Доступність посилання

ТОП новини

3 із 4 законопроектів про місцеві вибори приховують «підводні камені» – Черненко


Є ризик, що з 4 законопроектів про місцеві вибори не пройде жоден – Тимошенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

За півроку до місцевих виборів народні депутати ще не вирішили, за якою системою їх проводити

За півроку до місцевих виборів народні депутати ще не вирішили, за якою системою їх проводити. Попри чітке зобов’язання, зафіксоване у коаліційній угоді, провести місцеві вибори за пропорційною системою з відкритими списками, у Верховній Раді вже зареєстрували чотири законопроекти, деякі з яких відкрито суперечать такому зобов’язанню. Та попри відчутну різницю між ними, найгіршим варіантом для України буде, якщо жовтневі вибори проведуть за старим законом, кажуть експерти.

ЗАВАНТАЖИТИ

Місцеві вибори, що повинні відбутись в Україні 25 жовтня цього року, депутати та експерти активно обговорюють вже сьогодні. У Верховній Раді організували круглий стіл, присвячений обговоренню 4 існуючих законопроектів щодо місцевих виборів. Втім, найбільше депутати говорили про один із них (№2831-2), внесений представниками найбільших фракцій парламенту, і який нібито відповідає коаліційній угоді.

Андрій Парубій
Андрій Парубій

«Що принципово нового пропонує новий законопроект? В першу чергу – пропорційну виборчу систему з відкритими списками на виборах до Верховної Ради, до обласних і місцевих рад з кількістю виборців більше ніж 90 тисяч. Виборці зможуть вибирати не тільки ту чи іншу політичну партію, а самостійно визначати і мати вплив на те, хто від цієї партії може бути представлений в органах місцевої влади», – пояснював перший заступник голови Верховної Ради, депутат від «Народного фронту» Андрій Парубій.

Виборчі системи і суб’єкти висування, запропоновані в законопроекті про місцеві вибори №2831-2
Виборчі системи і суб’єкти висування, запропоновані в законопроекті про місцеві вибори №2831-2

Олександр Черненко
Олександр Черненко

Що ж до інших трьох законопроектів, то у них замаскували підводні камені, кажуть у фракції «Блоку Петра Порошенка».

Є законопроекти, які під цим маскуванням відкритих списків пропонують чисту мажоритарку. Інші законопроекти під відкритістю пропонують закриті списки
Олександр Черненко

«Є законопроекти, які під цим маскуванням відкритих списків пропонують чисту мажоритарку. Інші законопроекти під відкритістю пропонують закриті списки, де є вирішальною роль партійного керівництва і не регіонального, а центрального. Але найгірше, що може бути, це щоб залишився старий законопроект», – порівнює депутат від «Блоку Петра Порошенка» Олександр Черненко.

Йдеться про законопроекти, один з яких запропонований фракцією «Батьківщина» (№2831), законопроект народного депутата від «Народного фронту» Миколи Федорука (№2831-1) та законопроект низки народних депутатів з різних політичних сил (№2831-3).

В чистому вигляді жоден законопроект ми підтримати не зможемо – Тимошенко

Юлія Тимошенко
Юлія Тимошенко

Разом з тим, фракція «Батьківщина» вже заявила, що не підтримуватиме жодного з запропонованих законопроектів, а виступає за своєрідний мікс.

Є великий ризик при наявності 4 законопроектів, що не пройде жоден
Юлія Тимошенко

«В чистому вигляді ми жоден законопроект ми підтримати не зможемо. Є великий ризик при наявності 4 законопроектів, що не пройде жоден. Тому пропозиція «Батьківщини», щоб ми на базі всіх 4 законопроектів провели ще одну дискусію і принесли, консолідовано з громадянським суспільством, з усіма партіями без виключення, той законопроект, який буде прибирати вади, але зберігати відкриті списки і пропорційну систему», – заявила голова фракції «Батьківщини» Юлія Тимошенко.

Ольга Айвазовська
Ольга Айвазовська

Цю пропозицію відкидає голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Четвертий законопроект є абсолютно імітаційним, і він, до речі, має високі шанси бути підтриманим
Ольга Айвазовська

«Заклики сідати і зводити в один чотири законопроекти – нереалістичні. Перший і четвертий законопроекти пропонують абсолютно різні системи, які звести неможливо. Другий і третій можна, але проблема в тому, що час вже втрачено. Ми, як представники неурядових організацій, криком кричали ще у січні, що треба сідати за таку дискусію. Для цього була створена робоча група, яку лідери політичних партій ігнорували. Як результат, напродукували 4 законопроекти і законопроект, який розроблявся у співпраці депутатів з неурядовими організаціями є лише другим альтернативним, тобто за нього голосуватимуть лише як за третій. Четвертий законопроект є абсолютно імітаційним, і він, до речі, має високі шанси бути підтриманим», – скаржиться вона.

За найоптимістичнішими прогнозами усі зареєстровані законопроекти пройдуть профільний комітет наступного тижня, а відтак вже 18 червня можуть потрапити у сесійну залу. Згідно з коаліційною угодою, законопроект про місцеві вибори Верховна Рада має ухвалити до кінця червня.

  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG