Доступність посилання

ТОП новини

Путінський титанік йде на дно (інтернет-видання)


Російська економіка найбільше страждає від низьких цін на нафту

Все, що відбуватиметься в Росії, українці вже спостерігали, переконує дописувач сайту «Хвиля». Закручування гайок. Війну між фінансово-промисловими групами за доступ до зменшуваного бюджетного пирога. Тиск на залишки політичної конкуренції. Зростання внутрішніх суперечностей, які рано чи пізно зв’яжуться в гордіїв вузол – який можна розрубати, але не розв’язати. Вважається, що російська реальність стабільна, але ця стабільність можлива лише в умовах дорогої нафти. А тим часом, лише за минулий рік золотовалютні резерви цієї країни скоротилися на третину. Російська економіка найбільше страждає від низьких цін на нафту – вони не дозволяють їй забезпечити заплановані витрати бюджету. Санкції лише підсилюють тиск. І саме тому російський 2015-й так нагадує український 2013-й. Відполірована поверхня, що приховує виворіт. Зовні – військові навчання, Крим, космодром «Східний», чемпіонат з футболу, політична одностайність. Всередині – перший за 15 років секвестр бюджету, заморожування накопичувальної частини пенсії, скорочення бюджетників, відмова від індексації зарплат, зростання інфляції, танення коштів Резервного фонду і Фонду національного добробуту. Саме в цьому схожі України-2013 і Росія-2015 – в обох випадках система існує за інерцією. Те, що відбувається сьогодні в Росії, це затоплення трюмів російської економіки, що нагадує «Титанік». Заголовок статті «Українізація Росії. Що чекає північного сусіда найближчим часом».

Путінський титанік йде на дно (інтернет-видання)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Правильна стратегія для нейтралізації плану Путіна полягає у тому, щоб припинити війну і насильство в Україні. На практиці це означає визнати територію Донбасу і Криму, яку захопила Росія, тимчасово окупованою, за яку всю відповідальність несе агресор, наголошує дописувач «Економічної правди». Українці, які не бажають співпрацювати з агресором і хочуть вирватися з полону угруповань «ЛНР» і «ДНР», повинні отримати фінансову допомогу з боку держави і міжнародної спільноти. Мова іде про житло, пенсію, роботу на не окупованій території. Також слід терміново інтегрувати всі озброєні загони до офіційних силових структур. Влада мусить стати монополістом на насильство. Це неможливо зробити без професійної і добре оплачуваної армії, наголошує автор. А після подолання насильства в Україні треба змінити Конституцію так, щоб не було конфлікту між інститутами президента і уряду. Про те, як це зробити, розповідається в статті «Новий соціально-економічний порядок».

Дописувач сайту «Главком» переконує, що половина Донбасу не зможе існувати самостійно – вона взагалі ніяк не зможе існувати. Економіка там зруйнована. Інфраструктурні ж збитки дуже серйозні. Крім того, економіка регіону просто не в змозі функціонувати самостійно. Вона і раніше функціонувала не дуже, оскільки всі промислові об’єкти так і залишилися у другій половині ХХ століття, а більшість шахт – навіть більш старі. Заморожений конфлікт на кшталт абхазького там неможливий, оскільки населення Донбасу після руйнування економіки не зможе годуватися землеробством. Там занадто багато жителів, надто велика щільність населення, надто інтегрований в економіку держави індустріальний район. Головний фактор, мабуть, саме чисельність населення. В Абхазії, Придністров'ї та Нагірному Карабаху людей живе разів у десять менше, тому вони можуть існувати в невизнаному стані при якійсь мінімальній зовнішній підтримці. У Донбасі це не спрацює – Україна навіть прогодувати його жителів зараз не може. Росія також не потягне фінансування «замороженого» Донбасу. Тому дописувач вважає малоймовірним і заморожування конфлікту, і повноцінне виконання Мінських угод: поки йому майже неминучим здається відновлення бойових дій. На цьому наголошується в статті «Донбас не стане ні Придністров'ям, ні Нагірним Карабахом».

  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG