Доступність посилання

ТОП новини

Більшість українських біженців шукають притулку в Росії – ООН


Дівчинка з Донбасу у таборі для біженців у російському місті Донецьк, поблизу Ростова-на-Дону, 6 серпня 2014 року
Дівчинка з Донбасу у таборі для біженців у російському місті Донецьк, поблизу Ростова-на-Дону, 6 серпня 2014 року

Загалом, 341 тисяча українців попросили притулку в низці країн від початку 2014 року

20 червня – Всесвітній день біженців. Згідно з останніми даними Управління верховного комісара ООН у справах біженців, 341 тисяча українців попросила притулку за кордоном від початку 2014 року. Понад 90% біженців з України звернулася із цим проханням до Росії. Також українці шукають притулок у Білорусі, Польщі, Франції та інших країнах.

Більшість українців шукають притулку у Росії – ООН
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Донеччанка Інна тепер проживає у Польщі. На початку 2015 року її разом з іншими 200 етнічними поляками евакуювали з Донбасу. Інна розповідає, що думками вона все ще у місті, де лунають вибухи.

Я, йдучи вулицею, мимоволі оглядаюся навколо себе і шукаю місце, куди можна сховатися, якщо почнеться бомбардування. Це вкарбувалося у підсвідомість
донеччанка Інна

«Я, йдучи вулицею, мимоволі оглядаюся навколо себе і шукаю місце, куди можна сховатися, якщо почнеться бомбардування. Це вкарбувалося у підсвідомість. Будь-який голосний звук спричиняє внутрішнє тремтіння, страх і паніку. Важко звикнути до того, що тут мир і спокій», – каже жінка.

За словами Інни, найбільше переїздові до Польщі радіють наймолодші з евакуйованих. У Донецьку, каже вона, діти мали обмежену свободу пересування, матері намагаються не відпускати їх далеко від дому. Частина евакуйованих, каже Інна, сподівається, що в Україну прийде мир і вони зможуть повернутися додому. Проте на даному етапі прибулі думають про те як влаштувати своє життя у Польщі, де знайти житло і роботу.

Проте найбільша кількість біженців з України шукає притулку у Росії. Агенції ООН у справах біженців повідомляє, що у 2014 році до Росії надійшло найбільше серед інших країн світу прохань про притулок – через війну на сході України. Як йдеться у звіті агенції, на кінець 2014 року, 271,2 тисячі українців подали заявки на отримання статусу біженця або тимчасового притулку у Росії від початку конфлікту на Донбасі – це близько 99 відсотків клопотань про надання притулку в Росії в 2014 році.

Кількість біженців з України зростає – ООН

Але кількість українців, які шукають притулку продовжує зростає, повідомляє Радіо Свобода речник агенції ООН у справах біженців Вільям Спіндлер.

Наразі загальна кількість українців, які звернулися за статусом біженців становить 341 тисячу. Більшість із них зверталися за статусом біженця до Росії
Вільям Спіндлер

«Наразі загальна кількість українців, які звернулися за статусом біженців становить 341 тисячу. Більшість із них зверталися за статусом біженця до Росії. Але деякі українці також шукали притулку у Білорусі, Польщі, Франції, Італії та інших країнах. Окремо від цього ще 525 тисяч українців від початку конфлікту звернулися за іншими формами права на проживання за кордоном», – зазначає Спіндлен.

Те, що переважна більшість українців шукають притулку саме у Росії Вільям Спінглер пояснює серед іншого родинними зв’язками та безвізовим режимом.

Загалом вони не мають якихось проблем, коли приїжджають до Росії. Вони подаються на отримання притулку – більшість з них його отримують
Вільям Спіндлер

«Вони мають родинні зв’язки чи іншу прив’язку до Росії. Також українцям не потрібна віза. Багато з них є російськомовними. Загалом вони не мають якихось проблем, коли приїжджають до Росії. Вони подаються на отримання притулку – більшість з них його отримують. Дехто подається на іншу форму, що дає право на проживання, наприклад, на отримання тимчасового права на проживання», – пояснює Радіо Свобода представник Агенції ООН у справах біженців Вільям Спіндлер.

Росія анексувала український Крим у березні 2014 року, а у квітні розпочалися бойові дії на сході України. За цей час, за даними ООН, там загинуло понад 6,5 тисяч людей. Станом на 8 червня у Міністерстві соціальної політики України повідомляли, що в країні зареєстровано 1 мільйон 331 тисяча переселенців із Донбасу і Криму.

Кількість біженців у світі збільшується щороку
Кількість біженців у світі збільшується щороку

Агентство ООН у справах біженців повідомляє, що загальна кількість людей, які були змушені залишити свої домівки через війни, конфлікти і переслідування різко зросла і продовжує збільшуватися. Як йдеться в звіті агенції, на кінець 2014 року біженців у світі було 59,5 мільйона, порівняно з 51,2 мільйона у попередній рік і 37,5 – десять років тому.Більше ніж половину біженців у світі складають діти, заявляють автори звіту.

На цю ж тему:

19.06.2015
Біженці з України кажуть, що вони не потрібні в Росії

«Держава їх не забезпечує ні житлом, ні мінімальним посібником. І дуже багато хто залишається поза правовим полем» далі
02.06.2015
У час воєнних дій на Балканах найбільше постраждали наймолодші

Найбільшим шоком для дітей є втрата батьків або відірваність від них далі
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG