Доступність посилання

ТОП новини

Нова Рада скасує депутатську недоторканність?


Депутат Верховної Ради 7-го скликання Нестор Шуфрич, будівля парламенту, 7 жовтня 2014 року
Депутат Верховної Ради 7-го скликання Нестор Шуфрич, будівля парламенту, 7 жовтня 2014 року

Київ – Зі скасування депутатської недоторканності обіцяють розпочати свою діяльність партії, обрані до нової Верховної Ради. Цю ініціативу обіцяють підтримати не лише парламентські сили, які асоціюються з Майданом, але й «Опозиційний блок», до окремих кандидатів якого, як стверджують їхні опоненти, у правоохоронних органів може бути багато запитань. Тим часом експерти наголошують, що депутатську недоторканність в Україні потрібно не скасовувати, а обмежувати.

Розстріли «Небесної сотні», війна на сході України, «сміттєва люстрація», закон про очищення влади, вже відкриті кримінальні справи, участь у незаконних «референдумах» – ніщо не зупиняє окремих представників режиму Януковича від спроб потрапити знову до парламенту. І деякі з цих спроб виявляються успішними.

21 березня цілий загін спецпризначенців, озброєних автоматами, затримував у Києві екс-голову НАК «Нафтогаз» Євгена Бакуліна в рамках розслідування корупційних схем у газовій сфері. Як повідомив тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, його затримали за трьома епізодами діяльності злочинного угруповання, які завдали збитків державі на суму близько 4 мільярдів доларів. 18 вересня Генеральна прокуратура закрила кримінальне справу проти нього, хоча вже наступного дня скасувала свою постанову про її закриття.

Сьогодні Євген Бакулін, як мажоритарник від «Опозиційного блоку», претендує на депутатський мандат у 106-му окрузі в Сіверськодонецьку на Луганщині. Станом на вечір понеділка, 27 жовтня, тамтешня ОВК, щоправда, спромоглася порахувати лише близько 5 % протоколів, відповідно до яких Євген Бакулін лідирує (44,84 %).

Ще один приклад – самовисуванець регіонал Леонід Байсаров, який наразі перемагає в 50-му окрузі на Донбасі (Добропілля, Добропільський район, Красноармійськ, Димитров). За джерелами Радіо Свобода, Леонід Байсаров брав участь у незаконному «референдумі» щодо незалежності «ДНР», визнаної терористичною організацією в Україні

«Самопоміч» обіцяє почати з себе

Молоді політики, які пройшли до Верховної Ради, пропонують новий рецепт очищення законодавчої влади – скасування депутатської недоторканності. Одне з «нових облич» парламенту від партії «Самопоміч», громадський активіст Єгор Соболєв одразу після виборів пообіцяв: це буде перше, чого домагатиметься його політична сила.

Ми змусимо парламент віддати 300 голосів за те, щоб таке ганебне поняття, як депутатська недоторканність, яка штовхає до Ради насамперед тих же олігархів, залишилося в історії
Єгор Соболєв

«Перша дія «Самопомочі» в новому парламенті – це ініціювання зняття депутатської недоторканності. Кожен із членів нашої партії, що пройшов до парламенту, після потрапляння в Раду звернеться з проханням зняти депутатську недоторканність з себе. Далі ми змусимо парламент ухвалити такий закон, отримаємо висновок Конституційного суду й разом із суспільством знову змусимо парламент віддати 300 голосів за те, щоб таке ганебне поняття, як депутатська недоторканність, яка штовхає до Ради насамперед тих же олігархів, залишилося в історії», – заявив Соболєв.

Керівник і засновник громадської організації «Центр UA» Олег Рибачук в ефірі Радіо Свобода відзначив, що, як громадській активіст, повністю підтримує цю ініціативу.

Через бажання отримати недоторканність ми бачимо в новому складі парламенту дуже багато, м’яко кажучи, негідних облич, які скористалися тим, що виборчий закон не був змінений
Олег Рибачук

«Через бажання отримати недоторканність ми бачимо в новому складі парламенту дуже багато, м’яко кажучи, негідних облич, які скористалися тим, що виборчий закон не був змінений і вони проходять за мажоритарними округами, деякі з них роблять це нахабно, грубо. Так як система виборів не була змінена, новий парламент не представляє адекватно настроїв суспільства», – вважає Рибачук.

Прихильники зняття недоторканності запевняють, що це робитиме всіх депутатів особисто зацікавленими у незалежності правосуддя й правоохоронних органів в Україні, стимулюватиме їхнє очищення від корупції, принаймні опосередковано.

Є ціла низка мажоритарників, які рятуються за допомогою недоторканності – Фірсов

Депутат сьомого скликання від УДАРу Єгор Фірсов наразі спостерігає за виборами в Донецькій області. Він повідомив, що в Авдіївці в день виборів не працювала жодна дільниця. Це 45-й округ, де вже були оброблені всі 100 % протоколів і з результатом 72,73 % переміг регіонал Юхим Звягільський.

Комітет виборців України вже заявив, що, на його думку, легітимність результатів виборів у низці одномандатних округів у Донецькій області, зокрема в окрузі № 45, де перемагає самовисуванець Юхим Звягільський, є сумнівною.

Єгор Фірсов переконаний, що питання про скасування депутатської недоторканності має бути першочерговим на порядку денному новообраної Верховної Ради. І він у коментарі Радіо Свобода пояснює чому:

«Одіозні особи, у минулому члени Партії регіонів: Юхим Звягільський (самовисуванець, округ № 45), Юрій Солод («Опозиційний блок», округ № 47), Сергій Клюєв (самовисуванець, округ № 46), Денис Омельянович (самовисуванець, № 49), людина Бориса Колесникова, Леонід Байсаров (самовисуванець, округ № 50)» – всі вони, по суті, ідуть до парламенту, щоб отримати недоторканність», – вважає Єгор Фірсов.

Він додає, що депутатський мандат, як і раніше, захищатиме від кримінального переслідування.

Вони розуміють, що грішків у них достатньо багато. Зараз вони біжать до парламенту прикриватися депутатським мандатом. Мовляв, нас обрали люди
Єгор Фірсов

«Вони прагнуть убезпечити себе від кримінального переслідування. Вони розуміють, що грішків у них достатньо багато. Зараз вони біжать до парламенту прикриватися депутатським мандатом. Мовляв, нас обрали люди. Якщо ви будете нас судити, переслідувати за допомогою правоохоронних органів, то це буде вважатися політичним переслідуванням», – зауважує політик.

«Опозиційний блок» не боїться зняття недоторканності – Павленко

І хоч від «Опозиційного блоку» в мажоритарних округах за мандати змагаються кандидати з кримінальними справами, як-от Євген Бакулін, 24-й номер цієї політичної сили Юрій Павленко пообіцяв у коментарі Радіо Свобода, що «Опозиційний блок», до якого увійшли, зокрема, екс-регіонали, також підтримуватиме скасування недоторканності.

Ми будемо й ініціювати, і підтримувати ініціативи, які будуть стосуватися обмеження чи повного зняття депутатської недоторканності
Юрій Павленко

«Зняття депутатської недоторканності є одним із пунктів нашої програми, тому ми будемо й ініціювати, і підтримувати ініціативи, які будуть стосуватися обмеження чи повного зняття депутатської недоторканності», – сказав політик.


Недоторканність потрібно обмежувати, а не скасовувати – Козюбра

Екс-суддя Конституційного суду України, доктор юридичних наук Микола Козюбра у коментарі Радіо Свобода зауважує, що в Європі йому не відома жодна країна, де б депутатська недоторканність була скасована повністю. На думку експерта, проблема в тім, що в Україні це поняття є занадто широким, тобто робить народних обранців занадто «недоторканними». Відповідно, ці привілеї потрібно не скасовувати, а звужувати.

Потрібно звужувати депутатську недоторканність. Суддівську теж потрібно звужувати. Вона має бути прив’язана до виконання функцій
Микола Козюбра

«Потрібно звужувати депутатську недоторканність. Суддівську теж потрібно звужувати. Вона має бути прив’язана до виконання функцій. Поза межами цього її не повинно бути, це справді так», – пояснює правник.

Микола Козюбра відзначає, що у будь-якому разі недоторканність не може звільняти обраних представників народу від відповідальності за тяжкі злочини.

Тим часом КВУ висловив сумнів щодо легітимності виборів не лише в окрузі, де не відкривалися масово дільниці й перемагає Юхим Звягільський, але й у 102-му окрузі на Кіровоградщині, де перемагає чільний представник команди екс-мера Києва Леоніда Черновецького Олесь Довгий.

Юристи відзначають також, що зміни до виборчого законодавства, а саме: запровадження відкритих списків партій і відмова від мажоритарної складової – могли б остаточно усунути спокусу балотуватися до парламенту лише задля уникнення кримінальної відповідальності.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG