Доступність посилання

ТОП новини

Путін не очікував потужного спротиву української армії (огляд преси)


Російська армія не така вже й дієздатна, просто прикрита фасадом із 20-30 тисяч солдатів для спеціальних операцій

У Кремлі не очікували такого спротиву від української армії. Минулої весни в Росії говорили, що її зімнуть за три дні, згадує в тижневику «Країна» російський політик Володимир Мілов. Натомість тепер під великим сумнівом можливості російської армії. Політик припускає, що російська армія не така вже й дієздатна, просто прикрита фасадом із 20-30 тисяч сил для спеціальних операцій, які бачили рік тому в Криму. Бо з боєздатністю і мотивацією воювати на Донбасі є великі проблеми. Ці фактори, на думку експерта, змушують Путіна перегруповувати сили й переосмислювати те, що відбулося в останні місяці. Але він не відмовився від планів повернути Україну. В довгостроковому плані Кремль хоче реалізувати грузинський сценарій – дестабілізація України через соціально-економічні й політичні важелі. Ослабити чинну владу й привести когось лояльнішого до Москви.

Експерти газети «Україна молода» прогнозують, що з часом ситуація на Донбасі може загостритися, оскільки Росії після останніх подій у ПАРЄ і після визнання її українським парламентом країною-агресором не потрібно вдавати із себе миротворця. «Завдання Росії – знищити Україну як державу, і вона намагається це зробити всіма доступними засобами, принаймні на території, яка їй доступна. І тут не важливо, це військові чи мирне населення – для росіян українці всі є зрадниками та «украми». Саме тому вони застосовують зброю масового враження, і для них немає жодного значення, куди летить ця ракета: на блокпост чи в лікарню», – переконаний експерт газети.

Енергетичний сектор – джерело неефективності і корупції в Україні. Він дуже дорого обходиться країні, переконує експерт газети «День». Наприклад, 2014 року дефіцит НАК «Нафтогаз України» перевищив розмір дефіциту бюджету. Це зумовлено неринковими тарифоутворенням і суцільним субсидуванням тарифів для всіх верств населення. Так не може бути, особливо в кризовій ситуації. Повинні субсидуватися лише малозабезпечені українці, наголошує експерт. Тому треба найшвидше завершити реорганізацію НАК «Нафтогаз України», розділивши його на три компанії – з видобутку, транзиту і продажу газу. Взагалі Україні необхідно значно швидше проводити реформи, зокрема в енергосекторі, інакше можна не отримати фінансової підтримки міжнародного співтовариства. Сьогодні Україна – одна з найбільш енерговитратних і неефективних країн у Європі.

Нацбанк оприлюднив список банків, яким минулого року надавав рефінансування. Серед найбільших отримувачів «Ощадбанк» та «Промінвестбанк», які лише у грудні одержали понад 2 мільярди та 1 мільярд 769 мільйонів гривень відповідно. Але, як зазначає газета «Голос України», не всім такий «реверанс» з боку головної фінансової установи допоміг. Приміром, на адресу «Імексбанку» в останній місяць минулого року надійшло 300 мільйонів гривень стабілізаційного кредиту. Однак цей банк рішенням НБУ вже віднесений до категорії неплатоспроможних.

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG