Доступність посилання

ТОП новини

Падіння цін на нафту: Саудівська Аравія грає на руку Україні


Упродовж трьох місяців ціни на нафту марки Brent, до яких прив’язана вартість російської експортної нафти Urals, впали на 24% із 108,77 долара за барель. У четвер на торгах у Лондоні її ціні опустилися нижче 83 доларів за барель. Причиною цьому, на думку фахівців, є Саудівська Аравія, яка і знижує ціни. Це матиме негативний ефект для низки нафтовидобувників, включаючи російських, кажуть експерти. Для України ж, яка видобуває лише 12% нафти від власних потреб, а іншу – імпортує, це, на їхню думку, є радше позитивом.

Падіння цін на нафту для України є доброю новиною. Про це заявив голова українського уряду Арсеній Яценюк.

Для світу і України це хороша новина. Для Росії це не дуже хороша новина
Арсеній Яценюк

«Для світу і України це хороша новина. Для Росії це не дуже хороша новина. До цін на нафту прив’язані ціни на енергетичні продукти, у тому числі і ціна на газ», – говорить Яценюк.

Про те, що падіння цін на нафту для України є позитивним сигналом, говорить і професор Івано-франківського національного технічного університету нафти і газу Дмитро Вольченко.

Якщо ціна падає на світовому ринку, для України це буде добре, оскільки майже всю нафту ми купуємо
Дмитро вольченко

«Ми забезпечуємо себе нафтою на близько 12%, якщо взяти дані за 2012 рік. А у 2014 році видобуток нафти на сході країни вівся не так, як у попередні роки. То якщо ціна падає на світовому ринку, для України це буде добре, оскільки майже всю нафту ми купуємо. І, звичайно, купуємо у Росії близько 10 мільйонів тонн щорічно», – зазначає Вольченко.

Ціна нафти, нижче 100 доларів – великі втрати для Росії

Фахівці також наголошують, що падіння світових цін на нафту посилить ефект від санкцій Заходу проти Росії.

«Російська Федерація забиває собі у бюджет ціну на нафту на рівні приблизно 102 долари. Якщо ж світова ціна на нафту буде нижчою цієї позначки, Росія втрачатиме величезні кошти. А зважаючи на бойові дії, які ведуться на сході України, то, звичайно, це буде на руку нашій державі», – говорить Дмитро Вольченко.

Прем’єр Арсеній Яценюк заявляє, що у зв’язку з падінням цін на нафту, він домовився з основними українськими нафтотрейдерами про зниження цін на бензин. А допомогти трейдерам встановити об’єктивні ціни на нафтопродукти пан Яценюк доручив Антимонопольному комітету України.

Оператори пропонують Яценюку поторгувати бензином

Між тим, за словами голови асоціації «Об’єднання операторів ринку нафтопродуктів» Леоніда Косянчука, трейдери не можуть знизити ціни настільки, як хоче прем’єр через внутрішні причини.

Як завжди винна невістка, так і у нас нафтотрейдери
Леонід Косянчук

«Як завжди винна невістка, так і у нас – нафтотрейдери, – обурюється Косянчук. – Прем’єр, замість того, щоб привести до тями Нацбанк, дав команду Антимонопольному комітету допомогти знизити ціни на 24%, як йому здалося. Нехай візьме сам в оренду кілька АЗС і спробує поторгувати так, як йому хочеться. Тоді побачимо, коли він почне здавати в заставу власний будинок і автомобіль».

Наприкінці вересня Національний банк України встановив новий курс гривні – індикативний, що є орієнтиром, який банки можуть враховувати при здійсненні операцій на міжбанку. Його НБУ щодня розміщує на своїй сторінці в інформаційній системі Thomson-Reuters NBU01. Встановлення цього курсу за умови відсутності валюти, за словами Леоніда Косянчука, дуже негативно позначилося на українських експортерах нафтопродуктів.

«Ігрища Національного банку з індикативним курсом і відсутністю валюти, найближчими днями можуть призвести по паливної катастрофи в Україні, до зупинки від бойової техніки до громадського та приватного транспорту, – говорить Косянчук. – На сьогодні відкладений попит валюти вже перевищує 200 мільйонів доларів лише по операторах, які становлять 35% всього ринку. Індикативний курс є, а валюти насправді немає. Якби на сьогодні можна було нормально купити валюту, щоб забезпечити покриття за довгостроковими контрактами нашим операторам ринку, то на сьогодні ми б мали абсолютно іншу картину і щодо зниження ціни на нафтопродукти також».

З початку жовтня ціна пального в Україні знизилася у середньому на 40 копійок за літр, а якби ситуація на валютному ринку була б іншою, продовжує Леонід Косянчук, його здешевлення могло б становити близько гривні. Станом на четвер середня ціна 95-го бензину в Україні становила 16,6 гривні за літр, а дизпалива – 16,3.

Дешева нафта б’є по нетрадиційному видобутку

Ціна нафти на рівні 80-85 доларів за барель, на думку аналітиків, буде прийнятною для арабських видобувачів, але болісною для Ірану та Венесуели. Також така ціна нафти посилить ефект санкцій проти Росії і Володимира Путіна.

Разом з тим, наголошують фахівці, у перспективі падіння цін на нафту матиме негативний ефект на видобування сланцевої нафти і нафти з великих глибин. І саме це, на думку експертів, є метою Саудівської Аравії. Проте, зазначають вони, нинішнє падіння цін на нафту може уповільнити сланцеву революцію, але не зупинить її.

Починаючи від 2008 року США наростили видобуток нафти на 65%. Цього літа вони обійшли Саудівську Аравію як найбільшого з нафтовидобувників, а упродовж наступних двох років можуть стати найбільшим експортером нафти.

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG