Доступність посилання

ТОП новини

Харківщина з потугами збирає до армії мобілізованих


На Харківщині голови РДА працюють замість військових комісарів – Райнін
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:06 0:00

На Харківщині голови РДА працюють замість військових комісарів – Райнін

До військкоматів прийшла лише чверть тих, кому розіслали мобілізаційні повістки

Харків – У другому за величиною місті України пробуксовує мобілізація. Четверта хвиля найскладніша по збору військовозобов’язаних: чоловіки ховаються від повісток, вдаються до підкупу під час медкомісій. До того ж, за словами голови державної обласної адміністрації Ігоря Райніна, самі військові комісаріати не змогли організувати належний мобілізаційний процес. Йому навіть довелося ініціювати відсторонення від службових обов’язків обласного військового комісара.

У Харківській області оповіщено військовозобов’язаних на сто відсотків, проте до райвійськкоматів з повістками дійшло лише близько чверті людей від плану.

«Неочікувано! Відверто кажу: неочікувано! Мої дії – йти з повісткою до військкомату. Завтра з ранку піду, сьогодні цілий день пари», – каже Євген Котляров, викладач харківського національного економічного університету. Повістку військовозобов’язаному вручили прямо на місці роботи – тут в університеті тиждень тому терміново розгорнули штаб оповіщення мобілізованих. Подібні штаби розгорнули при комунальних закладах і на великих заводах.

Натомість у селищі Коротич на початку цього тижня дві сотні жінок здійняли галас – відмовляються відпускати в АТО своїх чоловіків.

«Ми просто усі збентежені, чому наші діти мають гинути там? За що? Ми не готові віддавати своїх хлопців», – три години волали жінки під час суперечки з представниками військкомату.

Непорозуміння військових комісаріатів з громадою новий голова Харківської обласної адміністрації відносить до бездіяльності військкоматів на місцях.

Ігор Райнін
Ігор Райнін

Незадовільна, провальна, мало не зірвана – так про хід четвертої хвилі мобілізації на Харківщині говорить новий очільник обладміністрації Ігор Райнін. За півтора тижні на посаді він встиг ініціювати відсторонення від службових обов’язків обласного військового комісара Дмитра Маліцького, а сам збір потенційних вояків та автотехніки для армії веде в ручному режимі.

«Фактично я зобов’язав голів райадміністрацій працювати замість військових комісарів. Я їм прямо сказав: йдіть на роботу і там працюйте, бо ситуацію потрібно якось підтримувати. Ми маємо розуміти – за процес мобілізації відповідає не обладміністрація, не прокуратура, не МВС, а військові комісаріати… А склалося так, що насправді працювали всі, за винятком того органу, який на це уповноважений – це військовий комісаріат», – розповів Ігор Райнін.

Відповідальність має бути відповідною: 50 на 50 – військовий комісар

Там, де люди ближчі до землі, – це люди патріотичніші і там робота краще організована
Ігор Райнін

«У Харківській області показник мобілізованих вдвічі вищий за місто Харків. По Харкову близько 20 відсотків, а по районах області вище ніж 35 відсотків за планом. Там, де люди ближчі до землі, – це люди патріотичніші і там робота краще організована», – розповідає Райнін.

В обласному військкоматі критику сприймають, проте не розуміють, чому всіх «собак» вішають на них.

«Відповідальність має бути відповідною: 50 на 50 як мінімум, бо згідно закону про мобілізацію, оповіщення і збір військовозобов’язаних проводять органи державної влади, місцевого самоврядування через військові комісаріати», – наголошує заступник військового комісару області підполковник Олександр Біда.

Вплив Росії є, але патріотизм зростає

У військових начальників і представників влади купа пояснень щодо кволої роздачі повісток чоловікам та збору автотехніки для потреб фронту. Заступник військового комісара області Андрій Семенов переконаний, що при проведенні мобілізації на Харківщині треба зважати, що це прикордонна область.

«Специфічна область у тому ракурсі, що тут великий вплив російських засобів масової інформації. У нас все ж таки область межує з Росією. Багато людей там працює, багато там займаються справами, пов’язаними з Росією, у них є рідні, близькі, родичі», – каже Семенов, додаючи водночас, що в області наявний величезний стрибок українського патріотизму.

За даними військкоматів, десь половина чоловіків відмовляються відчиняти двері помешкань для уповноважених із роздачі повісток, велика частина не впускають представників військкоматів до квартир, або виїжджають з міста до родичів… Тому групам, що розносять повістки, доводиться йти на всілякі хитрощі, наприклад, військові з правоохоронцями ходять по будинках у звичайному одязі. Тільки 20 відсотків чоловіків, що прийшли до військкоматів – це добровольці, вмотивовані люди, що готові хоч зараз іти в бій.

Голова обладміністрації відмовляється чути виправдання, мовляв, Харківська область не дуже патріотична, а тому все так погано з призовом до армії.

Це пов’язано з високим рівнем корупції у системі охорони здоров’я і у військових комісіях. Ми з цим обов’язково розберемося
Ігор Райнін

В інтерв’ю Радіо Свобода Ігор Райнін назвав кілька причин зриву мобілізації: забюрократизованість комісаріатів, бездарна організація мобілізації, корупція серед лікарів, які дають висновки придатності до служби потенційного вояка.

«Як Ви вважаєте, от я в перший день роботи стикнувся з тим, що 75 відсотків чоловіків медичними комісіями визнаються непридатними до служби – Ви вірите? 75 відсотків – я не вірю! Я думаю, що це пов’язано не з низьким рівнем здоров’я, а з високим рівнем корупції у системі охорони здоров’я і у військових комісіях – мені так здається. Ми з цим обов’язково розберемося», – заявив Райнін.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG