Доступність посилання

ТОП новини

Корупція на експорт: боротьба недостатня


Багато провідних країн світу надто погано борються з корупцією, що спрямована на іноземних посадовців, стверджує міжнародна антикорупційна організація Transparency International. За її даними, більшість із чотирьох десятків країн, які підписали конвенцію про боротьбу з цим різновидом корупції, далеко не задовільно виконують свої зобов’язання. Україну в дослідженні не згадано – вона цієї конвенції не підписувала.

Цього року минуло п’ятнадцять років по тому, як набула чинності конвенція про боротьбу з корупцією щодо іноземних посадовців у міжнародних ділових стосунках Організації економічної співпраці і розвитку. Але й нині з майже 40 країн, становище в яких дослідила Transparency International, у 22 виконання цієї конвенції недостатнє чи й узагалі відсутнє, а ці країни дають 27 відсотків усього експорту у світі. Ще у восьми воно обмежене, мовиться у звіті.

Таким чином, загалом за останній рік боротьба з корупцією щодо іноземних посадовців у більшості з країн-учасниць конвенції незадовільна, наголошують в організації.

Тим часом такий різновид корупції – не абстракція, нагадано у звіті: він призводить до таких шкідливих наслідків, як надання контрактів не найкращим постачальникам, завищення цін, у яких сховані корупційні виплати, порушення екологічних норм чи несплата податків.

Боротися з міжнародною корупцією непросто з низки причин

Як заявив голова Transparency International Хосе Угас, для того, щоб конвенція проти корупції привела до істотних змін у діяльності компаній, необхідно, щоб її активно дотримувалася більшість провідних експортерів, щоб інші відчули, що мають зробити те саме.

За його словами, на жаль, наразі до цієї зміни ще далеко, а це значить, що далеко й до мети – торгівлі, вільної від корупції.

Як кажуть борці з корупцією, виконання міжнародної конвенції таке слабке, бо органам розслідування часто бракує політичної волі переслідувати великі компанії, особливо коли міркування національного інтересу переважають над антикорупційними зобов’язаннями.

Крім того, ще однією з причин того, що корупція в міжнародних ділових стосунках квітне й попри те, що вона перебуває поза законом, є те, що слідчим бракує можливостей відстежувати все складніші технології відмивання грошей, які використовуються для приховування корупційних оборудок.

Учасників конвенції 41, України серед них немає

Конвенцію про боротьбу з корупцією щодо іноземних посадовців у міжнародних ділових стосунках схвалили 1997 року, а набула вона чинності в лютому 1999-го. До неї може приєднатися будь-яка країна-член Організації економічної співпраці і розвитку або учасник робочої групи ОЕСР із боротьби з корупцією в міжнародних ділових стосунках. На цей час до конвенції приєдналася загалом 41 країна, серед них усі 34 члени ОЕСР.

Останньою наразі стала Латвія лише кілька місяців тому. Крім неї, з країн, що виникли на місці СРСР, учасниками конвенції є також Естонія і Росія. Україна ж цієї конвенції не підписувала, тож і до звіту Transparency International вона не потрапила.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG