Доступність посилання

ТОП новини

Україна наполягає на залученні до мирних переговорів США і Польщі


Президент України Петро Порошенко, президент Польщі Броніслав Коморовський та президент США Барак Обама, Варшава, червень 2014 року
Президент України Петро Порошенко, президент Польщі Броніслав Коморовський та президент США Барак Обама, Варшава, червень 2014 року

Київ – Обмін заявами та нову хвилю дискусій щодо майбутнього формату міжнародних переговорів про врегулювання конфлікту на Сході України спричинив понеділковий візит міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра до Києва та Москви. Український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що для української сторони найбільш прийнятним є «женевський формат» за участі ЄС, США та Росії. Його російський візаві Сергій Лавров назвав цей формат «пройденим етапом». На сучасному етапі, як він зазначив, у перемовинах повинні брати участь «ДНР» та «ЛНР». Напередодні у Києві Штайнмаєр запропонував разом із президентом Порошенком ще один формат – «веймарський» за участі Польщі

Називають щонайменше чотири формати, які можуть використовуватися для міжнародних перемовин щодо врегулювання конфлікту на Донбасі: «женевський», «нормандський», «веймарський» та «мінський».

Франк-Вальтер Штайнмаєр
Франк-Вальтер Штайнмаєр

І в якій би компанії і за чийого сприяння не довелося б далі Україні домагатися миру на своїй землі, голова німецького МЗС Франк-Вальтер Штайнмаєр у Києві наголошував, що Мінські домовленості своєї чинності не повинні втратити.

«Мінські домовленості не були ідеальними, і вони були порушені. Однак вони залишаються тією базою, на яку ми далі можемо посилатися, і їхні пункти мають виконуватися», – наголосив очільник МЗС Німеччини.

Штайнмаєр закликає всі сторони конфлікту на Донбасі виконувати мінські домовленості
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

«Женевський формат» ми вважаємо одним з ключових форматів і найбільш прийнятних для вирішення кризи українсько-російських відносин
Арсеній Яценюк

Але Арсеній Яценюк після перемовин із німецьким міністром висловився максимально конкретно: Україна зацікавлена у відновленні «женевського формату», і переговорів із сепаратистами на Донбасі не вестиме.

«Крім різного роду двосторонніх і багатосторонніх консультацій, «женевський формат» ми вважаємо одним з ключових форматів і найбільш прийнятних для вирішення кризи українсько-російських відносин», – наголосив глава українського уряду.

Яценюк: ніяких переговорів із сепаратистами не буде
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:35 0:00


Українські дипломати також наголошують на тому, що представники незаконних збройних угруповань «ДНР» та «ЛНР» ніколи не були суб’єктами переговорів у Мінську, де учасниками тристоронньої групи виступали ОБСЄ, Росія та Україна. Вони отримали право бути там присутніми й ознайомитися зі змістом перемовин. Але Росію це не вдовольняє, що випливає із чергових заяв на цю тему її міністра закордонних справ Сергія Лаврова.

«Всі ці дії партії війни в Києві зробити все, щоб виключити «ополчення», виключити «ЛНР», «ДНР» з когорти учасників переговорного процесу й примусити Захід домагатися згоди Росії виступати в ролі сторони конфлікту», – заявив Сергій Лавров.

Порошенко пропонує «веймарський формат», Штайнмаєр – діалог ЄС і ЄврАзЕс

До прем’єрських заяв про прийнятність саме «женевського формату» додалася президентська заява про доречність використання ще одного формату: «веймарського». Останній передбачає участь у переговорах, крім України та Росії, Франції, Німеччини та Польщі. Це й відрізняє «веймарський формат» від «нормандського», в якому не брала участі Польщі. Як припускають експерти, до виключення Польщі з переговорів долучилася Росія.

У повідомленні прес-служби Петра Порошенка йдеться: «У контексті міжнародних зусиль для мирного врегулювання ситуації на сході України співрозмовники зійшлися на думці про доцільність різних багатосторонніх форматів переговорів, які ведуть до припинення вогню, виведення військ і техніки та звільнення заручників. Зокрема, окрім «женевського» і «нормандського форматів», була запропонована ідея так званого «веймарського формату» за участю Німеччини, Польщі і Франції».

Але до цього переліку «форматів» уже в Москві голова МЗС Німеччини додав пропозицію «прямого діалогу» між ЄС і ЄврАзЕС, якого раніше не було.

«Із російської сторони є деяке неприйняття і, можливо, непорозуміння, що стосується торгових угод між ЄС і Україною. Водночас, у Європі існує певний скептицизм з приводу створення Євразійського союзу», – заявив керманич німецького зовнішньополітичного відомства за підсумками зустрічі зі своїм російським візаві.

Андрій Веселовський
Андрій Веселовський

Посол із особливих доручень МЗС України Андрій Веселовський у коментарі Радіо Свобода висловив думку, що Франк-Вальтер Штайнмаєр запропонував прямий діалог між Євросоюзом та Євразійським економічним співтовариством задля того, щоб зняти відчуття про відсутність будь-яких контактів з Росією на міжнародному рівні.

Росія не розмовляє з Україною, «мінський формат» відсутній, з Путіним ніхто не розмовляє ні в Брісбені, ні деінде
Андрій Веселовський

«Мені здається, що ця пропозиція була зроблена для того, щоб зняти відчуття, що жодних контактів не відбувається. Бо зараз, справді, їх немає. Росія не розмовляє з Україною, «мінський формат» відсутній, з Путіним ніхто не розмовляє ні в Брісбені, ні деінде», – відзначає він.

Розмаїття форматів грає на руку Кремлю – Яременко

Богдан Яременко
Богдан Яременко

Дипломат, експерт із міжнародних відносин Богдан Яременко в коментарі Радіо Свобода висловив думку, що все це розмаїття форматів грає на руку саме режиму Путіна. Оскільки завдяки цим дискусіям про формати, групи, прямі діалоги й можливість залучення до перемовин представників «ЛНР», «ДНР» Росія домагається переключення уваги з фактів анексії Криму та розв’язання війни на формальності.

Політика Російської Федерації спрямована на замилювання справжніх причин війни, справжніх намірів
Богдан Яременко

«Я не вірю в жоден формат переговорів, тому що оце форматування – це є політика Російської Федерації, яка спрямована на замилювання справжніх причин війни, справжніх намірів. Фактично невійськовий компонент війни, інформаційний, дипломатичний, відбуваються повністю під диктовку Російської Федерації», – вважає експерт.

Американці вміють говорити так жорстко, як Росія – дипломат

Андрій Веселовський вважає, що «женевський формат» перемовин є найбільш прийнятним для української сторони саме через те, що там з’являються американці.

Американці мають вагу в будь-яких розмовах за участі Росії, тому що вони говорять безпосередньо, прямо, не приховуючи
Андрій Веселовський

«Американці мають вагу в будь-яких розмовах за участі Росії, тому що вони говорять безпосередньо, прямо, не приховуючи те, як вони бачать поведінку Російської Федерації. Тобто вони слів не добирають, що не завжди робить Франція чи Німеччина. Американці єдині, хто розмовляє так само прямолінійно й жорстко, як розмовляє Російська Федерація», – констатує дипломат.

Він додає, що участь Польщі в перемовинах також була б дуже бажаною, проте Росія до цього не готова.

Польський політолог, викладач Варшавського університету Анджей Шептицький у коментарі Радіо Свобода підтверджує, що Польща була б вельми зацікавлена взяти участь у переговорах.

Польща дуже критично ставитися до Росії. З усіх трьох країн її позиція є однозначно проукраїнською та антиросійською
Анджей Шептицький

«Що Польща може зробити? Очевидно, що з трьох веймарських країн (Німеччина, Франція і Польща – ред.) Польща буде дуже чітко підтримувати й намагатися захищати позицію та інтереси України. Вона буде дуже критично ставитися до Росії. З усіх трьох країн її позиція є однозначно проукраїнською та антиросійською», – наголошує польський експерт.

Таким чином, Україна наполягає на тих форматах переговорів, в яких вона мала б підтримку Польщі та США. Росія ж хоче бачити за столом перемовин представників «ЛНР» і «ДНР». Німеччина закликає всіх повернутися до виконання Мінських домовленостей і приєднується до пропозицій різних форматів контактів і перемовин.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG