Доступність посилання

ТОП новини

Забута битва: останній бій Другої світової в Європі


Забута битва: останній бій Другої світової в Європі
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

У цій битві на території Чехії 11-12 травня 1945 року загинуло понад тисячу людей

Більша частина світу вшанувала 70-річчя закінчення Другої світової війни в Європі 8 травня – саме того дня капітулювала нацистська Німеччина, і величезна більшість її військ склала зброю. Та останній масштабний бій цієї війни почався через три дні після капітуляції. В цій напівзабутій битві на території Чехії 11-12 травня 1945 року загинуло понад тисячу людей.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:44 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Про битву не забувають у чеському місті Пршибрамі, за півсотні кілометрів від Праги, біля якого вона відбулася. Там, у місцевому музеї, підготували експозицію про цю останню битву Другої світової війни в Європі – яка відбулася через три дні по тому, як війна закінчилася…

Директор музею Йозеф Велфл розповідає Радіо Свобода: «Ця битва відбулася з 11 на 12 травня 1945 року на території загалом у кілька квадратних кілометрів – бої були не в одному-єдиному місці. Піхота окопалася в шанцях, також танки, тобто важка бойова техніка, були на вогневих позиціях, гармати і міномети».

Щороку ентузіасти влаштовують реконструкцію того бою. Там, під селом Слівіце біля Пршибрама, в 45-му стояли близько 7 тисяч німецьких військ. Ця територія, за домовленістю союзників, відійшла до радянської зони окупації Чехословаччини.

Німці хотіли здатися військам США, та не дали партизани

Американська зона була зовсім поруч, і німці, зайнявши оборонні позиції, спробували домовитися про здачу з американцями. Не вийшло: на німецькі позиції напали чеські партизани, нечисленні, недосвідчені й погано озброєні. Німці, з величезною перевагою в чисельності й озброєнні, легко розбили нападників. Та тут у бій втрутилися радянські, а потім і американські війська.

Місцевий житель, дослідник тих подій Їржі Востарек, який був тоді восьмирічною дитиною, пригадує: «У наших городах і за будинком окопалися німці, вони були готові до бою. Цікавий спогад: там був і німець – казав тато, що, мабуть, із Відня, бо вставляв у свою німецьку мову чеські слова, – він казав нам, що німці нас захистять і що ми маємо сидіти вдома. Але сусіди все обговорювали, що ж буде і що робити. Наша родина – тато, мама і я – сховалася в підвалі і там і сиділа до півночі, пересиджуючи цю травму від вибухів, стрілянини, що тривали там між радянськими і німецькими військами».

У ніч на 12 травня бій скінчився. Внаслідок спільного удару радянських і американських військ загинуло близько тисячі німців, решта шість тисяч здалися. Також загинули близько 60 радянських воїнів і близько п’ятнадцяти чеських партизанів. Так через чотири дні після решти Європи мир прийшов і в цей куточок Чехії.

  • Зображення 16x9

    Сергій Драчук

    Почав співпрацю з Радіо Свобода з самого початку 1990-х, із 1992-го – постійно, спершу в Києві, з 1995-го – в штаб-квартирі в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG