Доступність посилання

ТОП новини

Президент Литви у Києві засудила «терористичні дії» Росії проти України


Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте під час зустрічі в Києві. 24 листопада 2014 року
Президент України Петро Порошенко та президент Литви Даля Ґрібаускайте під час зустрічі в Києві. 24 листопада 2014 року

Київ – Литва та Україна домовилися про координацію своїх дій в органах ЄС та міжнародних організацій, про постачання Литвою для української армії елементів озброєння й експертну допомогу в справі проведення реформ. Такими є підсумки сьомого засідання ради президентів Литви та України, яке пройшло у понеділок у Києві. Глава Литовської держави Даля Ґрібаускайте засвідчила вчергове свою всебічну підтримку України в час, коли, як вона наголосила, ця держава бореться не лише за себе, але й за всю Європу. І протидіє Росії, у поведінці якої президент Литви бачить ознаки терористичних дій.

«Дорогі українці, ви не самотні, Литва з вами», – з таких слів почала своє спілкування з пресою Даля Ґрібаускайте після зустрічі з українським колегою в Києві й додала до цих слів, що щаслива бути в країні, яка сьогодні бореться не лише за власну свободу й мир у Європі, але й за Європу як таку.

Порошенко і Ґрібаускайте підписали «дорожню карту»
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00


Принагідно литовський президент зауважила, що розуміє українську й порадила Петру Порошенку брати до уряду міністрів, які вільно володіють хоча б однією іноземною мовою.

Український президент подарував литовській колезі букет квітів і подякував за допомогу й підтримку в складні для України часи. Практичним виміром стратегічного партнерства двох країн є координація їхніх дій на міжнародному рівні.

«Ми обговорили координацію наших дій як на двосторонньому рівні, так і координацію у форматі Євросоюзу, Ради ЄС, Європейської комісії, Ради міністрів закордонних справ ЄС; координацію дій в ООН, Раді безпеки ООН, в ОБСЄ», – наголосив президент України.

Литва постачатиме елементи військового озброєння

Президенти домовилися також про постачання Литвою Україні елементів військового озброєння, щоправда, якого саме – уточнювати не стали.

Це підтримка в дуже складній ситуації, в якій зараз перебуває Україна через війну, яку розв’язав агресор на Сході України
Петро Порошенко

«Участь у багатонаціональних навчаннях на території Литви, домовилися про співпрацю у військово-технічній сфері й постачанні конкретних елементів озброєння для Збройних сил України. Думаю, що це конкретна демонстрація підтримки в дуже складній ситуації, в якій зараз перебуває Україна через війну, яку розв’язав агресор на Сході України», – сказав Петро Порошенко.

Україна отримає всю допомогу, яку Литва може надати, виходячи з того, що вона має сама
Даля Ґрібаускайте

Даля Ґрібаускайте тільки додала до цього: «Україна отримає всю допомогу, яку Литва може надати, виходячи з того, що вона має сама».

Тестом на справжню скоординованість позицій і дій двох країн стали коментарі їхніх президентів на заяву німецького міністра закордонних справ Франка-Вальтера Штайнмаєра про те, що він «бачить партнерські відносини між НАТО та Україною, але ніякого членства».

«Ми маємо викривати російську брехню» – президент Литви

Даля Ґрібаускайте
Даля Ґрібаускайте

Даля Ґрібаускайте заявила, що якщо Україна відповідатиме вимогам членства в НАТО, то ніхто, крім її власного народу, не матиме права вирішувати, куди їй вступати.

Ніхто не може зупинити жодну країну від подачі заявки на членство в НАТО
Даля Ґрібаускайте

«Частково ті вимоги, які висуваються до членства в ЄС, стосуються й вступу до НАТО. Будь-яка країна, яка докладе зусиль і проведе відповідні реформи, відповідатиме вимогам членства. Ніхто не може зупинити жодну країну від подачі заявки на членство в НАТО. Ніхто не може диктувати Україні, в якому напрямку рухатися, особливо ваші сусіди. Лише народ України може це вирішувати», – наголосила Даля Ґрібаускайте.

Петро Порошенко додав, що питання членства в НАТО українці вирішуватимуть на референдумі.

Президент Литви відома також своєю відкритою критикою політики Росії. Замість висловлення дипломатичного занепокоєння діями цієї країни щодо України, до якого вдаються часто нинішні керманичі європейських країн та Євросоюзу, вона говорить про те, що в поведінці Росії є ознаки терористичних дій.

Направлення військ без розпізнавальних знаків, постачання зброї без таких знаків, підтримка терористів – це терористичні дії
Даля Ґрібаускайте

«Направлення військ без розпізнавальних знаків, постачання зброї без таких знаків, підтримка терористів – це терористичні дії. Така ситуація є неприйнятною. Ми маємо сказати дуже чітко, що будь-яка країна , яка так поводиться, має ознаки такої країни (терористичної країни – ред.). Ми маємо бути відкритими, маємо викривати брехню й пояснювати світу, що насправді відбувається на Сході України, яка війна там розгортається. Це те, що маємо зараз робити. Потім до такої поведінки мають бути вжиті відповідні заходи», – заявила президент Литви в Києві.

За результатами засідання Ради президентів Литви та України було підписано Дорожню карту розвитку стратегічного партнерства двох держав на 2015–2016 роки, а також протокол 7-го засідання ради президентів України і Литви.

Даля Ґрібаускайте порадила також українцям, щоб вони вимагали від своїх політиків реальних реформ і щоб ті, за її словами, «думали не про свої кишені», а про країну. Саме корупцію вона назвала найбільшою внутрішньою проблемою України.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG