Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі нагородили діячів польсько-українського єднання


Польський політик Павел Коваль під час урочистої церемонії вручення нагороди польсько-українського поєднання. Варшава, 9 червня 2015 року
Польський політик Павел Коваль під час урочистої церемонії вручення нагороди польсько-українського поєднання. Варшава, 9 червня 2015 року

Міжнародне журі відзначило нагородами діячів та ЗМІ, які зробили важливий внесок у справу примирення Польщі та України

У Варшаві відбулася урочиста церемонія вручення нагороди польсько-українського єднання. Цьогорічні лауреати – польський політик, український вчений, а також два засоби масової інформації. Усіх нагороджених відзначено за внесок у справу зближення польського та українського народів. Члени журі наголошують, що нагороди 2015 року – особливі, адже їх вручено людям, які працюють в ім’я примирення народів у час війни.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:57 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Нагороду польсько-українського єднання вручили у п’ятнадцятий раз. Її присуджує міжнародне журі, до якого входять релігійні, культурні та громадські діячі. На вручення нагород прибув голова журі – предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук. Серед відзначених – польський політик Павел Коваль, український історик Леонід Зашкільняк, польське інтернет-радіо WNET, а також українське інтернет-телебачення Hromadske.TV.

Предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук. Варшава, 9 червня 2015 року
Предстоятель УГКЦ Святослав Шевчук. Варшава, 9 червня 2015 року

Відзначені отримали пам’ятні статуетки у вигляді двох квіток – маку та волошки. За задумом авторів ідеї, ці квіти символізують сусідні польський та український народи, адже мак і волошка ростуть поряд, а їхнє коріння переплітається.

Ми отримали шанс від історії – Коваль

Організатори варшавської урочистості відзначили, що цьогорічні нагороди особливі, адже вони вручаються у час, коли в Україні триває війна. Професор Стефан Козак пояснив, чому одна з нагород присуджена польському політикові Павлові Ковалю.

«У своїх виступах він послідовно пропагує ідею міжнародної солідарності без якої сама Україна не зможе стримати агресію сусіда. Від моменту анексії Криму наш лауреат послідовно вказує на необхідність рішучих дій Заходу, критикує його надмірну обережність, наївність, а іноді байдужість», – зазначив професор.

Стефан Козак також наголосив, що діяльність Коваля – це сукупність сміливих та різноманітних заходів, спрямованих на підтримку України. Професор також зазначив, що своєрідним підтвердженням слушності рішення журі стало внесення прізвища Коваля у список небажаних осіб на території Росії.

У свою чергу Павел Коваль зауважив, що Польща і поляки давно не мали настільки доброї репутації в Україні як тепер, а в Польщі давно не було настільки доброго ставлення до України.

Найближчі 10-15 років – це час, щоб сказати правду про минуле, навіть якщо вона гірка
Павел Коваль

«Ми всі повинні дивитися в майбутнє, тепер є час на великі спільні польсько-українські культурні проекти, на вивчення історії. Найближчі 10-15 років – це час, щоб сказати правду про минуле, навіть якщо вона гірка. Тепер час на створення спільних фільмів, а публічні установи повинні замовляти написання книжок і проведення наукових досліджень», – сказав політик.

За його словами, попри драматизм ситуації на сході України, це винятковий період у польсько-українських стосунках. Коваль розмірковує: «Ми отримали таланти, шанс від історії, хоча за надзвичайно трагічних обставин. Ці таланти можна помножити, або закопати».

За словами польського політика, нині потрібно звернутися до тих, які ще не зрозуміли, що українцям і полякам необхідно примиритися. Він наголосив, що справа єднання народів вимагає від політиків створення великого польсько-українського плану.

Щорічна нагорода польсько-українського єднання вручається, починаючи з 2001 року. У минулому її лауреатами були Адам Ротфельд, Микола Рябчук, Ярослав Ісаєвич, Єжи Гофман, Богдан Ступка та інші.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG