Доступність посилання

ТОП новини

Навчання на Донбасі під прицілом автомата


Будівля Донецького національного університету. Кадр з сюжету програми «Подробности»
Будівля Донецького національного університету. Кадр з сюжету програми «Подробности»

Ухвалений Верховною Радою України від 16 вересня закон «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» досі викликає багато запитань, що стосуються життя на територіях, підконтрольних сепаратистам. Про те, як це буде відбуватися в майбутньому, можна судити з перепідпорядкування навчальних закладів у зоні конфлікту.

Перепідпорядкування навчальних закладів на територіях, підконтрольних «ДНР» і «ЛНР», відбувається впродовж усього вересня. Але якщо з середніми школами цей процес не супроводжувався публічними заявами, то, у випадку з університетами, перепідпорядкування вишів сепаратистській владі багато студентів і викладачів не підтримали. Основні причини – невизнання дипломів на міжнародному рівні і розрив зв’язків з університетами інших країн. Крім цього, наприклад, гуртожитки Донецького національного університету перетворені на військове містечко: там розміщені полонені, проживають сепаратисти і переселенці. Про це розповів Михайло Пашенцев, студент ДонНУ, якому довелося забрати речі з кімнати, де він раніше жив під час навчання в Донецьку.

Студенти Донецького національного університету напередодні закликали українську владу звернути увагу на факт захоплення найстарішого університету Донбасу сепаратистами, і уряд пообіцяв налагодити навчальний процес у Вінниці. Раніше частина викладачів та студентів Луганського національного університету перебралися до Старобільська. Про те, як відбувається перепідпорядкування вищих навчальних закладів на підконтрольних сепаратистам територіях, на умовах анонімності розповів один зі співробітників історичної кафедри ДонНУ. Через проукраїнську позицію він побоюється за свою сім’ю, тому попросив не називати його ім’я. Він каже, що тих викладачів університету, які критикували перепідпорядкування Донецького університету сепаратистам, почали перевіряти в «Міністерстві державної безпеки» «ДНР»,

Герб ДонНУ
Герб ДонНУ

– 10 вересня прийшли представники «ДНР» і зачитали наказ їхнього «міністерства» про те, що університет перепідпорядковується «Донецькій народній республіці». Після цього зі своєї посади був знятий Роман Федорович Гринюк, ректор Донецького національного університету Міністерства освіти і науки України, і був призначений представник «ДНР». Ця людина нині є професором Донецького національного університету, він очолює Інститут економічної кібернетики, це структурний підрозділ ДонНУ. Але виявилося, що він не приступив до своїх обов’язків, і Донецький національний університет на тиждень повернувся в колишній режим. А 17 вересня захоплення повторилося. Був зібраний основний колектив, керівники структурних підрозділів університету. Ця зустріч проходила у присутності озброєних людей, «міністра освіти ДНР». Була представлена інша людина – Сергій Баришніков (колишній викладач історичного факультету ДонНУ, звільнений за хабарництво – ред.) і наразі він виконує обов’язки ректора Університету «ДНР».

– Чи підтримали викладачі, по суті, озброєну зміну влади в університеті?

«ДНР» – невизнана територія. Диплом «ДНР» не може бути визнаний у світовому співтоваристві

– Викладачі Донецького університету і співробітники – це 2 тисячі осіб, у яких не може бути однакової думки. Тому думки викладачів розділилися. «ДНР» – невизнана територія. Диплом «ДНР» не може бути визнаний у світовому співтоваристві. Про науку як таку, теж говорити неможливо. Донецький національний університет має довгу історію міжнародних відносин, наукові школи університету користуються доброю репутацією як в Росії, так і в Європейському союзі. Це і розкололо викладачів.

Найбільш різку незгоду висловили два факультети: юридичний та історичний

Найбільш різку незгоду висловили два факультети: юридичний та історичний. Пов’язано це було з тим, що «міністерство освіти» «ДНР» дуже жорстко, без тіні дипломатії, поставило питання: ми призначаємо свою людину, відмовляємося від українських стандартів, а українська література, мова, історія України і все право України, яке вивчалося студентами-юристами, нам непотрібне. Ось така позиція і викликала реакцію. Тому на історичному та юридичному факультетах в «університеті ДНР» залишилася працювати мінімальна кількість викладацького складу та співробітників.

На інших факультетах ситуація інша. Математичний факультет в основному випускав кадри, орієнтуючись на Донбас, тому він не потребував міжнародного визнання та координації науки і освіти на рівні взаємовідносин із російською школою або зі школою ЄС, тому математичний факультет в цьому випадку нічого не втрачає, він підтримує політику «ДНР».

– Призначений самопроголошеною владою ректор Сергій Баришніков заявив, що збирається залишити назву вишу. Водночас український уряд заявляє, що університет із тією ж назвою виникне у Вінниці...

– Ні про який філіал у Вінниці мови не йде. Той вищий навчальний заклад, який до недавнього часу називався Донецьким національним університетом, буде перейменовано, це було озвучено представниками «ДНР» на зустрічі з колективом. Ми не говоримо про філію. Ми говоримо або про призупинення функціональної діяльності Донецького національного університету, який працював під егідою Міністерства освіти і науки України, або про перенесення цього вищого навчального закладу на українську територію. Це політика не тільки щодо ДонНУ, перепідкорядковані були всі навчальні заклади, і вищі, і середні, і спеціальні. І це перепідпорядкування було в присутності величезної кількості людей зі зброєю. Ми поставили запитання: чому в університет прийшло так багато людей зі зброєю, якщо «ДНР» нібито переслідує мирні цілі? Нам відповіли, що їх попередили, що буде якийсь протест. Ніякого протесту не планувалося. Більше того, ми намагалися зробити так, щоб в будівлі було мінімум людей. Ми розуміли, що відбувається, і попросили більшу частину людей, не пояснюючи чому, залишитися вдома. Тому що ніхто з нас не гарантував безпеку своїм співробітникам.

– А що «ДНР» говорить з приводу фінансування університету?

– Вони говорили про якісь немислимі для Донецька зарплати, десь 500-600 євро на місяць. У нас викладачі стільки не заробляють. На питання, як буде формуватися фонд заробітної плати, звідки ви візьмете ці гроші, нічого конкретного нам сказано не було. Нині подано списки людей, які готові працювати з «ДНР», але ці списки вчора трансформувалися у списки на матеріальну допомогу. Ймовірно, мова йде про одноразову матеріальну допомогу, але не про заробітну плату з вересня.

– А до перепідпорядкування Україна продовжувала фінансувати університет?

Із пенсіонерами Україна вирішує питання, пенсію переводять в зону, де не відбувається військова операція. З викладачами наразі питання залишається відкритим

– На превеликий жаль, студенти отримали останню стипендію в липні, а викладачі та співробітники – в червні. Фінансування блокується не тільки представникам освітньої сфери, а й пенсійного фонду. Із пенсіонерами Україна вирішує питання, пенсію переводять в зону, де не відбувається військова операція, і там пенсіонери отримують свою пенсію. З викладачами наразі питання залишається відкритим. Хоча, незважаючи на те, що в місті влітку була війна, університет завершив всі навчальні процеси за минулий навчальний рік. Люди під обстрілами проводили сесію, здавали державні іспити, іноді по скайпу проводились захисти. Але всі студенти отримали дипломи. У цей час з боку «ДНР» жодної небезпеки, за винятком бойових дій, не було.

Оригінал на сайті Російської редакції Радіо Свобода

  • Зображення 16x9

    Олександра Вагнер

    Редактор інформаційної служби Російської редакції Радіо Свобода, кореспондентка в Чеській Республіці. Із Російською редакцією Радіо Свобода співпрацюю з 2006 року. Народилася в Києві в 1979 році, закінчила магістратуру київського Інституту журналістики. Вчила англійську мову в City College Brighton and Hove (Велика Британія). Працювала в українських газетах, публікувалася в аналітичному тижневику «Дзеркало тижня» (Київ) і декількох європейських виданнях. Була співробітником служби іномовлення чеського радіо – «Радіо Прага».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG