Доступність посилання

ТОП новини

Усі українці з інвалідністю втратять з літа право на пільговий проїзд?


Безкоштовне таксі для людей з особливими потребами у Черкасах, 2012 рік
Безкоштовне таксі для людей з особливими потребами у Черкасах, 2012 рік

Не можна знищувати людей, що ледь виживають – Сушкевич

Яна Борщ

Київ – З початку наступного літа всі люди з особливими потребами можуть втратити в Україні право на пільговий проїзд у приміському транспорті. Це передбачено законом, ухваленим раніше Верховною Радою. Зараз депутати вирішили внести зміни до цього документа, щоб повернути пільги. А попередню, поки чинну, редакцію закону вони пояснюють«технічною помилкою». Зі свого боку, громадські організації наполягають – цю помилку треба виправити негайно.

Валерій Сушкевич
Валерій Сушкевич

Ухвалений наприкінці минулого року закон «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» має зовсім інший зміст, аніж той, який обговорювали перед прийняттям, стверджує уповноважений президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич. За його словами, цей документ спочатку мав на меті позбавлення людей з особливими потребами права на безоплатний проїзд і скасування інших пільг, але згодом вирішили залишити всі пільги до 1 червня цього року, а потім позбавити їх лише осіб із інвалідністю третьоїгрупи. Як каже Валерій Сушкевич, зрештою виявилося – відповідно до остаточної редакції закону, всі ці особи змушені будуть платити за проїзд у приміському транспорті.

Зник приміський транспорт для всіх категорій інвалідів... Вижити цим людям, маючи платний громадський транспорт, неможливо
Валерій Сушкевич

«Зник, по-перше, проїзд усіма видами приміського транспорту, крім того, якщо дивитися по ситуації в 3-ій групі, там також були проблемні формування, після мого виступу, Мін’юст висвітив кодифікацію статей, що для 3-ої групи залишається міський транспорт, але зник приміський транспорт для всіх категорій інвалідів. Не можна сьогодні знищувати людей, які ледве виживають і думати про те, що за рахунок цього виграємо якісь ресурси для війни. Вижити цим людям, маючи платний громадський транспорт, неможливо», – зазначає Сушкевич.

Завідувач секретаріату парламентського комітету у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів Наталія Шамбір визнає, що із ухваленням цього закону сталася «технічна помилка». Робота над її виправленням, запевняє вона. Комітет уже вніс новий законопроект, що пропонує повернення пільг.

Десь видно технічна помилка відбулась... Цим законопроектом пропонується з першого червня зберегти частину пільг у приміському транспорті
Наталія Шамбір

«Голова комітету Олександр Третьяков вніс такий законопроект, виходячи зі звернень громадян і враховуючи ті домовленості, які були при опрацюванні того закону, який був ухвалений і набув чинності з 1 січня. Тому що там йшла мова про те, щоб зберегти пільги, передбачені законодавством для інвалідів першої та другої групи, дітей-інвалідів. Так вийшло, що зберегли лише на проїзд у пасажирському міському транспорті. Десь видно технічна помилка відбулась і звідти був вилучений приміський транспорт. Цим законопроектом пропонується з першого червня зберегти частину пільг у приміському транспорті», – говорить Шамбір.

У людей з інвалідністю наразі й без того виникає безліч проблем при пільгових перевезеннях, розповідає керівник громадської спілки «Сучасний погляд» Олеся Перепеченко. Оплачувати проїзд за законом мають лише в таксі, але щодо приміських «маршруток» існують обмеження на кількість пільговиків – 1 або 2. Хоча таксі вважається лише такий вид транспорту, де передбачені тільки сидячі місця. І за поки чинною нормою, преференції при проїзді у приміському транспорті взагалі можуть скасувати. Найбільше ж проблем, за її словами, виникає при проїзді у метро.

Як ввели «Картку киянина», наші люди з інвалідністю, які не мають «Картки киянина», бо не прописані в Києві, можуть заходити в метро лише, якщо написано, що інвалідність по зору або опорно-руховий апарат пошкоджений
Олеся Перепеченко

«Після того, як ввели «Картку киянина», наші люди з інвалідністю, які не мають «Картки киянина», бо не прописані в Києві, можуть заходити в метро лише, якщо написано, що інвалідність по зору або опорно-руховий апарат пошкоджений . Законом України прописано що інвалід 1-2-ої групи, інвалід з дитинства, дитина-інвалід має право проходити без уточнення нозології, але метрополітен і чиновники вирішили, що треба, щоб була написана нозологія. У мене перша група, інвалід дитинства, але не було написано, що саме по зору, і мене не впускали в метро, доходило навіть до скандалів», – розповідає Перепеченко.

Нині на розгляді Верховної Ради є два законопроекти, що пропонують повернення пільг для пасажирів з інвалідністю. Альтернативу до пропозиції Олександра Третьякова вніс Валерій Сушкевич. Він пропонує зберегти преференції для ширшого кола категорій.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG