Доступність посилання

ТОП новини

Президент підписує зміни до закону про особливий порядок для частини Донбасу


(архівне фото)
(архівне фото)

Президент Петро Порошенко підписав зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей». Вони набудуть чинності з дня офіційного оприлюднення, повідомила прес-служба голови держави.

За цими змінами, головні статті закону вступлять у дію з дня набуття повноважень органами місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей, обраними на позачергових виборах.

При цьому передбачений законом особливий порядок діяльності органів місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей буде реалізуватися виключно органами місцевого самоврядування, що будуть обрані на позачергових виборах, призначених і проведених відповідно до Конституції й законодавства України.

Виборчий процес, включно з підрахунком голосів і встановленням підсумків голосування і результатів виборів, має відбутися з обов’язковим дотриманням стандартів ОБСЄ щодо проведення демократичних виборів із участю у спостереженні за виборами міжнародних безсторонніх спостерігачів.

Крім того, виборчий процес має відбутися з дотриманням гарантій вільного волевиявлення та таємного голосування громадян, виборчих прав внутрішньо переміщених осіб, які були змушені покинути місця проживання в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Окремо наголошено на необхідності виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, бойовиків та найманців із території України, недопущенні їхнього незаконного втручання у виборчий процес, мовиться в повідомленні.

Такі зміни до закону Верховна Рада ухвалила у вівторок, 17 березня. Росія і підтримувані нею сепаратисти вже заявили, ніби ці зміни «суперечать мінським домовленостям».

XS
SM
MD
LG