Доступність посилання

ТОП новини

Десятки тисяч протестувальників вимагали у Македонії відставки прем’єра Ґруєвського


Антиурядовий протест у македонській столиці Скоп’є, 17 травня 2015 року
Антиурядовий протест у македонській столиці Скоп’є, 17 травня 2015 року

Опозиція й неурядові організації обвинувачують владу в корупції

На 18 травня у македонській столиці Скоп’є запланували свій мітинг проурядові сили. Таким чином прихильники консервативного прем’єра Николи Ґруєвського збираються відповісти на вчорашню масову демонстрацію за участю 14 опозиційних партій, студентів, акторів, журналістів та громадських активістів. Ті вимагали відставки уряду, звинувачуючи його у корупції та інших незаконних діях. Опозиційні маніфестації у Македонії (державі з населенням два мільйони осіб) тривають уже кілька тижнів. При цьому кількість протестувальників щоразу збільшується, сягнувши напередодні десятків тисяч людей.

ЗАВАНТАЖИТИ

До Скоп’`є у неділю разом прибули прихильники опозиції та тисячі громадян з усіх областей. Відставки консервативного прем’єра Николи Ґруєвського разом вимагали македонці, етнічні албанці, роми, турки, серби… Опозиція спільно виступає за формування перехідного уряду, складеного з експертів, та за призначення на наступний рік дострокових виборів. Опозиція, зокрема, наполягає на тому, що йдеться не лише про політичний, а про всенародний протест.

Зоран Заєв, лідер Соціал-демократичного союзу Македонії
Зоран Заєв, лідер Соціал-демократичного союзу Македонії

Звертаючися до пікетувальників, лідер Соціал-демократичного союзу Македонії Зоран Заєв закликав до збереження єдності Македонії.

Македонія буде єдиною державою, стабільною й справедливою. Ми збережемо багатонаціональне суспільство
Зоран Заєв

«Македонія буде єдиною державою, стабільною й справедливою. Ми збережемо багатонаціональне суспільство для всіх громадян, які народжені й живуть в цій країні, незважаючи на будь-які відмінності», – стверджував Заєв.

Протести в Македонії розпочалися на початку травня, коли опозиція оприлюднила записи телефонних розмов деяких урядовців, які (на думку опозиціонерів) свідчать про корупцію та інші незаконні дії високопосадовців. Громадяни, зокрема, обурені, що поліція підслуховувала розмови опозиційних діячів, незалежних журналістів та активістів громадських організацій. Виявилося також, що голова уряду та його співробітники нібито приховували вчинене поліцейським у 2011 році вбивство.

Додатковою причиною масового незадоволення стала сутичка в місті Куманові 9 травня цього року, в якій загинули вісім поліцейських та 14 етнічних албанців. Влада стверджувала, що йдеться про терористичну групу, яка прибула з-за кордону. Однак деякі закордонні посольства оприлюднили документи, які свідчать про контакти служби безпеки з особами, які згодом названі терористами й ліквідовані. Міністр внутрішніх справ Македонії Ґордана Янкуловська була змушена подати у відставку.

Зруйновані будівлі македонців після атаки бойовиків
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Учасники протестів, зокрема, стверджують, що влада Ґруєвського сприяла поділу суспільства на національній основі. Адже від чверті до третини з-поміж двох мільйонів населення становлять етнічні албанці. Зоран Заєв стверджував, що опозиціонери відстоюють саме єдність Македонії.

«Упродовж минулих 24 років Македонія була єдиною державою й двома суспільствами. Вважаємо, що це неприпустимо. Македонія буде єдина держава та єдине суспільство рівноправних громадян, які пишаються своєю нацією», – заявив лідер Соціал-демократичного союзу Македонії.

МЗС Росії побачило спробу спровокувати «кольорову революцію» у Македонії

Тим часом чинні урядовці та їхні прихильники категорично відкидають звинувачення на адресу Николи Ґруєвського. А Росія звинувачує «західних організаторів» у спробі спровокувати «кольорову революцію» в Македонії. МЗС Росії у своїй заяві цитує повідомлення сербських ЗМІ про затримання в Македонії громадянина Чорногорії, обвинуваченого в наданні допомоги «албанським екстремістам», як їх називає Москва. Росія використовує термін «кольорові революції», щоб описати народні повстання в країнах, де Москва звинувачує Захід у навмисному втручанні у внутрішню політику.

Демонстрація у Скоп’є 17 травня відбулася без інцидентів. До столиці Македонії прибули численні підрозділи поліції. Кілька тисяч учасників залишилися неподалік будинків уряду й парламенту. Вони заявляють, що не розійдуться, поки влада не подасть у відставку. Натомість проурядові сили планують свою акцію протесту.

Антиурядовий протест у македонській столиці Скоп’є, 17 травня 2015 року
Антиурядовий протест у македонській столиці Скоп’є, 17 травня 2015 року

  • Зображення 16x9

    Михайло Рамач

    Михайло Рамач (16.08.1951 – 13.05.2023). За освітою історик. Журналіст, поет, перекладач та сценарист. Автор семи поетичних книжок, пʼяти книг есе про колишню Югославію й нинішню Сербію. Був головним редактором трьох сербських щоденних газет. Співпрацював з Радіо Свобода з 1998 року. В сербських ЗМІ від початку 1990-х років друкував матеріали про Україну.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG