Доступність посилання

ТОП новини

Санкції та ізоляція – ціна невиконання мінських зобов’язань для Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Київ – США та Україна вважають Мінські домовленості найбільш прийнятним форматом для врегулювання конфлікту на Донбасі. Проте американські партнери України вважають, що Росія своїх ключових зобовязань не виконує. Про це у п’ятницю після зустрічі з президентом України Петром Порошенком у Києві заявив віце-президент США Джозеф Байден. За його словами, якщо все це далі триватиме, то на Росію чекає ще більша ізоляція. Петро Порошенко наголосив, що тісна співпраця зі США допомагає сьогодні його країні відстоювати свою незалежність та територіальну цілісність у Вітчизняній війні 2014 року за Незалежність України.

Річниця Революції гідності, візит віце-президента США та підписання коаліційної угоди – усе це збіглося в часі. Петро Порошенко та Джозеф Байден вийшли до журналістів у гарному гуморі, запевнивши, що встигли обговорити багато важливих питань.

Байден: За подальше невиконання зобов’язань Росія платитиме дорожче
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:41 0:00

Однак термін «женевський формат» для міжнародних переговорів щодо врегулювання конфлікту на Сході України, який передбачає залучення до них США, так і не прозвучав ані з вуст українського президента, ані з вуст американського віце-президента. Обидва воліли посилатися на «мінський формат» як найбільш прийнятний.

Президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джозеф Байден. Київ. 21 листопада 2014 року
Президент України Петро Порошенко та віце-президент США Джозеф Байден. Київ. 21 листопада 2014 року

Петро Порошенко з цього приводу заявив: «Україна твердо дотримується всіх зобов’язань, які вона взяла на себе під час підписання Мінського протоколу й Мінського меморандуму. Ми доходимо спільної думки, що це буде базовий формат, який мають виконувати всі сторони. І ми зробимо все можливе для того, щоб це забезпечити».

Байден не бачить підстав для раціональної дискусії щодо санкцій проти Росії

Однак жодне з основних зобов’язань, які взяла на себе Росія відповідно до Мінського протоколу, не було реалізоване на практиці, наголосив віце-президент Джозеф Байден. Якщо так буде й далі, то Росії загрожуватиме ще більша ізоляція, додав він.

Джозеф Байден
Джозеф Байден

Байден перерахував, які саме зобов’язання так і не виконані: припинення вогню обома сторонами конфлікту, відновлення контролю України над кордоном та його спільний моніторинг, виведення з території України незаконних збройних формувань, військового спорядження й найманців, звільнення всіх заручників.

Ми побачили очевидну зневагу до Мінських домовленостей, які були не так давно підписані Росією
Джозеф Байден

«Якби Росія виконала свої зобов’язання та поставилася з повагою до українського суверенітету й територіальної цілісності, ми могли б почати раціональну дискусію щодо санкцій. Але це не те, що відбувається насправді. Натомість ми побачили більш провокативні дії, більш очевидну зневагу до Мінських домовленостей, які були не так давно підписані Росією», – заявив Джозеф Байден.

Посадовець назвав «фарсом», влаштовані Кремлем, незаконні «вибори» 2 листопада на територіях, контрольованих проросійськими бойовиками.

Він наголосив, що в разі подальшого невиконання зобов’язань «Росія за це платитиме все дорожче і їй загрожуватиме більша ізоляція».

Співпраця в оборонній сфері триватиме, яка саме – поки що не ясно

Український президент подякував американським партнерам за продовження співпраці в оборонній сфері, яка, як він наголосив, допомагає Україні відстояти сьогодні свій суверенітет та територіальну цілісність. Щоправда, він не уточнив, чи передбачається в цій співпраці поява нових елементів, як-от поставки летальної зброї зі США до України.

Тоні Блінкен
Тоні Блінкен

Про можливість останнього заявляли неодноразово американські конгресмени-республіканці. Крім того, 20 листопада на слуханнях у Конгресі США заступник радника президента з національної безпеки Тоні Блінкен, якого президент Обама пропонує на посаду заступника держсекретаря, заявив, що його країна може переглянути свою політику непостачання летальної зброї Україні. Після проміжних виборів більшість в обох палатах Конгресу США мають республіканці.

Петро Порошенко
Петро Порошенко

Крім питань оборони й національної безпеки, американський віце-президент та український президент обговорили питання енергетики. Так, Петро Порошенко анонсував механізм «кризової координації» США та України у разі припинення поставок російського газу в розпал опалювального сезону, хоча й зауважив, що щодо них досягнуті домовленості.

Ми обговорили питання нашої співпраці в енергетиці. Є багато напрямків співпраці, починаючи від атомної енергетики
Петро Порошенко

«Ми обговорили питання нашої співпраці в енергетиці. Є багато напрямків співпраці, починаючи від атомної енергетики й закінчуючи кризовою координацією у випадку, якщо ситуація з постачанням газу буде поставлена під питання», – сказав глава держави.

Джозеф Байден укотре наголосив, що для США принциповим є питання успішного проведення системних реформ в Україні. Викорінення корупції та терпляча розбудова демократії, на його переконання, мають скласти основу порядку денного української держави й суспільства.

США, зі свого боку, обіцяють підтримати Україну фінансово. Віце-президент відзначив, що разом з американським президентом Бараком Обамою зустрічався з цього приводу з керівництвом МВФ.

«Дозвольте запевнити вас, поки Україна продовжуватиме взятий курс, міжнародні партнери, починаючи зі США, згуртуються й допоможуть. Ми тісно співпрацюємо з міжнародними інституціями, щоб гарантувати те, що Україна матиме фінансові ресурси й підтримку, яких вона потребує», – відзначив американський віце-президент.

Це вже третій візит віце-президента США до України за останні сім місяців. Цього разу Джозеф Байден завітав до української столиці в першу річницю Революції гідності, яка, за його словами, дала країні «шанс фундаментально змінити власну історію».

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG