Доступність посилання

ТОП новини

Іран заперечує поступ до ядерної угоди


Іран заперечив у суботу повідомлення, що він досяг зі Сполученими Штатами Америки домовленості, яка має на меті зменшити теоретичну здатність Тегерана створити ядерну зброю.

Як заявила речниця Міністерства закордонних справ Ірану Марзіє Афхам, ніякої такої домовленості немає.

У п’ятницю агентство «Асошієйтед прес» із посиланням на двох неназваних дипломатів повідомило, що Іран попередньо домовився зі США передати більшу частину своїх запасів збагаченого урану, необхідного для створення ядерної зброї, до Росії.

Пропозиції Іранові передати на зберігання за кордон його надлишковий збагачений уран, який, як кажуть в Ірані, необхідний для дослідницького медичного реактора, висловлювалися вже не раз, але Тегеран завжди відкидав їх.

Багатосторонні переговори щодо ядерної програми Ірану мають поновитися 15 січня. Шість провідних країн світу й Іран домовилися продовжити їх до 1 липня, щоб за цей час досягти остаточного врегулювання навколо іранської ядерної програми.

Постійна домовленість має покласти край 12-річному протистоянню Ірану зі світом навколо його суперечливої ядерної програми і привести до зняття з Тегерана міжнародних і односторонніх санкцій через неї. Понад рік тому шість провідних держав світу й Іран досягли тимчасової домовленості, за якою Іран зупинив частину своєї ядерної програми, а міжнародна спільнота скасувала частину накладених проти нього санкцій.

Світова спільнота намагається переконати Іран довести суто мирний характер його ядерної програми, про який стверджує Тегеран, і спростувати підозри світу, що Іран лише прикривається такими заявами й насправді таємно намагається чи намагався здобути ядерну зброю. Тегеран наразі не надав таких доказів.

XS
SM
MD
LG