Доступність посилання

ТОП новини

Захисники Дебальцева перетворяться на нових «кіборгів» – волонтер


Українські військовослужбовці біля Дебальцева. 17 лютого 2015 року
Українські військовослужбовці біля Дебальцева. 17 лютого 2015 року

«В районі міста Дебальцева терористи атакували взводно-опорний пункт сил АТО» – Лисенко

Перемир’я між українськими військами та підрозділами проросійських сепаратистів далі порушують. Обстріли опорних пунктів української армії тривають, а у місті Дебальцеве Донецької області бої перейшли на вулиці.

Ситуація на Дебальцевському плацдармі залишається напруженою та складною. У вівторок у місті вже почалися вуличні бої. Не припиняються і обстріли з реактивної та важкої артилерії, повідомив спікер антитерористичної операції Андрій Лисенко.

«В районі міста Дебальцева терористи атакували взводно-опорний пункт сил АТО та понад 20 разів обстріляли позиції наших військових із установок «Град». Також незаконні збройні формування неодноразово застосовували проти наших військових артилерію, міномети та стрілецьку зброю», – наголосив Лисенко.

Кореспондент британської газети Telegraph Ролан Оліфант у своєму Twitter повідомляє, що згідно з інформацією біженця з Дебальцева, сепаратисти витіснили українських бійців із залізничного вокзалу міста та продовжують обстрілювати його центр.

За його словами, українські військові частково контролюють трасу Артемівськ-Дебальцеве – головну дорогу до плацдарму. Втім як розповів Радіо Свобода сержант батальйону Національної гвардії «Донбас» Євген Шевченко, їхати тією трасою просто неможливо.

«Головна замінована та підконтрольна сепаратистам. А польова дорога – їздив по ній, все нормально. Вчора по дві колони зайшли, сьогодні ще одна зайшла. Зайшли без втрат, все добре», – повідомив у вівторок Шевченко.

Фотограф Максим Авдєєв: «На дорозі з Артемівська до Дебальцева біля Логвінова»

Без газопостачання залишився захоплений бойовиками Вуглегірськ.

Сержант також розповів Радіо Свобода, що артилерійським вогнем бойовики пошкодили газовий трубопровід біля Світлодарська. Внаслідок обстрілу розпочалася пожежа.

За повідомленням прес-служби оператора газотранспортної системи «Укртрансгаз», ремонтні роботи розпочнуться, коли ситуація дозволить дібратися до місця пошкодження.

«Станом на 12-у годину пошкоджену ділянку газопроводу перекрито з двох боків. Пожежа має припинитись, коли вигорить увесь газ, який залишався у пошкодженій ділянці», – розповів Радіо Свобода начальник відділу зв’язків з громадськістю та пресою ОАО «Укртрансгаз» Максим Білявський.

Через обстріл без газопостачання залишилося 5 газорозподільних станцій, зокрема ті, які обслуговують місто Вуглегірськ – нещодавно його взяли під контроль бойовики.

Траса з Артемівська прострілюється і українцями, і бойовиками

Неможливість користуватися головною трасою до Дебальцева підтверджує заступник командира батальйону міліції особливого призначення «Артемівськ» Олексій Бистрицький.

«Я так розумію, що цією дорогою ніхто не їздить, вона прострілюється з обох боків. Це самогубство там їздити. Треба розуміти, що і українські війська можуть там стріляти, і сепаратисти», – заявив заступник комбату.

Бійці батальйону особливого призначення «Артемівськ» також беруть участь у боях.

«Там більше артилерія працює, але коли йде безпосереднє зіткнення, звісно також беремо участь», – повідомив Бистрицький.

Олексій Мочанов
Олексій Мочанов

Прорватися до Дебальцева намагався і відомий волонтер Олексій Мочанов, але через постійні обстріли це не вдалося зробити.

«У районі Логвінова прострілюється, дорога пристріляна артилерією. Дуже жорстко працюють з боку Горлівки, зокрема це реактивна артилерія», – повідомив волонтер. За його словами, вже втретє не вдається припинити вогонь під час третього перемир’я.

«Спочатку під час першого перемир’я сепаратисти зруйнували блокпост Слов’янська влітку, потім в жовтні в першу добу перемир’я лише в районі Донецького аеропорту було 11 боїв. Те ж саме зараз», – наголосив Мочанов.

Волонтер вважає, що у Дебальцевського плацдарму є усі шанси перетворитися на новий «донецький аеропорт».

«Проїхати туди можна, але з боєм, підвезти боєкомплект можна, але з боєм, воду та сухпай – також із боєм. Кудись навіть журналісти зможуть прорватися. Все як було у Донецькому аеропорту», – вважає Мочанов.

«Котла» нема, як і перемир'я – день на позиціях поблизу Дебальцева
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:21 0:00


Дебальцеве можуть втратити як блокпости та аеропорт – активіст

Співголова громадської ініціативи «Права справа» Дмитро Снєгирьов вважає, що якщо втрата Дебальцева відбудеться, це буде спричинено штучними причинами. Саме з цього міста мав розпочатися український наступ, вважає активіст.

«Створюються умови, щоб українська армія не могла втримати свої рубежі. Так було і в Донецьку, і на 29-му, і на 32-му блокпості. Відсутність вогневої підтримки у всіх цих випадках призвела до втрати відповідних територій», – наголосив Снєгирьов.

Він також вважає, що бойовики готові обміняти Дебальцеве на деякі території біля Маріуполя.

«Бойовики дали нам можливість зайняти так звану сіру буферну зону поблизу Маріуполя та Широкино. Оці п’ять міст, про які ми рапортували як про успішний наступ», – заявив Снєгирьов.

Перемир’я не дотримуються – боєць «Азова» про бої під Широкіно
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00


Ще вранці бойовики заявили, що не мають права припиняти бойові дії за контроль над Дебальцевим. «Це навіть моральна річ. Це внутрішня територія», – наголосив один із ватажків бойовиків Денис Пушилін.

У Києві хвилюються за бійців в оточенні

У Києві активісти вимагають допомогти бійцям, які опинилися в оперативному оточені на Дебальцевському плацдармі. Сьогодні близько сотні активістів, серед яких були учасники антитерористичної операції, перекрили одну з київських трас на виїзді з міста.

«Дебальцеве у кільці не першій день. Хлопці там без боєкомплекту, без їжі, без води. Ми вимагаємо надіслати хлопцям допомогу – воду, техніку, набої, підкріплення. Все що їм необхідне», – зауважує учасник акції Руслан Осадчук.

За йог словами, участь в акції брали родичі, друзі та жінки бійців із Дебальцевського плацдарму.

Командир батальйону Микола Колеснік заявив, що допомоги, яка за обіцянками телевізора має «нестися по розблокованим дорогам», немає.

Правозахисна ініціатива «Євромайдан SOS», посилаючись на слова бійців 128-ї бригади, яка тримає оборону біля Дебальцева, повідомила, що сепаратисти намагаються розділити українські сили на два окремих «котли». «Не всі війська потрапили в оточення, а ті, які стоять за містом між Дебальцевом та Чорнухіно. Вони опинилися в повному оточенні після того, як ворог відрізав їх від міста та заглибився всередину розпочавши вуличні бої», – повідомляє Євромайдан SOS.

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ і досі не повідомила про те, що змогла проїхати до Дебальцева. У неділю вони не доїхали до міста через відсутність гарантій безпеки від сепаратистів. Наразі переговори між ОБСЄ, українськими та російськими військовими, а також представниками проросійських сепаратистів тривають.


На цю ж тему:

17.02.2015
Бійці кажуть: Якщо й далі утримувати Дебальцеве, то треба йти в контратаку

Сторони конфлікту на сході України звинувачують один одного в недотриманні «режиму тиші» далі
  • Зображення 16x9

    Михайло Штекель

    Журналіст. Працюю в медіа-сфері з перервами із 2003 року. В 2013 році спробував переїхати з рідної Одеси до Києва, писав про Революцію гідності, анексію Криму і знімав війну на Донбасі. У 2017-му повернувся до Одеси – міста непростого, але вкрай цікавого. Навчався на філософському факультеті, тому маю слабкість до довгих текстів. На Радіо Свобода працюю з 2014 року. Пишу, фотографую, знімаю, спілкуюсь із людьми.

  • Зображення 16x9

    Анна Шаманська

    Працюю на телеканалі «Настоящее время», створеному Радіо Свобода з участю «Голосу Америки», з 2015 року. Відіграла важливу роль у трансформації каналу у впізнаваний онлайн-бренд в пострадянських країнах. Стала однією із перших авторів коротких експлейнерів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG