Доступність посилання

ТОП новини

Наскільки тихим видався «день тиші» на Донбасі?


Зруйнований внаслідок бойових дій будинок. Донецьк. 9 грудня 2014 року
Зруйнований внаслідок бойових дій будинок. Донецьк. 9 грудня 2014 року

Київ – Дев’ятого грудня о 10-й ранку на Донбасі розпочався «день тиші». Станом на вечір цього дня у прес-центрі АТО заявили про 13 випадків порушення режиму одноденного припинення вогню з боку незаконних збройних формувань. Українські бійці розповіли Радіо Свобода, що ще за лічені години їхні позиції обстрілювали, але після 10 години ранку принаймні до вечора в районі Донецького аеропорту та Щастя справді встановилася «тиша». Лише зранку 10 грудня стане зрозуміло, чи за першим «днем такої тиші» настане наступний день, коли сторони конфлікту намагатимуться не відкривати вогонь.

Речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України Андрій Лисенко розтлумачив, що триватиме ця «тиша» рівно добу. Після цього, за його словами, буде зрозуміло, що робити далі: перетворювати «день тиші» на кілька днів, на тиждень чи місяць.

Андрій Лисенко
Андрій Лисенко

«Українські військові, які беруть участь в АТО, припинили будь-який вогонь, починаючи від стрілецької зброї до артилерійської. Виконують вимоги щодо «дня тиші». З цими домовленостями були ознайомлені ватажки бандформувань, зокрема бандформувань, які належать до «Війська Донського». З 10-ї години ранку 9 грудня «день тиші» розпочався. Якщо це день, то йдеться про денний та нічний час, тобто це доба», – пояснив Андрій Лисенко.

У прес-центрі АТО станом на 19:00 9 грудня заявили про те, що незаконні збройні формування таки порушили домовленості. За інформацією штабу АТО, упродовж дня вони здійснили 13 обстрілів позицій українських силовиків у районі населених пунктів на Луганському, Донецькому та Дебальцевському напрямках, застосувавши стрілецьку зброю, міномети та артилерію. При цьому там не уточнили, чи відповідали українські військові на ці обстріли.

Євген Перебийніс
Євген Перебийніс

Речник МЗС України Євген Перебийніс теж вказав, що порушення режиму одноденного припинення вогню були з боку незаконних збройних формувань. Він наголосив, що Мінські домовленості – це не меню, що передбачає вільний вибір.

Мінські пункти потрібно виконувати від початку до кінця, включно з проведенням виборів, відповідно до українського законодавства на території Луганської та Донецької областей
Євген Перебийніс

«Мінські домовленості не є якимось меню у ресторані. Не можна вибрати тільки ті пункти, які комусь подобаються. Мінські пункти потрібно виконувати від початку до кінця, включно з проведенням законних виборів, відповідно до українського законодавства на території Луганської та Донецької областей», – наголосив речник МЗС.

Стріляли до 9-ї години ранку, потім запала тиша – Луганська ОДА

Для порівняння: 7 грудня було зафіксовано 55 обстрілів українських позицій у зоні АТО, 8 грудня в Авдіївці, як повідомив начальник головного управління МВС у Донецькій області В'ячеслав Аброськін, через обстріл загинуло двоє дітей, четверо були поранені, тоді ж у зоні АТО загинуло шестеро українських військових.

Не вщухали обстріли й на світанку 9 грудня за лічені години до «дня тиші». Так, проросійські бойовики обстріляли Станично-Луганський район. Про це Радіо Свобода повідомив речник Луганської ОДА Ярослав Галас.

«Із 6-ї ранку до 9-ї обстріляли Станицю Луганську, а потім, дійсно, була тиша. Немає інформації, що десь в інших місцях були обстріли», – сказав Ярослав Галас.

У РНБО України запевняють, що спеціальна моніторингова місія ОБСЄ обіцяла фіксувати всі факти порушень «режиму тиші», щоб потім можна було встановити винних у можливому зриві домовленостей.

Радіо Свобода вдалося зв’язатися з українським військовослужбовцем, який перебуває на підступах до Донецького аеропорту. Він підтвердив, що, починаючи від 10-ї години ранку до вечора «там було тихо». Він також відзначив, що українські військові впродовж «дня тиші» вогонь не відкривали, хоча їм відомі координати розташування військових сил супротивника. Наразі вони спостерігають за розвитком ситуації.

Микола Греков, боєць добровольчого батальйону «Айдар», який несе службу в іншому «гарячому місці» вздовж лінії фронту – Щасті під Луганськом, розповів Радіо Свобода, що там також 9 грудня минуло тихо, хоча перед самим одноденним перемир’ям був сильний обстріл.

«Нам вчора говорили, що «день тиші» з 8-ї, з 9-ї години. Сьогодні о 9:20 ранку були постріли з того боку в наш бік. Із 10-ї години справді стрілянини не було. Що буде далі, покаже ніч», – розповів айдарівець.

Ігор Плотницький
Ігор Плотницький

Так званий «глава» угруповання «ЛНР» Ігор Плотницький заявив, що впродовж дня «режим тиші» не порушувався, але запевнив, що його сторона конфлікту «тримає порох сухим» на випадок порушень перемир’я з боку українських силовиків. Його заяву цитують «РИА Новости».

Агентство «Новороссия» також на своєму сайті написало, що «влада «ДНР» заявила про обстріл Донецького аеропорту українськими силовиками. У прес-центрі АТО цю інформацію спростували, заявивши, що стріляли по аеропорту з боку території, яку контролює незаконне угруповання, крім того, не зрозуміло, як українські сили могли обстрілювати самі себе.

Тим часом в МЗС України заявляють, що наразі не досягнуто домовленостей щодо проведення наступної зустрічі тристоронньої контактної групи в Мінську. Там заявили, що «м’яч» не на стороні України, натякнувши, що переговори можуть гальмувати російська сторона та сепаратисти.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG