Доступність посилання

ТОП новини

У Росії вже шукають «небажані організації»


Акція протесту у Москві. Березень 2015 року. (©Shutterstock)
Акція протесту у Москві. Березень 2015 року. (©Shutterstock)

Російський депутат пропонує перевірити 5 громадських організацій

Депутат Держдуми Росії від ЛДПР Віталій Золочевський відправив у Генпрокуратуру запит із проханням дати вказівку про проведення перевірки організацій Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонду «Меморіал» на предмет створення ними «загрози основам конституційного ладу Росії, обороноздатності країни чи безпеки держави». У суботу Володимир Путін підписав закон про небажані організації.

Не встигли вщухнути пристрасті з приводу визнання іноземними агентами російських благодійних фондів «Династія» і «Ліберальна місія», як починається новий скандал у зв’язку з новим законом про небажані організації. Депутат від ЛДПР Віталій Золочевський відправив до прокуратури запит про перевірку Фонду Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонду «Меморіал».

Таня Локшина
Таня Локшина

Представники більшості організацій, що потрапили до цього списку, кажуть, що розглядають ініціативу депутата як бажання прославитися. Програмний директор з питань Росії Human Rights Watch Таня Локшина зауважує, що не сприймає запит Золочевського як щось серйозне.

«Він просить прокуратуру перевірити п’ять організацій, як, можливо, «небажані» в рамках підписаного президентом закону про небажані організації. При цьому з п’яти організацій у списку Золочевського дві в принципі не іноземні, а російські. І таким чином заборонити їх як небажані в принципі неможливо технічно. Тобто навіть в самому пропонованому списку якась каша», – зазначила Локшина.

Іноземні агенти або небажані організації?

На нестиковки у запиті Золочевського звертає увагу і віце-президент Transperensy International Олена Панфілова. Вона каже, що репресивне антигромадське російське законодавство складається з двох частин – закон про іноземних агентів і закон про небажані організації. Transparency International як російська організація вже потрапила до списку іноземних агентів.

Керівник російського відділення Amnesty International Сергій Нікітін вважає, що у випадку, якщо в Мін’юсті і Генпрокуратурі всерйоз поставляться до депутатської ініціативи, це загрожує Росії міжнародним скандалом.

«Наша робота, в першу чергу, спрямована на захист громадянських прав росіян. І для того, щоб ми припинили свою діяльність, треба визнати нас зрештою небажаною організацією. Я думаю, що буде великий скандал, тому що Росія тут буде єдиною країною, яка раптом визнає небажаною Amnesty International. Тому складно передбачити, яким буде розвиток подій, але це було б дуже дивним кроком», – зазначив правозахисник.

Відповідно до закону про небажані організації, який Володимир Путін підписав 23 травня, рішення ухвалює генеральний прокурор або його заступники за погодженням із МЗС Росії. Перелік небажаних організацій буде вести та оприлюднювати Міністерство юстиції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG