Доступність посилання

ТОП новини

Якою буде доля «гуманітарних фур від Ахметова»?


«Гуманітарні фури Ахметова» не пустили на Донбас
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:41 0:00

У Дніпропетровську за присутності представників ОБСЄ і журналістів оглядали «гуманітарні фури Ахметова», які не пустили на Донбас

За присутності представників ОБСЄ, Державної служби надзвичайних ситуацій та журналістів у вівторок у Дніпропетровську оглядали фури з гуманітарним вантажем, який день тому бійці добровольчих батальйонів не пропустили на ту територію Донбасу, яку українська влада зараз не контролює. Відправник вантажу – гуманітарний штаб фонду українського мільярдера Ріната Ахметова. Його представники зазначають, що не розуміють причин затримки, усі їхні документи в порядку. Водночас група народних депутатів заявляє, що вантажі з гуманітарною допомогою, які перевозяться на окупований Донбас без контролю з боку українського уряду, можуть мати комерційне призначення й цю практику треба припинити.

Колону гуманітарного вантажу з 22 фур, які йшли в напрямку окупованих територій Донбасу від імені фонду Ріната Ахметова, бійці українських добровольчих формувань затримали на блокпосту в селі Велика Новосілка Донецької області в понеділок.

Українські військові заявили, що у водіїв були відсутні документи на перевезення, відтак з’явились сумніви в тому, що фури везуть саме гуманітарку, а не доправляють товари, які будуть реалізовані в супермаркетах, що належать великому бізнесу.

«Це все не було у правовому полі»

У фонді Ріната Ахметова стверджують: це був уже 12-й гуманітарний вантаж (крупи, борошно, масло, дитяче харчування), який перевозили на окупований Донбас, аби там роздати малозабезпеченим. Наполягають: перепродування гуманітарної допомоги там, за лінією бойових дій, неможливе.

Представник фонду Денис Денисенко каже: пакет документів на цей вантаж нічим не відрізнявся від того, який був у минулі рази. Він запевняє, що затримання – незаконне.

Нас так і не пропустили через блокпост, мотивуючи тим, що документи не всі. Це все не було у правовому полі. Не був складений протокол
Денис Денисенко

«Ми допомагаємо мирним людям, ми допомагаємо голодним. Ми не допомагаємо ні тій, ні іншій армії. Учора нас так і не пропустили через блокпост, мотивуючи тим, що документи не всі. Це все не було у правовому полі. Не був складений протокол. Ми 4 місяці завозили цю допомогу і це було без перешкод. Зараз взяли й обрубали. Я вважаю, що документи – це лише привід», – зазначив керівник напрямку «Гуманітарна допомога» Фонду Ріната Ахметова Денис Денисенко.

Оглядати фури, які повернулись назад, так і не потрапивши на окупований Донбас, у Дніпропетровську запросили журналістів, представників ОБСЄ та служби з надзвичайних ситуацій. Перша фура з борошном, яку показали, виявилась не тією: коли машину оглядали, водій повідомив, що його авто не завертали з блокпосту на Донбасі, він лише готується до рейсу. У другій і третій продемонстрованих вантажівках журналісти побачили макарони. Машини оглядали побіжно: завантажені вщерть фури не розвантажували, лише відкривали й за кілька хвилин закривали знову. Представники місії ОБСЄ, присутні при огляді, від коментарів утримались.

«Вибачте, я не можу коментувати. Зверніться до нашого прес-секретаря в Києві. Нас сюди запросили представники», – сказав представник ОБСЄ, який не представився.

Кому війна, а кому збагачення?

Між тим група народних депутатів, серед яких колишні бійці добровольчих батальйонів, заявила, що обурена перевезенням вантажів під егідою гуманітарних організацій на окупований Донбас без контролю з боку держави і присутності представників влади. Парламентар Володимир Парасюк зазначає: цю практику треба припинити.

Це все має контролювати держава, це все має бути під наглядом міжнародних організацій
Володимир Парасюк

«Ніхто не забороняє везти допомогу з України на окуповану територію. Але певні персони використовують цей лозунг, аби далі збагачуватись. Завантажуються фури продовольством, везеться на окуповану територію, там все це віддається під охорону бойовиків і потім все це реалізовується в магазинах. Зі свідчень жителів окупованого Донецька, ніякої допомоги вони ніколи не отримували. Це все має контролювати держава, це все має бути під наглядом міжнародних організацій», – переконаний Володимир Парасюк.

Між тим відправники повернутого вантажу заявляють: якщо їхні фури найближчим часом не будуть відправлені на Донбас, це поставить під загрозу життя багатьох людей. Вони висловили упевненість, що після допрацювання документів вантаж буде доправлено, як планувалось, і обіцяють почати маркувати продукцію стікерами «гуманітарна допомога», «не для продажу».

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG