існували на Донбасі після Помаранчевої революції. Це було частиною тодішніх реформ. Це була можливість для певних людей на Донбасі багато заробляти, тому що завдяки цим зонам вони не платили податки. Я вважаю, що це небезпечно. Тобто це є така пастка.

– Тобто ідеться про створення чорних економічних дір, а не нових економічних можливостей для регіону, для його зростання?

– Так, тобто головне в цьому, що хтось зможе не платити ПДВ, не платити імпортні тарифи. Імовірно, це будуть головні олігархи Донецька. В Україні неможливо буде збирати з них податки.

– Ви писали багато про те, що фундаментальною проблемою України є те, що в 1990-х була закладена економічна система, в якій у ручному режимі розподілялися привілеї і пільги для окремих підприємств і секторів. В Україні ніколи не було чесних правил гри (fair play). Ви бачите сьогодні розуміння суті цієї проблеми з боку президента Порошенка, прем’єра Яценюка?

Потрібно зосередитися на справжніх радикальних реформах після парламентських виборів

– Перші три місяці після Майдану парламент підтримував новий уряд. З 1 червня в принципі, взагалі, ніякого економічного законодавства не ухвалили. Тільки, коли уряд докладав величезних зусиль, щоб мобілізувати парламент, щось робилося. Якщо парламент не підтримує реформи, то нічого неможливо робити. Потрібно зосередитися на справжніх радикальних реформах після парламентських виборів.

– Тобто Ви вважаєте, що саме олігархічний парламент сьогодні є однієї з головних перешкод на шляху економічних реформ в Україні?

Є достатньо велика група депутатів, зокрема депутатів, що входили до Партії регіонів, які пішли в парламент через свої комерційні інтереси

– Ви бачите, що в останньому складі парламенту є достатньо велика група депутатів, зокрема депутатів, що входили до Партії регіонів, які пішли в парламент через свої комерційні інтереси. Вони вийшли з цієї партії, проте й надалі переслідують власні комерційні інтереси. Їх потрібно за допомогою виборів, як каже і президент Порошенко, звідти прибрати. Це теж механізм люстрації.

Олігархічний парламент гальмує реформи – Ослунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:15 0:00

– Україна сьогодні вимушена здійснювати радикальні реформи в умовах війни, іноземної окупації частини її територій та іноземного збройного вторгнення. Ви вважаєте, це реалістичне завдання – реформуватися за таких обставин?

– Хорватія змогла в таких умовах це зробити. Грузія змогла зробити. Вона показала, що потрібно радикальніше діяти через те, що менше ресурсів доступно й більше проблем.

– Тобто Ваша порада, як економіста, – діяти радикально, не виправдовуватися війною?

– Так, починати треба з політики, тобто провести вибори нового президента й парламенту. Цей процес завершується. Потім потрібно поміняти керівництво державних органів. Це все ще треба зробити. Потрібно провести люстрацію суддів і поліції, прибрати непотрібні інспекції, їх дуже багато в Україні. Президент назвав 83 органи. Думаю, що 11 з них варто просто прибрати. Важливо також скоротити корупційні витрати, особливо дотації на газ. Потрібно також скорочувати витрати державного бюджету, зменшити кількість податків, є вже пропозиції щодо цього. Податки не повинні бути надміру високими. Потрібно також провести енергетичні реформи й соціальні реформи, щоб покращити якісь соціального забезпечення. Європейський союз, угода з ним, може значною мірою допомогти це зробити.

– Україна та ЄС після консультацій з Росією відтермінували набуття чинності економічною частиною угоди про асоціацію до кінця 2015 року. Прем’єр Арсеній Яценюк пояснює, що таким чином Україна збереже доходи від мит, які далі сплачуватимуться з імпорту товарів з ЄС, і це їй вигідне. Що ви про це скажете?

– Важливо, щоб Україна отримувала при цьому доступ до європейських ринків. Це є. Далі, щоб вона проводила реформи. Це краще для України, якщо вона збереже дещо довше, ніж планувалося, деякі імпортні тарифи. Думаю, прем’єр правильно пояснив.

Для Україна краще довше зберегти імпортні тарифи в торгівлі з ЄС – Ослунд
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG