Доступність посилання

ТОП новини

Підписи депутатів під постановою про недовіру як стимул для Яреми?


Зараз готується пакет документів для Януковича, Азарова та всієї цієї команди для того, щоб їх екстрадіювати з Росії – Ярема

Київ – Генеральна прокуратура України не могла вимагати екстрадиції Віктора Януковича та інших представників його режиму доти, доки Інтерпол не оголосив їх у розшук. І ось три дні тому це трапилося – тепер Україна готує документи для їхньої екстрадиції. Про таке в Києві заявив генеральний прокурор Віталій Ярема. Тим часом у Верховній Раді з ініціативи голови парламентського антикорупційного комітету Єгора Соболєва народні депутати збирають підписи під постановою про висловлення недовіри генпрокурору, вказуючи на надмірно повільні темпи, а то й саботаж розслідувань злочинів попереднього режиму та корупції нинішнього.

Напередодні засідання Верховної Ради 16 січня, де очікували побачити й Віталія Ярему, голова парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції Єгор Соболєв повідомив на своїй сторінці у Facebook, що під проектом постанови про висловлення недовіри генеральному прокурору зібрали вже 76 підписів народних обранців. Для розгляду питання в сесійній залі потрібно 150.

Увечері в п'ятницю, 16 січня, в ефірі «Громадського» Єгор Соболєв повідомив, що налічується вже 121 підпис.

Навіть не всім нашим екс-посадовцям з команди Януковича, які в ЄС переслідуються, в Україні оголошено про підозру
Єгор Соболєв

Чому парламентарі виходять з такою колективною ініціативою, Єгор Соболєв пояснив так: «Навіть не всім нашим екс-посадовцям з команди Януковича, які в ЄС переслідуються, в Україні оголошено про підозру. Я вже не говорю, що жодна справа не доведена до суду, по жодній справі немає вироку, немає ніяких ініціатив щодо екстрадиції».

На думку народного депутата «Самопомочі», в ГПУ розслідування злочинів попереднього режиму саботуються, крім того, там не протидіють корупції вже нового режиму.

Документи на екстрадицію готуються, підозру членам «Сім’ї» оголошують – Ярема

Замість відвідин парламенту Віталій Ярема дав прес-брифінг, на якому намагався спростувати закиди Єгора Соболєва та інших депутатів на власну адресу. За один прес-брифінг він повідомив про стільки зрушень у роботі свого відомства, про скільки суспільство та ЗМІ не чули впродовж усього року після Майдану й семи місяців перебування Віталія Яреми на посаді генпрокурора.

Віталій Ярема
Віталій Ярема

Так, він запевнив, що документи на екстрадицію Віктора Януковича, Миколи Азарова та деяких інших екс-посадовців готуються. Підставою для цього є оголошення їх у міжнародний розшук.

Зараз готується пакет документів для Януковича, Азарова та всієї цієї команди для того, щоб їх екстрадіювати
Віталій Ярема

«Відповідно до угод, які є з Російською Федерацією щодо екстрадиції осіб, які перебувають на території Російської Федерації та України, є відповідний пакет документів та вимоги, які існують перш, ніж готується пакет документів. Одна з вимог – це наявність санкції на арешт або ж оголошення у міжнародний розшук. В інших випадках запити на екстрадицію цих осіб не направляються. Тому до цього часу ми не зверталися до Росії і ви чули заяву генерального прокурора цієї країни з цього приводу? Кримінально-процесуальним законодавством України заочно санкція на арешт не обирається. Може бути доставлення до суду для обрання міри запобіжного заходу або ж оголошення у міжнародний розшук. Три дні тому оголосили у міжнародний розшук, зараз готується пакет документів для Януковича, Азарова та всієї цієї команди для того, щоб їх екстрадіювати», – заявив Віталій Ярема.

Напередодні він повідомив, що в міжнародний розшук оголосили наступних осіб: Віктора Януковича, Олександра Януковича, Миколу Азарова, Сергія Курченка, Раїсу Богатирьову, Сергія Арбузова, Едуарда Ставицького, Юрія Колобова. На прес-брифінгу 16 січня генеральний прокурор назвав цифру в 27 представників попередньої влади, яких, за його словами, оголосили в міжнародний розшук.

Загалом, Віталій Ярема намагався переконати журналістів, що Генеральна прокуратура ситуацію контролює. Так, він повідомив, що підозру у вчиненні злочинів вручено Юрієві Іванющенку, Андрію Клюєву, Андрію Портнову, Миколі Злочевському.

Варто відзначити, що Інтерпол у міжнародний розшук може оголосити лише осіб, підозрюваних у вчиненні економічних злочинів, воєнних – ні.

Крім того, за його словами, на міжнародних рахунках, завдяки діям ГПУ, заблоковано 122 мільйона доларів США та 20 мільйонів євро грошей представників попереднього режиму.

Зрештою, генеральний прокурор наголосив, що ані пікетів з вимогами його відставки під стінами ГПУ та Ради, ані Єгора Соболєва не боїться, натякнувши на замовницький характер протестів.

«Назвіть той день, коли тут не було пікетів. Практично кожного дня пікети. Ви проводили журналістські розслідування й знаєте, як вони (пікети – ред.) відбуваються, хто ініціює ці пікети. Це питання риторичне. Що стосується народного депутата Соболєва, то це його питання, він має право, кожен із 423 депутатів має право порушувати питання щодо недовіри генеральному прокурору. Яка його мотивація, запитайте в нього», – каже Віталій Ярема.

До цього він додав, що готовий залишити свою посаду, якщо Верховна Рада висловить йому недовіру. «Я цього не боюся. Знаю, що на цій посаді я тимчасово», – заявив він.

ГПУ заморозило справу проти Кернеса – Геращенко

Антон Геращенко
Антон Геращенко

Депутат від «Народного фронту», радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко поставив свій підпис під проектом постанови про висловлення недовіри генпрокурору. У коментарі Радіо Свобода політик розповів, що, крім розслідувань розстрілу Небесної сотні та економічних злочинів режиму Януковича, він особисто незадоволений тим, як просувається кримінальне розслідування дій харківського міського голови Геннадія Кернеса.

Кернес викрадав, катував і бив людей разом зі своїми охоронцями. Я є свідком у цій справі
Антон Геращенко

«Він (Геннадій Кернес – ред.) викрадав, катував і бив людей разом зі своїми охоронцями. Я є свідком у цій справі. Розслідування почали 26 лютого. Я бачу, що за рік воно просто заморожене й не просувається належним чином. Я робив з цього приводу запит до Генеральної прокуратури й отримав формальну відписку», – каже Антон Геращенко.

Про результати роботи нового управління ГПУ рано говорити – правозахисник

Як один зі своїх здобутків, генеральний прокурор презентує створення в складі ГПУ управління спеціальних розслідувань, слідчі якого займаються виключно кримінальними провадженнями щодо розстрілу Небесної сотні й інших злочинів проти майданівців та економічними злочинами режиму Віктора Януковича. Адвокати родичів Героїв Небесної сотні назвали це навіть «подарунком від Миколая»: управління було створене якраз на свято Миколая в грудні 2014 року. Таким чином, ГПУ знадобилося 10 місяців після Майдану, щоб це таки зробити, а генеральному прокурору Яремі персонально – шість місяців. Він обіймає свою посаду від 19 червня 2014-го.

Віталій Ярема переконує, що завдяки цьому розслідування активізувалися й стали ефективнішими.

Чи справді ці розслідування стали ефективнішими, Радіо Свобода поцікавилося в координатора адвокатів родичів Небесної сотні, правозахисника громадської мережі «Опора» Тараса Гаталяка.

«На мою думку, зараз важко сказати, які є результати. Але можу ствердно сказати, що зараз ця робота активізувалася на кілька порядків, значно інтенсивніше проводяться різні заходи. Мені простіше, бо коли звертаються поранені, я знаю чітко, до кого можна звернутися, поранених одразу опитують. Які слідчі дії проводяться, мені важко сказати. Це ми побачимо пізніше. Якщо раніше працювала невелика кількість слідчих, то зараз 55 працівників управління спеціальних розслідувань, вони займаються виключно злочинами по «Сім’ї» Януковича», – каже Тарас Гаталяк.

Раніше отримало резонанс закриття – перший раз у вересні, другий – у листопаді 2014-го – Генеральною прокуратурою кримінальної справи проти екс-глави НАК «Нафтогаз» Євгена Бакуліна. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявляв, що слідче управління МВС розслідує чотири епізоди діяльності злочинного угруповання, яке пов’язують із Бакуліним, що призвели до збитків для держави обсягом чотири мільярди доларів. ГПУ справу закрила, а екс-глава «Нафтогазу» став народним депутатом.

  • Зображення 16x9

    Жанна Безп’ятчук

    На Радіо Свобода з 2013 року. Вивчала політологію в Києво-Могилянській академії, закінчила магістратуру з європейських студій у коледжі Європи (Польща), навчалася журналістики в Данській школі журналістики та університеті Суонсі (Уельс, Велика Британія). До Радіо Свобода працювала журналістом в інтернет-виданні «ПіК України», кореспондентом і редактором у журналі «Тиждень».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG