Доступність посилання

ТОП новини

Бідність і рабський статус стали основою підтримки сепаратизму на Донбасі – правозахисники


Проросійський мітинг у Донецьку. Березень 2014 року
Проросійський мітинг у Донецьку. Березень 2014 року

Сепаратизм використав притаманні населенню Донбасу слабкі сторони – тіньова економіка, економічний феодалізм та радянська ментальність інтелігенції

Населення на сході України, особливо міське, є безправним та робить усе, що каже керівництво. У цьому одна з причин успіху проросійського сепаратизму на сході, вважають місцеві правозахисники.

Майже третина населення Донбасу підтримала сепаратистів – так стверджують дослідження громадських організацій «Донецький Меморіал» та Луганський Громадський комітет із захисту конституційних прав та свобод громадян.

Від самого початку сепаратисти діяли при підтримці місцевої влади та бездіяльності силових структур Донецької та Луганської областей. Так стверджують правозахисники східного регіону. За словами голови «Донецького меморіалу» Олександра Букалова, ще взимку влада підтримувала тих, хто ще закликав до розгону Майдану.

«Серед ініціаторів таких дій був секретар міськради Донецька пан Бугачов. Його дії дуже точно кваліфікуються деякими статтями Кримінального кодексу», – зазначає Букалов.

Він також нагадав, що навіть після оголошення «ДНР» та «ЛНР» терористичними організаціями, донецька міліція нічого не зробила для арешту радикалів.

«Декілька місяців вони були в обласній донецькій адміністрації на території Ворошиловського району міста Донецька. Та голова райвідділу абсолютно нічого не робив, щоб перешкоджати їх діяльності», – наголошує голова «Донецького меморіалу».

Правозахисник наполягає на тому, що вже нова влада робить недостатньо для встановлення відповідальності винних у злочинній бездіяльності.

Сепаратизм виявився вдалою привабою

Втім, громадські діячі нагадали, що сепаратизм використав притаманні населенню Донбасу слабкі сторони – тіньова економіка, економічний феодалізм та радянська ментальність інтелігенції.

Тіньова економіка не може існувати без корумпованих державних органів, які живляться за її рахунок
Микола Козирєв

«Тіньова економіка не може існувати без корумпованих державних органів, які живляться за її рахунок. Лише нелегальних вугільних шахт на Донбасі близько 3 тисяч. Ніяких податків вони не платять, але саме там працівників перетворили на рабів. А бідна та залежна людина завжди голосує за начальника, або як він скаже», – говорить Микола Козирєв, голова Луганського Громадського комітету із захисту конституційних прав та свобод громадян.

Без втручання Росії, на думку правозахисника, війни б не було – все б закінчилося звичайним протистоянням, яке організували місцеві еліти, коли торгувались із київською владою. У свою чергу, Київ також міг зробити Донбас більш українським, але не в ідеологічній, а в економічній сфері.

«Можна було зробити більше, але саме в економічній сфері. Треба було перевести ренту за користування корисними копалинами в бюджет, а не в кишеню. Врешті-решт, розвиток культури – це гроші на розвиток культури», – вважає пан Козирєв.

Центральна влада могла б активніше відстоювати права мешканців Донбасу

Луганського правозахисника підтримала журналістка Людмила Соколенко, яка до війни працювала у Луганській області, але потім змушена була залишити рідний регіон.

В Луганській, а я так думаю, що і в Донецькій області була влада олігархів. Київ ніколи не цікавило, як тут живуть люди
Людмила Соколенко

«В Луганській, а я так думаю, що і в Донецькій області, ніколи не було української влади – була влада олігархів. Київ ніколи не цікавило, як тут живуть люди, їх цікавило лише, щоб податки платили», – наголосила вона. За словами журналістки, центральна влада закривала очі на те, що робили на сході такі олігархи з минулої влади, як Олександр Єфремов чи Рінат Ахметов.

Правозахисники роблять невтішний висновок, що навіть у випадку звільнення територій, які зараз контролюють сепаратисти, конфлікт затягнеться на багато років – зламати ментальність буде дуже важко.

  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG