Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти хочуть змін у Конституцію України і закон про вибори


Представники угруповань «ДНР» Денис Пушилін (праворуч) і «ЛНР» Владислав Дейнего. Мінськ, травень 2015 року
Представники угруповань «ДНР» Денис Пушилін (праворуч) і «ЛНР» Владислав Дейнего. Мінськ, травень 2015 року

Відбулися чергові засідання Тристоронньої контактної групи стосовно окупованої частини Донбасу та робочих підгруп

Мінськ – У вівторок у столиці Білорусі відбулися чергові засідання Тристоронньої контактної групи зі врегулювання ситуації на Донбасі та робочих підгруп.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:34 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Засідання трьох робочих підгруп із безпекових, гуманітарних та політичних питань тривали 4 години. Після цього зібралася Тристороння контактна група за участю Хайді Тальявіні (ОБСЄ), Леоніда Кучми (Україна), Азамата Кульмухаметова (Росія), а також представників так званих «ЛНР» та «ДНР», визнаних в Україні терористичними організаціями. Спецпредставник ОБСЄ Хайді Тальявіні одна вийшла до преси після закінчення всіх засідань.

Хайді Тальявіні
Хайді Тальявіні

Вона дипломатично заявила, що всі робочі групи працювали за раніше узгодженим порядком денним.

Усі робочі групи працювали конструктивно і досягли прогресу. Але щоб був прорив – ми ще до цього не дійшли
Хайді Тальявіні

«Усі ці питання непрості. Думаю, що можна сказати, що всі робочі групи працювали конструктивно і досягли прогресу. Але щоб був прорив, це треба заслужити. Ми ще до цього не дійшли. Але прогрес був досягнутий, атмосфера також була більш конструктивною, ніж у попередні зустрічі», – сказала Тальявіні.

Тристороння контактна група заслухала звіт представників робочих підгруп, обговорила порядок денний наступної зустрічі, а також провела консультації з представниками Донецька і Луганська, повідомила представниця ОБСЄ.

За її словами, чергова зустріч усіх підгруп та Тристоронньої контактної групи відбудеться вже наступного тижня.

Представник України Леонід Кучма до преси не вийшов, а представники угруповань «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін і Владислав Дейнего пізніше висловили своє невдоволення малим прогресом, зокрема тим, що Україна начебто блокує розгляд питань щодо конституційної реформи та проекту закону про місцеві вибори.

«Якщо нам не вдасться інтенсифікувати обговорення низки пунктів, то ситуацію може бути заведено до глухого кута», – сказав представник «ДНР Денис Пушилін.

А Владислав Дейнего до позитиву зарахував те, що цього разу домовилися про відведення зброї калібром до 100 міліметрів, і тут залишилися лише технічні моменти.

Тальявіні знайшли заміну

Хайді Тальявіні проводила, можливо, своє останнє засідання груп щодо Донбасу. Вона повідомила: «Я завершую свій мандат і питання про мого наступника не тільки обговорюється, але йде його призначення».

Генеральний секретар ОБСЄ Ламберто Заньер, який 16 червня перебував із візитом у Мінську, повідомив, що Тальявіні замінить австрійський дипломат.

Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) під час зустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Ламбертом Заньером (праворуч). Мінськ, 16 червня 2015 року
Президент Білорусі Олександр Лукашенко (ліворуч) під час зустрічі з генеральним секретарем ОБСЄ Ламбертом Заньером (праворуч). Мінськ, 16 червня 2015 року

«Уже є ім’я. Наскільки я знаю, ще не було офіційного оголошення, тому я не маю права його називати. Але це австрійський дипломат, дуже кваліфікований і високого рівня», – сказав Заньєр в інтерв’ю білоруському агентству «БелаПАН».

Австрійська газета Kurier минулого тижня повідомила, що на місце Тальявіні узгоджується кандидатура нинішнього постійного представника Австрії при ООН Мартіна Сайдіка.

  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG