Доступність посилання

ТОП новини

«План Кремля – залишити Україну без вугілля» – експерт


Екскаватор біля вугільних відвалів на шахті Холодна Балка у Макіївці. Листопад 2014 року
Екскаватор біля вугільних відвалів на шахті Холодна Балка у Макіївці. Листопад 2014 року

Київ – Україна не може видобувати вугілля на більшості своїх шахт через бойові дії. Постачання цього ресурсу з Росії – теж припинилися, повідомляють урядовці. Експерти й частина урядовців вважають, що Кремль цілеспрямовано позбавляє Україну доступу до вугілля. В цій ситуації експерти радять купувати «чорне золото за кордоном, де воно є дешевшим.

Юрій Продан
Юрій Продан

Російські компанії зупинили експорт в Україну вугілля енергетичних марок, повідомляє міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Продан. Причин такого кроку з боку Росії він не назвав, але зауважив, що ці причини не мають під собою економічного підґрунтя.

«Українські компанії за вугілля сплачували вчасно», – наголошує Продан.

В Україні потрібне для енергетики вугілля видобувається, крім зони бойових дій, на Дніпропетровщині, Львівщині та Волині, а також на частині Донбасу, яку контролює українська армія. Зокрема – в Добропіллі, Красноармійську, Селідові та Вугледарі. Причому, за статистикою Міненерговугілля, поклади кам’яного вугілля на Донбасі становлять 92% від загальноукраїнських запасів, а у Львівсько-Волинському басейні – 2,5%. Між тим, на Львівщині шахтарі виступили з ініціативою розконсервувати додаткові лави й збільшити видобуток.

Водночас українське вугілля є дорожчим за аналогічне африканське, російське та вугілля з окремих країн ЄС. Зокрема, лише 85 доларів за тонну коштувало вугілля з Південно-Африканської Республіки, яке Україна закуповувала до того, як у Генпрокуратурі порушили кримінальну справу щодо можливих зловживань навколо цих поставок. Для порівняння, українське вугілля коштує 150 доларів і більше, свідчать повідомлення оптовиків вугільного ринку.

Натомість урядовці та експерти неодноразово заявляли, що більш дешеве буре вугілля, видобуток якого зараз відновлюється на Черкащині та Кіровоградщині, може замінити частину російського газу.

Тим часом запаси вугілля на теплоелектростанціях України є меншими ніж торік, їх вистачить на кілька тижнів, а подекуди на кілька днів роботи, наголошують експерти. В Міненерговугілля обіцяють до січня збільшити ці запаси, в тому числі й за рахунок закордонного вугілля, щоб запаси всіх електростанцій сягнули безпечної позначки у три мільйони тонн.

Уряд мав передбачити дефіцит вугілля – Омельченко

Володимир Омельченко
Володимир Омельченко

Українська влада ще влітку мала змогу передбачити проблеми з постачанням вугілля, тож уряд міг подбати про його закупівлю з різних джерел, але не зробив цього, заявив Радіо Свобода директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. За його словами, взимку цю проблему вирішити важче, але теж можливо.

Постачання вугілля з Російської Федерації – це надзвичайно ризикована угода, зі зрозумілих причин. Росія має на меті порушити енергетичний баланс України
Володимир Омельченко

«Постачання вугілля з Російської Федерації – це надзвичайно ризикована угода, зі зрозумілих причин. Росія має на меті порушити енергетичний баланс України. Українська влада мала раніше подбати про цю проблему. Нині ж Україна продовжує безоплатно постачати газ та електроенергію до Криму та в окуповані частини Донбасу. Влада може припинити постачання цих ресурсів, доки за них не почнуть сплачувати за ринковими цінами, або доки не отримуватиме за це вугілля. За вугілля на суму мільйон доларів – надавати електроенергію на цю ж суму. Немає вугілля – нема струму. Так Україна може позбутися енергетичної залежності від Росії та не утримуватиме окуповані території», – підсумовує експерт.

Водночас енергетичний експерт Володимир Ларцев наголошує, що «вугільна криза» в Україні – спланована Москвою, і є однією з головних цілей конфлікту, який Кремль підтримує на Донбасі.

Оскільки швидко війна закінчитися не може, то треба домовлятися з ПАР, Балканськими країнами, які мають вугілля
Володимир Ларцев

«Одна з причин того, що Росія підтримує озброєні групування «ДНР» та «ЛНР» – це, як виявилося, намір повністю поставити Україну на коліна в енергетичному плані. Це не вийшло за допомогою газу – тому взялися за вугілля, пояснює експерт. – Більшість українських шахт перебувають у прифронтовій зоні, й через контроль бойовиків або обстріли не можуть працювати. Оскільки швидко ця війна закінчитися не може, то треба домовлятися з ПАР, Балканськими країнами, які мають вугілля, що за показниками відповідає потребам українських ТЕС, або з Польщею, вугілля якої відповідає цим потребам частково».

Що ж до українського вугілля енергетичних марок, то Володимир Ларцев повідомляє, що під контролем організацій «ДНР» та «ЛНР» перебуває близько 45% шахт, які його видобувають. Водночас через бойові дії не можуть працювати близько 70% українських шахт: навіть ті, які знаходяться на вільній від сепаратистів території, потерпають від артилерійських та мінометних обстрілів, наголошує експерт. Відтак, за його словами, в найближчі місяці Україна не може вирішити проблему простим збільшенням видобутку вугілля на шахтах, які наразі працюють.

Водночас лідери сепаратистів, які діють на Донбасі, робили заяви про те, що не проти отримувати від України електроенергію та інші ресурси, натомість продавати вугілля. В українському уряді наголошують, що купувати українське вугілля в сепаратистів не мають наміру.

  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG